• Papēža radziņa dēļ ir grūti staigāt…

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    28. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Skaidro Juris Jukonis, traumatologs ortopēds Rīgas 2. slimnīcā un «Veselības centrā 4».

    Man sāp papēdis. Rentgenā atklāja radziņu. Veicu desmit lāzera procedūras, bet nepalīdzēja. Sāp tik ļoti, ka grūti staigāt. Ģimenes ārste sacīja, ka tur neko nevar darīt. Vai patiešām? Vita

    Vita, iesaku jums lūgt ģimenes ārstei nosūtījumu pie traumatologa ortopēda, lai speciālists izvērtē situāciju. Tā nu gan nav, ka neko lietas labā nevar darīt! Tikai vispirms precīzāk jānoskaidro, kas par vainu. Jums varētu būt gan pēdas saites iekaisums, gan Ahilleja cīpslas iekaisums, gan ikru muskuļu vājums, kura pamatā bieži vien ir nervu saknītes saspiedums  mugurkaula jostas daļā. Lai palīdzētu, jāzina problēmas iemesls. Ja ir saspiesta kāda nervu saknīte, impulss kvalitatīvi nenonāk ikru muskulī un tas vairs nepilda savu funkciju – nenotur pēdas velvi, tāpēc izteikti pieaug slodze pēdas un Ahilleja cīpslas piestiprināšanās vietās. Lai saites nenoplīst, organisms tās salīmē, papēžos izveidojot skrimšļveida veidojumus, ko tautā sauc par radziņiem. Faktiski tie ir organisma atbildes reakcija uz saišu un muskuļu vājumu, taču diemžēl kairina apkārtējos audus un izraisa sāpes.

    Jums varētu palīdzēt staigāšana ar kurpēm, kuru papēdis ir 1–4 centimetrus augsts, jo tad mazināsies saišu iestiepums. Turklāt iesaku izmantot ortopēdiskās zolītes, kas, pirmkārt, piepacels papēdi un, otrkārt, atbrīvos pēdas saiti.  

    Nākamais, kas jums būtu nepieciešams, ir ārstnieciskie vingrojumi, lai nostiprinātu ikru muskuli, un tos zinās ierādīt fizioterapeits. Tikai uzreiz sacīšu, ka uz ātru rezultātu nevar cerēt. Vingrošanai būtu jākļūst par jūsu dzīvesveidu. Protams, īslaicīgi palīdzēs pretsāpju un pretiekaisuma medikamenti, kas neizārstēs, bet noņems sāpes.

    Vēstulē minētās lāzerprocedūras līdzīgos gadījumos es saviem pacientiem neiesaku. Efektīvāka būtu triecienviļņu terapija, bet diemžēl, cik zinu, Latvijā nav pietiekami jaudīgu aparātu kā, piemēram, ASV, kur šīs procedūras veic narkozē. Pie mums pieejamās triecienviļņu procedūras vairāk palīdz elkoņu un plecu problēmu risināšanai. Savukārt pēdas operāciju nebūtu lietderīgi veikt, jo tā izjauks dabīgo pēdas līdzsvaru. Tajā ir īpašs tauku slānis, kas pēc ķirurģiskas iejaukšanās tiks radikāli izmainīts, un veidosies saaugumi, kas staigājot izraisīs sāpes.

    Vēl gribu piebilst, ka nekādā ziņā nebūtu vēlamas arī izotoniskā šķīduma injekcijas (tā dēvētās blokādes) papēdī. Tas nav tikai mans, bet arī Eiropas, ASV un Austrālijas Pēdas asociāciju viedoklis. Jo pastāv risks, ka, izšķīdinot  radziņu, kas kalpo papēža aizsardzībai, saite var plīst, un tad būs katastrofa – pēdas velve vienkārši sabruks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē