• Pēkšņas sāpes krūtīs – vai vienmēr vainīgs infarkts, un kā rīkoties, lai izglābtu dzīvību?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bits And Splits/Shutterstock.com
    Noskaidrojam, kas var būt par iemeslu pēkšņām sāpēm krūtīs un kā pareizāk šādā situācijā rīkoties.

    Kas sāp?

    Sirds atrodas aiz krūškaula starp labo un kreiso plaušu, un tikai sirds galotne raugās uz leju kreisajā pusē. Tātad, ja sirds sāp, tā sāp krūtīs tieši vidū, un parasti tas notiek pie fiziskas slodzes. Mediķi šīs sāpes sauc par stenokardiju. Tās visbiežāk var izstaroties uz kreiso roku vai apakšžokli.

    Klasiski stenokardijas sāpes raksturo kā žņaudzošas, spiedošas vai dedzinošas.

    Sirds sāpes ir tādas, ka paelpot nevar un šķiet, ka viss krūškurvis it kā būtu savilkts, nespēj īsti ievilkt elpu, krūtis saspiestas. Vai arī kaut kas karsts uz krūtīm uzlikts – kā kartupelis –, un to nevar dabūt nost. Reizēm cilvēki saka: «Man tāda sajūta, ka roka saķērusi sirdi un cieši to žņaudz…» Tās ir tipiskās kardiālās sāpes.

    Nesajauc! Visi parasti ļoti baidās no durošajām sāpēm krūtīs, kad šķiet – kāds iedur ar nazi sirdī un ātri to atkal izvelk…  Šāda tipa – ļoti asas, ļoti stipras, īslaicīgas – sāpes krūtīs nav raksturīgas sirdij.

    Tās visbiežāk izraisa starpribu nervu neiralģija jeb iekaisums vai mugurkauls.

    Vēl viena lieta, ko var viegli atšķirt… Ja cilvēkam ļoti sāp, kad viņš guļ uz kreisā sāna, bet, ja guļu uz labā sāna, vairs nesāp, tā nav sirds vaina! Ja sāpes atkarīgas no pozīcijas, tās saistītas ar mugurkaulu. Sirds sāp gan sēžot, gan guļot, gan stāvot.

    Ko darīt?

    Ja stenokardijas sāpes parādās pirmo reizi mūžā, nevajag gaidīt – jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Bet, ja cilvēks zina, ka viņam sirds asinsvadi vairs nav veseli un ka pie noteiktas fiziskas slodzes (kaut vai mazgājot grīdu vai pārkrāmējot plauktus) vai uztraucoties var parādīties sirds sāpes, tad…

    1. Uzreiz jāiedzer zāles stenokardijas lēkmes kupēšanai. Klasiski tie ir īslaicīgas iedarbības nitrātu grupas preparāti, piemēram, nitroglicerīns, kas paplašina sirds asinsvadus. Pieejami gan nitroglicerīna pilieni, gan zem mēles paliekamas tabletes un arī aerosoli, kam ir ātrāks darbības sākums. Tablešu deva ir 0,3 līdz 0,6 mg ik piecas minūtes. Maksimālā deva, ko drīkst izmantot, līdz simptomi 15 minūšu laikā pāriet, ir 1,2 mg.

      Nitroglicerīns reizēm var radīt blaknes – galvassāpes, nedaudz pazeminātu asinsspiedienu. Tāpēc ieteicams apsēsties, lai nesareibtu galva, ko izraisa nepietiekama smadzeņu apasiņošana. 
    2. Robežšķirtne ir 20 minūtes. Parasti stenokardijas sāpju lēkme ir īslaicīga un ilgst aptuveni 2–5 minūtes, kopumā nepārsniedzot 10 minūtes. Savukārt, ja 20 minūšu laikā pēc zāļu ieņemšanas sāpes krūtīs vienalga ir un tās kļūst stiprākas, tad jāsauc ātrā palīdzība.

    Svarīgi! Arī ja žņaudzošā sirdslēkme sākas miera stāvoklī un turpinās ilgāk par 15–20 minūtēm, turklāt zem mēles paliktais nitroglicerīns nepalīdz, jāsauc ātrā palīdzība. Tas faktiski ir jau pirmsinfarkta stāvoklis.

    Būtiska nianse

    Kad ir žņaudzošās sāpes krūtīs, cilvēks sāk ļoti uztraukties, bet uztraukums paaugstina asinsspiedienu. Spiediena paaugstināšanās rada papildu slodzi sirdij, un – izveidojas apburtais loks: cilvēks pārdzīvo, un tas šo procesu tikai veicina.

    Tāpēc vērts iedzert arī kādu nomierinošu tinktūru.

    Parasti tā ir vai nu vilkābeles mikstūra, jo satur arī baldriāna ekstraktu, vai tīra baldriāna tinktūra vai tabletes. Der arī tā dēvētie lietuviešu sirds pilieni, kuru sastāvā ir baldriāna sakņu un māteres lakstu tinktūras un vilkābeļu augļu ekstrakts. Var iedzert baldriāna tēju ar medu un pagaidīt, vai sāpes mazinās un pazūd.

    Bet noteikti nevajadzētu šajā brīdī lietot sedatīvās tabletes jeb miega līdzekļus vai nomierinošos neiroleptiķus. Jo, ja tas tomēr, pieņemsim, ir infarkts vai cita kardiāla katastrofa, šie medikamenti var klīnisko ainu ļoti izmainīt, un pēc tam mediķiem būs grūti izvērtēt, vai pacients ir kavēts tāpēc, ka viņam ir smadzeņu asinsrites traucējumi, vai tāpēc, ka viņš pret nemieru iedzēris veselu diazepāma tableti. Nē, smago artilēriju šādos gadījumos neizmanto!

    Ātrā palīdzība noteikti jāsauc:

    • ja piepeši parādās spēcīgas sāpes krūtīs pa vidu, kas krietni pārsniedz stenokardijas sāpju intensitāti;
    •  ja uzlec ļoti augsts asinsspiediens – virs 180 mmHg – un tas kombinējas ar stiprām galvassāpēm, traucētu redzi, sliktu dūšu vai vemšanu, krampjiem, apjukumu, samaņas traucējumiem, elpas trūkumu, sāpēm krūtīs, stipru deguna asiņošanu;
    • ja ir tik izteikts elpas trūkums, ka jau sēžot grūti elpot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē