• Pataloģiski noritoša menopauze? Kas var palīdzēt?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    17. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uz lasītājas jautājumu par karstuma viļņiem atbild ginekoloģe Māra Zumente.

    No lasītājas vēstules: Netieku galā ar vienu problēmu, proti karstuma viļņiem. Tie ir katru nakti un ļoti bieži cits pēc cita visas nakts garumā, turklāt jau vairākus gadus. Man pašai ir 64 gadi, lietoju hormonaizvietojošu preparātu Lenzetto. Pirms vairākiem gadiem man ir veikta histerektomija – izņemta dzemde. Ginekoloģe atzīst, ka karstumi nav ginekoloģiska problēma. Visas analīzes ir labas, mazliet zemāks ir tikai eritrocītu līmenis asinīs – 3,54, hemoglobīns 11,5 un glikoze 4,0. Apmeklēju arī endokrinologu, bet  – vairogdziedzera analīzes ir labas un dakteres slēdziens: vaina nav vairogdziedzerī. Esmu mēģinājusi palietot medikamentus Noofen, Lexotanil, Kventiax, taču bez izmaiņām, tāpat mostos no karstuma viļņiem. Lūdzu speciālistu skaidrojumu, kā atrisināt šo problēmu. 

    Aija

     

    Atbild Māra Zumente: Aija, ļoti grūti konkrēti atbildēt, jūs neredzot un neizmeklējot, tomēr jūsu minētās sūdzības ir ļoti tipiskas patoloģiski noritošai menopauzei. Iesaku jums vēlreiz doties pie ginekologa un izvērtēt iespēju palielināt Lenzetto devu vai arī mainīt hormonu aizstājterapijas preparātu. Tā kā sūdzības ir tikai naktīs, rekomendēju preparātu lietot vakaros. Savām pacientēm šādos gadījumos iesaku katru rītu veikt nakts miega novērtējumu. Tas nozīmē, ka pēc pamošanās mēģiniet atcerēties, cik reižu bija karstuma viļņi, cik reižu bija jāiet uz tualeti, un novērtēt, kāda ir pašsajūta no rīta. Varat arī ielikt atzīmi par nakts sajūtām. Šobrīd labi palīdz viedie pulksteņi, kuri novērtē, cik ilgs ir bijis dziļais, cik ilgi seklais miegs un nomods. Ceru, ka esat padomājusi arī par fiziskām aktivitātēm un telpu vēdināšanu pirms gulētiešanas. Ja terapija ir atbilstoša, tad parasti pēc 7–10 dienām ir ievērojams uzlabojums.

    Spriežot pēc jūsu rakstītā, endokrinologs jau ir izvērtējis vairogdziedzera stāvokli, bet asins analīzes un ultrasonogrāfiju varētu arī atkārtot, lai pārliecinātos, ka nav radušās jaunas izmaiņas.

    Iesaku veikt arī paplašinātas asins analīzes, jo, tā kā pāris gadus neesat normāli izgulējusies, tas varētu būt atstājis iespaidu uz dažādiem vitāli svarīgiem rādītājiem. Piemēram, jānoskaidro  D vitamīna līmenis asinīs, cukura, kortizola, aknu un nieru rādītāji, lai pārliecinātos, vai nav pievienojusies kāda vispārēja slimība.  

    Dažām pacientēm pret karstuma viļņiem labi palīdz nomierinoši preparāti, vēstulē jau pieminētie trankvilizatori vai antidepresanti, taču acīmredzot jums tie nedeva vajadzīgo efektu.

    Iesaku jums apmeklēt arī miega speciālistu. Dažreiz tieši miega apnoja var radīt pēkšņu pamošanos ar karstuma viļņiem līdzīgu diskomfortu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē