• Raimonds Vējonis pēc smagās saslimšanas: Vismaz reizi gadā pie ārsta uz tehnisko apskati vajag doties

    Slimības
    Arta Lāce
    16. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīs Markovskis
    «No kaitēm pasargāts neviens, un nav starpības, vai esi Valsts prezidents vai vienkāršs strādnieks,“ intervijā žurnālam Ievas Veselība saka bijušas prezidents Raimonds Vējonis, atklājot nianses par savu saslimšanu pirms sešiem gadiem, sirds operāciju un garo rehabilitācijas posmu pēc tam. Ieskats intervijā paustajās atziņās.

    Vīriešiem vispār liekas, ka mūs slimības nepieveiks un vienmēr varēsim kalnus gāzt. Lai gan, jāatzīst, ja ir kāda slimībiņa, tad gribas pagulēt gultā, gribas, lai par tevi parūpējas. (Smejas.) Tomēr, ja biju sasirdzis, vienmēr gāju uz darbu, un likās, ka līdz 38 grādiem – vīrietim tā nav nekāda temperatūra! Līdz brīdim, kad pirmajā prezidentūras gadā noplīsu ar nopietnu vainu, kurai pašam negribējās ticēt. 

    *****

    Atrašanās kā zem lupas un atbildība, kas saistīta ar Valsts prezidenta amatu, protams, radīja zināmu ietekmi, bet esmu pieradis dzīvē iet uz mērķi un zinu: ja es nebūtu prezidents, rīkotos tieši tāpat. Manuprāt, sliktākais, ko grūtā brīdī var darīt, ir iekrist pesimismā un vainot visus citus. Gribas taču dzīvot – dzīvot pilnvērtīgi, un, ja esi spēka gados, padoties nedrīkst, jāiet uz priekšu! Papildu motivācija bija arī komandas atbalsts, viņi pat visgrūtākajos brīžos ticēja, ka man izdosies. Ar padošanos kļūt par nastu tuvajiem arī nav risinājums – iznāk, ka mēģini savu problēmu pārlikt uz viņu pleciem. Vai tad tāda ir mūsu dzīves sūtība? Nu nē taču!
    ******

    Domāju, tuviniekiem bija grūtāk nekā man. Ja esi saslimis, nav variantu, ir jācīnās, jāizārstējas. Skaidrs, ka operācijas iznākums varēja būt dažāds. Viņi tajā brīdī droši vien bija izskaitļojuši visus iespējamos scenārijus, bet… kas bijis, tas pagājis, dzīve rit uz priekšu. Tikai reizēm, kad skatos kādas filmas, kur cilvēkam ir līdzīgas sirds problēmas, uzjundās atmiņas: «Jā, arī es esmu tam gājis cauri,» – un it kā ielecu notiekošajā. Bet pie sirds neķeru, tā ir tikai filma – epizode beidzas, un viss.»

    *****

    Izejot cauri grūtībām, vienmēr liekas, ka tagad rīkošos pareizāk, bet, ja atklāti, laiks iet uz priekšu, sirds operāciju cenšos aizmirst vai aizmirstas pats par sevi, un atgriežos pie vecajiem grēkiem. Tomēr esmu iemācījies, ka vismaz reizi gadā pie ārsta uz tehnisko apskati vajag doties, un to arī regulāri daru. Jo jāseko līdzi tam, kā jūtas organisms, – jaunāki jau neviens nepaliekam, var parādīties jaunas vainas vai saasināties esošās. Patlaban mana sirds nekā neliek par sevi manīt. Jāšķidrina asinis, bet citādi – cik aktīvs biju, tik arī turpinu būt.

    Visu interviju lasi Santa+ un žurnālā Ievas Veselība, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā. 

    • Rudens pamodinājis saaukstēšanās vīrusus. Ko darīt ar iesnām - ārstēt vai gaidīt, kad pāries pašas? Vai klepu vajag mīkstināt? Iet uz darbu slimam nav smuki, bet.... varbūt tomēr?
    • Neaizej ar sirdi! Sirds un asinsvadu slimības ir biežākais nāves iemesls Latvijā, bet – tā nav nolemtība! Riskus ir iespējams mazināt! Lai tev vai taviem mīļajiem nebūtu jāguļas kapā pirms laika, žurnāls IEVAS Veselība un izdevniecība Žurnāls SANTA kopā ar ārstiem uzsāk akciju, kas tev palīdzēs noskaidrot visu par sirds veselību – sākot ar profilaksi un beidzot ar izmeklējumiem un dakterēšanos.
    • Piecus gadus pēc sirds operācijas eksprezidents RAIMONDS VĒJONIS pirmo reizi publiski stāsta par pārdzīvoto. Agrāk viņam likās – 38 grādi vīrietim nav nekāda temperatūra,. Ielaistā saaukstēšanās izrādījās asins saindēšanās, un ārstiem bija jāglābj viņa dzīvība. «Esmu iemācījies, ka vismaz reizi gadā tomēr veselības tehniskā apskate jāiziet.»
    • Bērns stundām ilgi mazgā rokas vai baidās iet ārā - ka tik nenomin kādu kukainīti, un tu nesaproti, kāpēc tāds satraukums. Bērnu psihiatrs ŅIKITA BEZBORODOVS zina ne vien atbildi vien uz šo jautājumu, bet galvenais - kā palīdzēt. Un arī to, ko mammām un tētiem noteikti nevajag darīt, ja bērnu nomoka uzmācīgas domas un rīcība, kas izskatās pēc apsēstības.
    • P.Stradiņa klīniskās univesitātes slimnīcas galvenā ārste anestezioloģe EVA STRĪĶE piedalās vissarežģītākajās sirds operācijās. Mirklis, kad pacients pēc sirds transplantācijas atgriežas dzīvē, ir visbrīnišķīgākais viņas darbā. Par no īstenības neatšķiramiem sapņiem, ko, mostoties no narkozes, redz pacienti, un par empātijas nezaudēšanu, saskaroties ar nāvi, lasi intervijā.
    • Mammai vai omei rokas trīc kā apšu lapas? Kafija izlīst, zupa neturas karotē, rokraksts drebelīgs un grūti trāpīt telefona taustiņam. Vai tiešām parkinsonisms?! Bet varbūt vecuma norma?! Visticamāk, ne viens, ne otrs.
    • Ražotāji sola, ka viedpulkstenis ne vien saskaitīs noietos soļus un izsvīstās kalorijas, bet arī izmērīs pulsu, asinsspiedienu un skābekļa līmeni asinīs.  Ko domā ārsti - vai gadžeti ir ņemami par pilnu sirds veselības uzraudzīšanā?
    • Cukura diabēts un kovidpote. Vai vakcinācija vairo riskus līdztekus esošajai kaitei iedzīvoties kādā autoimūnā saslimšanā vai piedzīvot smagākas blaknes? Un kā ar trešo poti, lai nostiprinātu imunitāti? 
    • Par šokolādi domas dalās: vieni, ļaujoties kārdinājumam, mierina sevi , ka šokolāde ir lielisks antioksidantu avots, citi - neskatās pat virsū, jo tā taču ir ar kakao iekrāsots, tāfelītē sapresēts tauku un cukura maisījums. Patiesības un puspatiesības atmasko detektīve - uztura speciāliste.
    • Par ģenētiskajām analīzēs pārmantotā vēža riska noteikšanai, par otosklerozi, stentu asinsvadā un tūsku kājās - uz lasītāju jautājumiem atbild IEVAS Veselības poliklīnikas ārsti.
    • Kā par valsts naudu restartēties pēc cīņas ar vēzi un atgūt prieku dzīvot? Prasi onkologam vai ģimenes ārstam, lai nosūta tevi uz Spēka avota nometni! Tur tu vari piedalīties arī kopā ar ciešāko cīņubiedru - kādu no tuviniekiem.
    Ievas Veselība nr18

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē