• Prātīgi! Pārslodzei sportā – nopietnas sekas

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    5. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai arī ārsti un treneri regulāri atgādina – sportojiet ar prātu –, tik un tā laiku pa laikam kāds pārgalvis nepaklausa. Un iedzīvojas likstās, kas būs sabiedrotās vairākus gadus vai pat… visu mūžu. Vai tas ir tā vērts?

    Lasītāja jautājums: Sporta zālē no pārslodzes satraumēju kreiso plecu. Traumatologs man pēc magnētiskās rezonanses izmeklējuma konstatēja akromioklavikulārās locītavas artrozi (28 gadu vecumā!), atdures sindromu, rotatoru aproces tendinopātiju. Ielaida plecā lidokaīna un «Kenalog» injekciju. Pagājis gads, sāpes pārgājušas. Sāku trenēt kustību apjomu, ar stiepšanas vingrojumiem dabūju atpakaļ iepriekšējo amplitūdu par 95 procentiem. Bet ir palikusi problēma – ar kreiso roku nespēju celt vairāk par 10 kilogramiem. Tiklīdz svars lielāks, sāk durt plecā. Ar labo roku un plecu varu izdarīt vairāk.

    Ko darīt? Kad kreisajam plecam veicu magnētiskās rezonanses izmeklējumu, atbildē bija arī rakstīts: Labrum un glenohumerālo saišu pilnvērtīgākai izvērtēšanai vēlama MR artrogrāfija. Kas ir MR artrogrāfija, ar ko tā atšķiras no magnētiskās rezonanses un kur to veic? Vai tagad, kad pagājis gads, man būtu vērts šo izmeklējumu veikt un vēlreiz doties pie traumatologa?

    Artis

    Atbildi sniedz kaulu un locītavu ārsts Juris Brūklis, traumatologs ortopēds «Orto klīnikā» un «Rīgas Veselības centrā».

    Arti, jums nepieciešams doties vingrot pie fizioterapeita. Proti, ir jāveic speciāls vingrojumu komplekss kreisā pleca stabilizācijai, tai skaitā arī kaudalizējoši jeb uz leju stabilizējoši vingrinājumi. Biežākais iemesls jūsu aprakstītajām sāpēm ir, kā mēs, mediķi, sakām, subakromiālais atdures sindroms pleca muskuļu disbalansa dēļ, kad dažādas muskuļu grupas plecā nestrādā pareizi.

    Ja sāpes nepāriet 2–3 mēnešu laikā, jākonsultējas ar ortopēdu, kas specializējas pleca problēmu ārstēšanā.

    Viņš tad arī izvērtēs, vai nepieciešami papildu izmeklējumi, tai skaitā magnētiskās rezonanses (MR) artrogrāfija – izmeklējums, kad locītavā pirms magnētiskās rezonanses izmeklējuma ievada kontrastvielu, lai izvērtētu locītavas bļodiņas skrimšļa lūpas plīsumu. Šādu sāpju iemesls var būt arī pieminētā akromioklavikulārās locītavas artroze, kas mēdz attīstīties arī gados jauniem cilvēkiem pēc traumas vai regulāras pārslodzes, piemēram, spēka treniņos.

    Redakcijas piebilde

    Ortopēdi, kas specializējas pleca problēmu risināšanā ir, piemēram, Aigars Vugulis, Mārcis Radziņš un Mārcis Jēgers Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā un klīnikā «Ortomed», Jānis Viļums, Andrejs Elksniņš-Finogejevs, Andrejs Peredistijs un Juris Brūklis «Orto klīnikā». 

    Magnētiskās rezonanses artrogrāfiju iespējams veikt Rīgas 1. slimnīcā, SIA «Vizuālā diagnostika» un «MFD Veselības grupā».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē