• Palīgā, man ir drausmīgas iesnas! 7 jautājumi un atbildes

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Iesnas – tāda vienkārša lieta, taču, kā saka, arī mazs cinītis spēj apgāzt lielu vezumu. Kā ārstēties, lai ātrāk tiktu uz svītras?

    1. Ko nozīmē – drausmīgas iesnas?

    Cilvēks saka: man ir iesnas vai drausmīgas iesnas… Bet mediķi saka: rinosinusīts. Tas nozīmē, ka sinusīts jeb deguna blakusdobuma (sinusa) gļotādas iekaisums un rinīts jeb deguna dobuma gļotādas iekaisums pastāv līdzās, vienlaikus. Tas, kas katram cilvēkam būtu jāzina, – parasti ar akūtu rinosinusītu iespējams tikt galā paša spēkiem, retāk nepieciešams ģimenes ārsts un vēl retāk jāiesaistās LOR speciālistam.

    Nākamais, kas jāsaprot, – kāpēc rodas iesnas? Ja mēs runājam par akūtu augšējo elpošanas ceļu jeb respiratoru vīrusinfekciju, tad inficēšanās ceļš ir zināms – kaut kas ielido degunā vai arī tiek ar pirkstiem tur ieurbināts.

    Tātad jāievēro distance no potenciālā infekcijas avota un jāmazgā rokas.

    Otrs veids, kā cilvēks var saslimt ar iesnām, ir saaukstējoties. Pēc definīcijas, saaukstēšanās ir tad, kad es viens pats bez iespējas inficēties no malas aizgāju uz purvu, samērcēju kājas, mazliet saguru, nekustējos tik aktīvi, lai atkal sasiltu, nebiju pietiekami trenēts, un tad organisms tiem pašiem vīrusiem, kas manī jau kaut kad iekļuvuši, pārslodzes, kreņķu vai pārsalšanas gadījumā var dot zaļo gaismu, un tie sāk dominēt. Tāpēc cilvēks, arī sēžot mājās, mēdz saslimt ar iesnām – ja viņam nav možs noskaņojums, ja viņš nav pietiekami aktīvs un visu laiku domā bēdīgas domas.

    2. Kuras zāles lietot, lai iesnas pārietu?

    Vispirms paliek spēkā galvenā atziņa – augšējo elpceļu vīrusslimības ir pašlimitējošas, tās pašas no sevis kaut kad pāries, visbiežāk desmit dienās. Akūta rinosinusīta gadījumā galvenais ir režīms un diēta un tikai pēc tam seko medikamenti – deguna pilieni, tabletītes, aerosoli, kas varētu mazināt slimības simptomu smagumu, mazināt slimības ilgumu un komplikāciju attīstību risku.

    Akūtas vīrusu izraisītas iesnas 98 procentos gadījumu arī paliek iesnas.

    Tikai diviem procentiem tās pārvēršas bakteriālā iekaisumā – akūtā bakteriālā rinosinusītā. Līdz ar to cilvēkam, kurš ir vienkārši saaukstējies vai kāds viņam uzšķaudījis, nevajadzētu ne par ko uztraukties, bet labāk sēdēt mājās, atpūsties un sevi nesteidzināt. Kaut kad viņš atveseļosies.

    3. Kā palīdz degunā pūšamie hormoni jeb intranazālie kortikosteroīdi?

    Pūšamo hormonu lietošana izdara visu, ko vajag, – mazina simptomu smagumu, saīsina slimības laiku un mazina strutaino komplikāciju risku, pie kurām pieder ne tikai strutains deguna blakusdobumu iekaisums, bet arī strutains vidusauss iekaisums. Zāļu deva parasti ir divi pūtieni katrā nāsī 1–2 reizes dienā.

    Deguna steroīdi tiešām nevis mazina simptomus, bet ārstē iekaisumu.

    Jāatceras, ka, lietojot deguna hormonu aerosolu, tas jāpūš nāsī nedaudz uz augšu, lai medikaments tiešā veidā nenonāktu uz deguna starpsienas, kur ir citāda gļotāda nekā uz sānu malām. Vienkāršākais paņēmiens– pūst ar labo roku kreisajā nāsī un ar kreiso roku labajā nāsī.

    4. Kad nepieciešama deguna eju skalošana?

    Pret deguna dobumu skalošanu ar jūras ūdens aerosoliem šobrīd ir visai pretrunīga attieksme. Tīri no pierādījumu viedokļa – akūta rinosinusīta gadījumā trūkst liela apjoma pētījumu par deguna eju skalošanas efektivitāti, taču teorētiski tā var iedarboties tikai pozitīvi.

    Līdz ar to – ja cilvēkam neriebjas skalot degunu un šķiet, ka tas mazinās simptomus uz vairākām stundām, dariet to.

    Par deguna skalošanu ar sālsūdens šķīdumu domas dalās: no vienas puses, sālsūdens šķīdums traucē deguna pašattīrīšanās sistēmu jeb mukociliāro klīrensu deguna gļotādā, bet, no otras puses, tā iesnu gadījumā jau tāpat ir traucēta un sāls šķīdums var vēlami mazināt deguna tūsku.

    5. Cik efektīvi ir fitoterapijas līdzekļi?

    Piemēram, Sinupret pārliecinoši demonstrē, ka, to lietojot, simptomi samazinās, slimība pāriet ātrāk un strutainās komplikācijas attīstās retāk. Tur spēlē divas lietas, kāpēc Sinupret darbojas. Tas ir sekretolītiķis – sašķidrina sekrētu, un puņķi pa maziem caurumiem no deguna blakusdobumiem iztek vieglāk, jo nu tie ir ūdens, nevis līme. Savukārt citai no piecām sastāvdaļām ir ļoti stipra pretiekaisuma iedarbība augšējos elpceļos. Nav reģistrētas nekādas nopietnas blaknes, kas būtu radušās no Sinupret.

    6. Kad jāpērk deguna pilieni?

    Ja ir ļoti grūti elpot, tos var lietot, jo tie aizlikto degunu parauj vaļā, taču pierādījumu, ka šie topiskie anemizējošie līdzekļi ārstētu, nav. Turklāt deguna pilieni ar ksilometazolīnu, kas sašaurina kapilārus jeb sīkos asinsvadiņus gļotādā un to sausina, var radīt pieradumu, un šis risks ir pietiekami augsts. Ilgāk par nedēļu tos pilināt nevajadzētu, jo tad sliktākajā gadījumā tiešām var dabūt hroniskas iesnas.

    7. Vai var palīdzēt pretalerģijas zāles?

    Antihistamīnus var lietot atkarībā no simptomiem. Ja deguns masīvi tek un cilvēks briesmīgi šķauda, protams, antihistamīnus viņš var lietot. Bet, ja ir jau pamatīgi aizlikts deguns, tad antihistamīni situāciju vairs neuzlabos. Jo ir pierādīts, ka īss antihistamīna kurss – vienu, divas dienas – slimības sākumā spēj mazināt kopējās simptomu izpausmes, taču ilgākam šo zāļu lietojumam akūtu iesnu gadījumā nav pamata.

    Atceries uz visiem laikiem! Deguna hormonu spreji un Sinupret ārstē iekaisumus, bet pārējie līdzekļi – antihistamīni, deguna pilieni, deguna skalošana – tikai mazina simptomus.

    Bīstamie simptomi!

    Pazīmes, kas liecina, ka jābeidz nodarboties ar iesnu pašārstēšanu un steigšus jāiet pie ārsta, citādi būs lielas nepatikšanas.

    • Periorbitāla tūska jeb tūska ap acīm, apsārtums.
    • Spēcīgas galvassāpes, tūska pieres rajonā.
    • Acs ābola dislokācija, redzes dubultošanās, redzes asuma izmaiņas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē