• Palīgā, kāja kļūst stīva, grūti paiet!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    3. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alina Rosanova/Shutterstock.com
    Par sāpēm un stīvumu kājā lasītājai atbildtraumatologs ortopēds Kalvus Briuks.

    Lasītājas vēstule: Apmēram pirms mēneša sāku just sāpes un stīvumu kreisajā kājā no muguras jostasdaļas līdz celim, sevišķi izteiktākas tās kļust stāvot vai kustoties. Staigājot kāja no dibena līdz ceļgalam paliek stīva un sāp, apgrūtina pārvietošanos. Guļot vai sēžot šādas sajūtas nav. Baidos, ka ar laiku pārvietošanās var kļūt vēl apgrūtinošāka. Pie kāda speciālista ar šādiem simptomiem būtu jāvēršas? Ikdienā lietoju zāles asinsspiediena samazināšanai un sirds ritmam – «Nebivolol» 5 mg un «Rosuvastatin» 10 mg. 2019. gadā operēta diska trūce. Ligita

    Ligita, sāpes, kuras viena mēneša laikā nav mazinājušās vai pārgājušas, visticamāk, bez ārstēšanas pašas nepāries. Ja agrāk ir operēta mugurkaula diska trūce, tad minētās sūdzības, visticamāk, ir atkārtota diska plīšana un nerva saknītes iekaisums. Nevar izslēgt arī cita diska plīšanu.

    Ja sūdzības ir ļoti līdzīgas kā pirms diska trūces operācijas 2019. gadā, visticamāk, disks atkal plīsis tajā pašā līmenī, bet, ja sāpes ir citā kājas daļā, tad nevar izslēgt cita līmeņa diska bojājumu. Diska trūce nav vienīgais iemesls, kāpēc var veidoties nerva saknītes iekaisums.

    To var radīt arī sašaurināts mugurkaula kanāls, kas rada pastāvīgu nerva saspiedumu un līdz ar to nerva iekaisumu.

    Nevajadzētu piemirst arī par gūžas locītavas patoloģijām, kuras bieži vien mēdz atgādināt nerva sāpes. Tāpēc, domājot par nerva iekaisumiem, gūžas locītavas pārbaude ir obligāta. Visprecīzāk diska trūci un nerva saknītes saspiedumu var pierādīt ar magnētisko rezonansi, nevis datortomogrāfiju, turpretim gūžas locītavas izdilšanu vislabāk raksturo iegurņa pārskata rentgenogramma. 

    Šajā gadījumā, kad sāpes ir ilgāk par vienu mēnesi, būtu jāveic magnētiskā rezonanse tuvākā mēneša laikā, bet līdz tam jāuzsāk mērķtiecīga ārstēšana nerva iekaisuma mazināšanai – ģimenes ārsta kontrolē jālieto pretiekaisuma zāles no rīta (bezrecepšu zāles dolmens vai ibuprofēns vai recepšu zāles diklofenaks vai eterokoksibs), pretsāpju zāles pusdienā (paracetamols kā bezrecepšu vai Ultracod kā recepšu preparāts) un nervus nomierinošas zāles vakarā (pregabalīns vai gabapentīns – tas ir recepšu zāles). Lokāli lietojamas smēres parasti nav ļoti efektīvas, ja ir nerva iekaisums un sāpes izstaro uz kāju. 

    Paralēli medikamentiem, ja sāpes nav ārkartīgi izteiktas un akūtas, vajadzētu izmantot visas iespējas, ko sniedz fizioterapija – ārstnieciskā vingrošana, osteopātija.

    Kurš speciālists vislabāk varētu palīdzēt? Viens no šiem trim – ģimenes ārsts, neirologs vai mugurkaula speciālists. Parasti ārstēšanu sāk zinošs vai ieinteresēts ģimenes ārsts, kurš veic pirmo pārbaudi un nozīmē medikamentus un vingrošanu. Ja  trīs nedēļu laikā situācija neuzlabojas, viņš pacientu nosūta uz izmeklējumiem.

    Parasti ir problēmas ar nosūtīšanu uz magnētisko rezonansi. Ja pacients pretendē uz valsts apmaksātu izmeklējumu vai viņam ir veselības apdrošināšanas polise, tad nepieciešams speciālista nosūtījums (neirologs, traumatologs, mugurkaula ķirurgs), taču, ja pacients maksā pats par izmeklējumu, tad pietiek ar ģimenes ārsta nosūtījumu.

    Savukārt mugurkaula ķirurga konsultācijai kārta būtu tad, ja medikamentoza terapija un ārstnieciskā vingrošana nedos vēlamo efektu vai arī – ja sāpes mugurā un kājā kombinējas ar vājumu tajā un notirpumu.

    Ļoti vēlams, lai, dodoties pie mugurkaula ķirurga, jau būtu veikts magnētiskās rezonanses izmeklējums.

    Vēl viens speciālists, kurš varētu palīdzēt ieilgušu sāpju gadījumā, ir invazīvais algologs jeb sāpju speciālists, kurš, veicot mērķtiecīgas un precīzas injekcijas, mēdz mazināt nerva iekaisumu un sāpes. Tomēr gadījumos, kad ir jau izteikts nerva nospiedums, vājums un notirpums ekstremitātē, priekšroka būtu dodama mugurkaula speciālistam, lai lemtu par mazinvazīvu nerva atbrīvošanu, pretējā gadījumā, ja nervu atbrīvo novēloti, tas var nedot vēlamo efektu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē