• Šaubies, vai pareizi lieto kolagēnu un neizmet naudu vējā? Lūk, vērtīgi ieteikumi!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    22. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kotin/Shutterstock.com
    Stāsta dermatoloģe Alise Balcere.

    Lasītājas vēstule: Jau gadiem lietoju kolagēna preparātus kaulu, matu un ādas veselībai. Uz glāzi ūdens ņemu mērkaroti pulverīša. Anotācijās nav norādīts, kad to lietot. Fizioterapeite ieteica to darīt pirms nodarbības, bet, iepērkoties specializētajā veikalā, man apgalvoja, ka kolagēns jādzer no rīta tukšā dūšā un pēc tam nedrīkst sēdēt vai gulēt 30 minūtes. Jākustas! Kā ir pareizi, lai kolagēns darbotos? Agita

    Agita, kolagēns ir nešķīstošs proteīns, kas atrodams kaulos, muskuļos, ādā un cīpslās. Šobrīd ir salīdzinoši daudz ražotāju, kas piedāvā kolagēnu saturošus uztura bagātinātājus. Katram no produktiem jābūt norādītam, cik gramu kolagēna satur viena kapsula, paciņa vai mērkarote. Atkarībā no tā katrs ražotājs arī norāda, cik daudz dienā to  ieteicams uzņemt.

    Pētījumos tiek minēts, ka 2,5–15 grami hidrolizēta kolagēna ik dienu būtu droši un sniegtu vēlamo efektu.

    Par dienas laiku, kad kolagēnu būtu labāk uzņemt, ir daudz diskusiju un viedokļu. Pētījumos, kuros ir pierādītas kolagēna pozitīvās īpašības, ne vienmēr norādīts uzņemšanas laiks. Pamatprincips ir regulāra un vienmērīga uzņemšana, nevis haotiska vai pēc principa kad atceros. Turklāt, lai sagaidītu kolagēna efektu, arī lietošanas ilgums parasti ir 3–9 mēneši un var būt ilgāks. Uzņemot no rīta tukšā dūšā, iespējams uzlabo kolagēna uzsūkšanos, bet pierādījumu tam ir maz, tādēļ nav pamata domāt, ka uzsūkšanās dienas laikā būtiski atšķiras.

    Turklāt jāņem vērā, ka daži ražotāji, sevišķi pie augstākām devām, iesaka kolagēnu lietot divas reizes dienā.

    Runājot par sportu… Jā, kolagēnam ir pierādītas pozitīvas īpašības, kā lielāks tauku zudums, augstāks kaulu blīvums un muskuļu spēks tiem, kas lieto kolagēnu, salīdzinot ar tiem, kas veic tā paša veida un intensitātes treniņus, bet papildus kolagēnu neuzņem. Ja kolagēna uzņemšanas mērķis ir šo minēto pozitīvo un ar fiziskajām aktivitātēm saistīto efektu sasniegšana, tad kolagēnu iesaka uzņemt pirms treniņa vai uzreiz, bet ne vēlāk kā vienas stundas laikā pēc tā. Savukārt atrašanās guļus stāvoklī pēc ēdienreizēm nav ieteicama, lai neveidotos atvilnis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē