• Piesakām karu celulītam!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    27. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kuram gan patīk lūkoties uz grubuļainu, apelsīna mizai līdzīgu ādu! Konsultē RAMONA BERGFELDE, ķermeņa estētikas speciāliste Veselības centrā 4.

    Bieži vien, kad no mana kabineta iziet tieva meitene, nākamā apmeklētāja, kas ir apaļīga, prasa: ko tad tā tievā te dara?! Diemžēl celulīts ir arī jaunu un slaidu sieviešu problēma, tas piemeklē arī modeles un sportistes. Jo vairāk ēdīsi hamburgerus, hesburgerus un citus šīs sērijas produktus, kā arī daudz sēdēsi un maz kustēsies, jo lielāka iespēja, ka tev būs celulīts.

    Ak, šie hormoni!

    Varbūt tas tevi nedaudz mierinās, ja teikšu, ka sieviešu, kurām nemaz nav celulīta, ir ļoti maz. Šķidruma krāšanos un tauciņu nogulsnēšanos audos, kas mums visām ādu padara vairāk vai mazāk nelīdzenu, veicina sievišķais hormons estrogēns. Vēl jo vairāk to stimulē sintētiskais estrogēns, kuru satur hormonālā kontracepcija un hormonaizstājterapija (HAT), taču tas atkarīgs no organisma individuālajām īpatnībām. Protams, ne katrai sievietei, kura lieto hormonus, rodas problēmas.   

    Celulītu nevajadzētu atstāt novārtā, jo tas liecina ne tikai par kosmētisku defektu, bet arī par veselības traucējumiem. Nereti tas nāk komplektā ar vēnu problēmām un limfas atteces traucējumiem. Jo izteiktāks celulīts, jo vairāk parādās sīkie asinsvadi uz kājām, kas liecina par traucētu mikrocirkulāciju. Krājoties liekajam šķidrumam, kājas var sāpēt, pietūkt un ātrāk nogurt. 

    Vispirms – izmeklējums

    Celulīta pakāpi var noteikt vizuāli, taču speciālisti šīs problēmas stadijas precīzākai diagnostikai izmanto īpašas termoplēves ar šķidro kristālu, kas iekrāsojas atšķirīgās krāsās. Tādējādi papildus arī noskaidro, tieši kurās zonās ir pasliktinājusies apasiņošana un kur veidojas limfas sastrēgums. Līdz ar to cīņa pret celulītu būs mērķtiecīgāka. Speciālists izstrādās programmu speciāli tev un, veicot procedūras, izvērtēs, vai tās nav nepieciešams mainīt un kādas vēl būtu lietderīgi pievienot. Parasti procedūras tiek kombinētas, kā arī vienas procedūras laikā izmanto vairākus aparātus, lai panāktu labāku rezultātu. 

    Pateicoties mūsdienīgām tehnoloģijām, ieguldot mazāk laika, rezultātu cīņā ar celulītu iespējams sasniegt ātrāk. Taču, to panākot, no sirds tev iesaku labos ieradumus nepārtraukt, jo citādi viss būs jāsāk no jauna. 

    Celulīta stadijas

    1. 1. stadija.
      Audos sāk uzkrāties šķidrums, taču ādas nelīdzenumu vari pamanīt tikai ļoti spilgtā apgaismojumā, ādu mazliet saspiežot. Mainot dzīvesveidu un uzturu, uzsākot profilaktiskus pasākumus, panākumus gūsi jau mēneša laikā.
    2. 2. stadija.
      Zemādā uzkrājas ne tikai šķidrums, bet arī tauki. Saspiežot ādu, uzreiz pamanīsi tā saukto apelsīna miziņas efektu. Samazinot tūsku un atbrīvojoties no taukiem, nelielu  rezultātu iespējams panākt 6–7 nedēļu laikā. Vieglāk to varēsi sasniegt, ja ne tikai darbosies pati, bet arī apmeklēsi procedūras salonā.   
    3. 3. stadija.
      Ir traucēta asinsrite, izteikta tūska, cieti saistaudu veidojumi ar iekapsulētām tauku šūnām rada grubuļus, ko var pamanīt jau pa gabalu. Arī no šiem negludumiem ir iespējams tikt vaļā, tikai ilgākā laikā – 6–12 mēnešos. Ne tikai kopjot ķermeni un veicot procedūras, bet radikāli mainot dzīvesveidu.   

     

    Galvenais PLĀNS pret celulītu

    1. solis. Pirms mazgājies dušā, ar suku pamasē ādu, līdz tā kļūst rozīga, lai atvērtos poras un uzlabotos asinsrite. Izmanto suku ar dabīgiem, piemēram, kastaņas vai sizala, sariem. Zirgu astri varētu būt par asiem. Ļoti asu suku iepriekš labāk pamērcēt. Var izmantot arī speciālu silikona cimdu ar adatiņām.

    Masē ar spirālveida kustībām no lejas limfas cirkulācijas virzienā, kamēr āda kļūst viegli sārta. Tā kā limfa ir visā ķermenī, svarīgi masēt ne tikai problēmzonas – augšstilbus un dibenu –, bet visu ķermeni, sākot no pēdām uz augšu, rokas – no plaukstām, bet vēderu – pulksteņa rādītāju kustības virzienā.  

    Ja slinkums birstēties, vismaz 1–2 reizes nedēļā vēlams veikt pīlingu. Šim nolūkam noderēs kafijas biezumi, jūras sāls, kāda no citrusu ēteriskajām eļļām un mandeļu eļļa.

    2. solis. Lieto pretcelulīta krēmu, par kura izvēli iepriekš iesaku konsultēties ar speciālistu. Pamatprincips ir šāds – ja galvenā problēma ir tūska, lieto drenējošus krēmus, taču, ja ir daudz tauku, izmanto dedzinošus krēmus. Vienīgi dedzinošus krēmus nedrīkst izmantot, ja ir vēnu problēmas. Pēdējās paaudzes krēmi ādu nepadara sārtu, tikai dedzina. Taču, lai sasniegtu vislielāko efektu, no rīta lieto drenējošu, bet vakarā – taukus dedzinošu krēmu. Vienu un to pašu līdzekli nevajag izmantot ilgāk par trim mēnešiem, jo, ādai pierodot, tas nesniegs efektu.

    1–2 reizes nedēļā pēc krēma uzklāšanas var ietīties plēvē, lai labāk iedarbotos tā aktīvās vielas, kā arī lai panāktu limfodrenāžas efektu. Ieteicamais ietīšanas laiks ir no 20 līdz 30 minūtēm.

    3. solis. Ja āda ir ļengana, pēc mazgāšanās dušā pamasē to ar sasaldētiem zaļās tējas ledus gabaliņiem. Pēc tam uzklāj tonizējošu liftinga krēmu.

    Citi ieroči pret celulītu

    *Kontrastduša. Ūdenim nav jābūt ledus aukstam, taču tādam, lai sajustu vēsumu. Lai gūtu labu rezultātu, vēlamas vismaz piecas siltas un piecas vēsas strūklas, virzot tās no lejas uz augšu. Atceries, ka vienmēr jābeidz ar vēsu ūdeni. Visbeidzot būtu labi norīvēties ar raupju dvieli vai pamasēt ķermeni ar koka masāžas suku.

    * Koka rullīši zem dibena. Ik pēc stundas piecelies un pastaigā.

    * Adatiņu matracis. Paguli ne tikai uz dibena, bet arī uz sāniem un vēdera – vismaz 10 minūtes uz katru pusi.

    *Pašmasāža ar silikona bankām. Tikai pakonsultējies ar speciālistu, cik stipri drīkst piespiest, jo šādi var uzraut augšā asinsvadus un sabojāt sīkos kapilārus.  

    *Medus. Vispirms drusku sasildi, lai kļūst mīkstāks, un tad papliķē ādu ar plaukstām, it kā verot vaļā grāmatu, aptuveni 10 minūtes. Ja medus kļūst pelēki putains, tas nozīmē, ka velk ārā toksīnus. Taču, ja pret medu ir alerģija, šādu masāžu nedrīkst veikt. Esi uzmanīga! Ja ir paplašināti kapilāri, tos var uzraut vēl vairāk. Arī saistaudu vājuma gadījumā medus situāciju neuzlabos.  

    *Pirts. Ja ir izteikta tūska un liels tauku apjoms, vēlams apmeklēt pirti katru nedēļu, jo karsēšanās palīdzēs izvadīt šlakvielas. Pēc tam ieteicama atvēsināšanās aukstā ūdenī vai kontrastduša. Taču, ja ir mīkstais jeb ļenganais celulīts ar saistaudu vājumu, karstums nenāks par labu, jo, zaudējot šķidrumu, āda kļūs vēl ļenganāka.

    *Uztura bagātinātāji ar bioflavonoīdiem, L-karnitīnu, omega 3 un omega 6 taukskābēm, kā arī citām vērtīgām vielām. Pēdējā laikā topā ir kolagēns, kas stiprina saistaudus un padara ādu tvirtāku. Vislabāk tos lietot kursa veidā, pavasarī un rudenī. Bet, ja ir saistaudu vājums, tad jālieto ilgāk vai – kā ieteicis speciālists.

    * Pietiekams šķidruma daudzums. Uz vienu kilogramu ķermeņa svara diennaktī nepieciešami 30 mililitri ūdens, kas nozīmē, ka vidēja auguma sievietei jāizdzer apmēram pusotrs litrs. Lielāko daļu labāk uzņemt līdz četriem pēcpusdienā, lai no rīta nepamostos ar aizpampušām acīm. Priekšroka dodama  negāzētam ūdenim, kuram var pielikt citrona vai gurķa šķēlīti, ja pliks ūdens negaršo. 

    *Drenējošas tējas, piemēram, nātru vai bērzu pumpuru, kas palīdz izvadīt lieko šķidrumu. Tās vislabāk lietot 1–2 reizes dienā kursa veidā pavasarī un rudenī 1–2 nedēļas vai 3–4 nedēļas, ja celulīts ir ļoti izteikts.

    *Pastaiga ātrā solī vismaz stundu – tauki sāks sadegt tikai pēc 40 minūtēm. Pastaiga būtu vajadzīga vismaz 3–4 reizes nedēļā. Skriešana nav tik ieteicama, it īpaši, ja ir saistaudu vājums, jo tad gravitācijas ietekmē problēma saasināsies vēl vairāk. 

    *Peldēšana jūrā, jo tajā ir liels ūdens blīvums. Jūras ūdenī ieteicams arī staigāt un skriet, jo jāpārvar liela pretestība, un tādējādi āda tiks stiprināta.

    *Aļģu, mālu, dubļu, dūņu maskas. Noteikti izlasi lietošanas pamācību un neturi ilgāk par 20–30 minūtēm. Ja tev ir vairogdziedzera problēmas, uzmanies ar aļģēm, jo tās satur jodu.

     

    Atceries!

    Kas patīk celulītam   

    1. Cukurs, sāls, miltu izstrādājumi, tā sauktais fast food, trekni produkti, kafija un gāzēts ūdens, kas veicina rūgšanas procesu kuņģa un zarnu traktā. 
    2. Apspīlēts apģērbs un cieši piegulošas zeķbikses visu dienu, jo traucē mikrocirkulāciju, asins un limfas atteci.
    3. Alkohols, jo aiztur organismā šķidrumu un rada tūsku. It īpaši nav vēlams šampanietis un alus.
    4. Smēķēšana, jo zūd C vitamīns, līdz ar to pasliktinot mikrocirkulāciju un apasiņošanu.  

     

    Efektīvas procedūras salonos

    *Pirmā izvēle ir limfodrenāžas masāža jeb gaisa zābaki, iepriekš uzsmērējot krēmu. Dažos salonos piedāvā plikus zābakus, un tad rezultāts nebūs tik labs. Limfodrenāža īpaši noder tūskaina celulīta gadījumā. Tā palīdz, jo aktivizē limfas atteci, kas izvada no organisma šlakvielas. Procedūra ir patīkama. Parasti veic 8–10 reizes.

    *Masāža ar rokām. Ļoti laba iedarbība, taču lielas tūskas gadījumā vispirms ieteicams izmantot limfodrenāžas procedūru. Ieteicamais kurss ir 10–15 reizes.

     *Vakuummasāža palīdz gan drenēt limfu, gan samazināt  tauku šūnas, gan uzlabot ādas tvirtumu. Šo masāžu veic ar stikla kolbām. Var veikt, gan lokāli izmasējot problēmzonas, gan visu ķermeni. Ieteicamais kurss 10 reizes.

    *Lipolīze ne tikai palīdz šķelt taukus, bet arī veicina limfas drenāžu, mikrocirkulāciju, stimulē muskuļus, uzlabo ādas tonusu. Procedūras laikā ķermenim piestiprina elektrodus, bet tā nav nepatīkama – var mierīgi gulēt vai lasīt. Parasti nepieciešamas 8–10 procedūras. Nereti to apvieno ar ultraskaņu, gaismas terapiju vai radiofrekvenci, iepriekš uzklājot gelu vai krēmu, lai ar aparātu palīdzību tos ievadītu dziļāk ādā. 

    *Procedūra Vela Shape ietver radiofrekvenci, infrasarkano starojumu, vakuumu un mehānisku iedarbību ar masāžas veltnīšiem. Tā vienlaicīgi iedarbojas gan uz kolagēnu, gan saistaudiem, gan tauku šūnām, gan limfas drenāžu. Iespējama dedzinoša sajūta, jo āda tiek sasildīta līdz 42 grādiem. Var būt jutīgas augšstilbu iekšpuses. Šīs procedūras priekšrocība ir tā, ka jāveic retāk.

    *Endermoloģija jeb LPG. Ķermeni masē pa uzvilktu speciālu tērpu. Šī masāža ļauj samazināt tauku šūnu apjomu, uzlabot un atjaunot asinsriti un vielmaiņu, kā arī atjauno ādas elastīgumu. Ļoti patīkama. Ieteicamais kurss – 10 reizes.

    *Viena no jaunākajām procedūrām ir tauku saldēšana jeb kriolipolīze, kas palīdz likvidēt lieko tauku depozītu. Ar speciāliem dzesēšanas uzgaļiem, izmantojot vakuumu, tauku kroka tiek iesūkta un fiksēta dzesēšanas uzgalī. Sasaldētās tauku šūnas tiek iznīcinātas un sadalās. Rezultāts ir lokāla tauku apjoma samazināšanās. Procedūras jāatkārto vismaz ik pēc sešām nedēļām 1–3 reizes.    

    Aparātu metodes nedrīkst izmantot, ja tavā ķermenī ievietots kardiostimulators vai citi metāliski implanti.

    Ko saka cits speciālists

    ANNA BĒRZIŅA, dermatoloģe, veneroloģe Lāzerplastikas klīnikāAr krēmu vien nepietiks

    No celulīta atbrīvoties ir daudz grūtāk, nekā no pāris liekiem kilogramiem, taču es negribētu arī sacīt, ka tā ir kā cīņa vējdzirnavām. Ādas un zemādas elasticitāti, struktūru un izskatu ir iespējams uzlabot. Taču liekā svara gadījumā nav iespējams  likvidēt tikai celulītu, nesamazinot svaru.

    Zinātnisku pētījumu par pretcelulīta līdzekļu efektivitāti ir maz. Tie pārsvarā satur kofeīnu, kas nomāc enzīma – fosfodiesterāzes – darbību un līdz ar to mazina tauku šūnu rezerves. Retinols stimulē kolagēna sintēzi, padarot ādu elastīgāku. Hialuronskābe veicina kolagēno un elastīgo šķiedru sintēzi, uztur mitrumu ādā.

    Pacientēm vienmēr atgādinu, ka cīņā pret celulītu ar dārgu krēmu vien nepietiks. Atslēga ir komplekss risinājums – veselīgs dzīvesveids, ikdienas regulāra ādas kopšana, kontrastdušas, procedūras medicīnas un skaistumkopšanas iestādēs. Ja no celulīta nekādi neizdodas tikt vaļā, iespējams, būtu vērts konsultēties ar endokrinologu vai ginekologu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē