• Palīgā — pilnas krūtis! Kā cīnīties ar klepu?

    Padomi
    Ginta Auzniece
    13. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Trīs dienas kāss nonstopā. Vienīgais, par ko varu domāt — palīgā! Konsultē Dr. Pauls Princis, ģimenes ārsts savā praksē Ventspilī.

    Kur klepum aug kājas?

    Klepus un pilno krūšu sajūta šobrīd nudien rullē… Bet, lai saprastu, kā to visefektīvāk uzveikt, svarīgi – KĀ klepus sākas.

    Visbiežāk, pat 95 procentos gadījumu, iemesls klepum ir infekcija, bet te ir dažas atšķirības. Arī gripa, kas tagad plosās, ir infekcija, un tā parasti sākas ar sausu, rejošu klepu, sāpēm, vēlāk arī ar pilnuma, smaguma sajūtu krūtīs, vienlaikus ir arī augsta temperatūra, kaulu laušana, sāpes acu ābolos, raksturīgi, ka nav iesnu… Tādā situācijā vienīgais labākais klepus un visu citu izrietošo nepatikšanu aizgaiņātājs ir tikai un vienīgi īpašie pretgripas līdzekļi oseltamivirs vai zanamivirs. Bet – šoreiz ne par gripu, tāpēc ejam tālāk!

    Otrs tipiskākais klepus izraisītājs ir elpceļu vīrusi, kas sākas ar iesnām. Visbiežāk tieši adenovīrusi, kas klejo riņķī apkārt arī gripas epidēmijas laikā. To izraisītā infekcija var sākties dažādi – ar aizliktu degunu, var būt arī izteikti sauss vai tekošs deguns… Un pats nepatīkamākais – šie vīrusi visbiežāk trīs vai četru dienu laikā pārtop klepū – tā teikt, pārvietojas uz leju.

    Simptomu buķete

    Tipiski, ka rīkles gļotāda ir sakairināta, apsārtusi, var būt tāda kā jēluma sajūta kaklā, bet drīz vien klāt ir arī aizliktu krūšu sajūta, reizēm uzreiz jau jūtamas krēpas, vairāk klepus parādās tieši vakaros vai guļus pozīcijā. Elpojot, īpaši izelpojot, var būt čīkstoša skaņa krūtīs. Komplektiņā mēdz būt arī galvassāpes, neliela temperatūra.

    Tādā situācijā var teikt, ka sācies bronhīts jeb bronhu iekaisums vai arī traheīts, kā mediķu valodā sauc elpvada iekaisumu. To visu izraisa no augšējiem elpceļiem, proti, deguna, rīklē tekošās gļotas un līdz ar to arī vīrusinfekcija. Sajūta tad ir patiesi draņķīga, pēc pieredzes ar pacientiem zinu, ka šādās situācijās cilvēks jūtas sliktāk nekā pie sirds kaitēm un hroniskas astmas. Un vēl kas – šie elpceļu vīrusi ir tikpat lipīgi, cik gripa, tāpēc ar tiem NEDRĪKST doties uz darbu un citās gaitās.

    Kā ārstēties?

    1. Ja klepus radies pēc iesnām vai reizē ar tām, primāri jāturpina ārstēt iesnas, lai infekcijas perēkli degunā mazinātu. Es saviem pacientiem iesaku skalot degunu ar izotonisko jūras ūdeni, piemēram, Quixx vai Hummer.

      Lai atvieglotu elpošanu, degunā var pāris dienas papūst arī tūsku mazinošus pilienus, parasti to sastāvā ir ksilometazolīna hidrohlorīds, piemēram, Olynth, Xymelin. Palīdz arī pilieni uz augu eļļu bāzes, piemēram, Biovip deguna pilieni, Rinogel Spray vai Sinurin. Agrāk ļoti iecienīts manā praksē, arī lēts un efektīvs līdzeklis, bija Pinosol, bet tas, cik man zināms, šobrīd no aptiekām ir pazudis, to vairs netirgo. Šos līdzekļus var lietot no 4 līdz 6 reizēm dienā. Arī tad, ja degunam it kā nav ne vainas un iesnu nav, to var profilaktiski paskalot, jo deguns ir pirmie ieejas vārti jebkurai infekcijai, arī gripai.
    2. Pret tūsku un kairinājumu kaklā pāris vakarus uz nakti vari iedzert vienu tableti kādu antihistamīna jeb pretalerģijas līdzekli. Piemēram, Claretine, Zyrtec, Fenkarol. Tā varēsi labāk izgulēties! Klepus reizē lieto antihistamīna līdzekli arī tad, ja tev ir raksturīgas alerģijas vai ir bronhiālā astma.
    3. Pret kairinājumu rīklē, kas izsauc klepus lēkmi, labi der sūkājamās kakla tabletes. Mans favorīts ir Isla Mint, kas ir maigas un pārklāj kakla gļotādu ar aizsargkārtiņu. Arī Silvasept karameles ar egļu skuju ekstraktvielām labi mazina kairinājumu un dezinficē vienlaicīgi. Ja rīklē ir arī sāpes, labāk derēs Trachisan. Ja tev nav cukurslimības, sukājamās kala tabletes vari sūkāt pat 4 līdz 6 reizes dienā.
    4. Esmu klepus mikstūru piekritējs, tomēr jāņem vērā, ka tām ir dažāda iedarbība. Esmu par to, ka nevis tiek nomākts klepus, bet gan tiek paplašināti bronhi un šķidrinātas gļotas, lai elpceļi var tīrīties. Labi līdzekļi ar šādu efektu ir Bronhiālais balzams, Hedelix, Pini Compositus. Bērniem mans favorīts ir GoRespiro Kids, kas satur priedes un plūškoka ekstraktus, arī tik populārais ceļmallapu sīrups labāk derēs bērniem, jo ir maigākas iedarbības.
    5. 5. Atvieglot elpošanu klepus reizē var sildošās ziedes, ko smērē uz krūtīm, piemēram, terpentīna ziede. Arī inhalācijas, piemēram, ar zāļu tēju novārījumu un pilienu eikalipta ēteriskās eļļas. Karstā ūdenī var arī iemaisīt tikai terpentīna ziedi vai priedes ēterisko eļļu, vai kādu citu, un šādus tvaikus elpot – tas viss būs ļoti pareizi, jo tvaika pilieniņi mitrinās elpceļu gļotādu.
    6. Ja ir temperatūra, sāpes galvā vai rīklē, slikta vispārējā pašsajūta, vari pāris dienas palietot arī paracetamolu vai ibuprofēnu saturošus līdzekļus, bet – tas nepalīdzēs tieši klepum. Kāss mazināšanai efektīva ir paracetamola un pseidoefedrīna kombinācija, kas ir, piemēram, tabletēs Daleron Cold 3 – mani pacienti tās dažreiz izvēlas pašā slimošanas sākumā, ja ātri jābūt uz strīpas. Reizēm palīdz, taču jāpatur aiz auss, ka tāda simptomu nomaskēšana bloķē imūnsistēmas darbību un pēc kāda laiciņa šis pats vīruss var pacelt galvu ar dubultu sparu.

      Arī Theraflu šķīstošie pulverīši satur paracetamolu, pseidoefedrīnu un dekstrometorfāna hidrobromīdu, kas ir klepu nomācoša viela, – ja ir temperatūra, to var lietot uz nakti, lai varētu labāk izgulēties. Bet – gan pseidoefedrīns, gan dekstrometorfāna hidrobromīds var saasināt sirds kaites, jo šīs vielas aktivizē sirdsdarbību un paaugstina asinsspiedienu, arī acu spiedienu, un var veicināt pastiprinātu svīšanu. Tāpēc – hroniskiem sirds un glaukomas pacientiem neieteiktu aizrauties.
    7. Lai mazinātu aizlikto krūšu sajūtu un mīkstinātu klepu, lieto atkrēpojošos līdzekļus. Savā praksē pie parasta vīrusa izraisīta klepus esmu iecienījis tieši ambroksolu saturošus atkrēpošanās veicinātājus, piemēram, Ambroksol, Ambrolan, Brontex, Flavamed. Savukārt, ja klepus iemesls ir gripa – labāk derēs bromheksīna grupas atkrēpotāji, piemēram, Bromhexine. Pieaugušajiem šos līdzekļus labāk lietot tablešu veidā pa 1 tabletei 3 reizes dienā. Bērniem šīs aktīvās vielas var dot sīrupa veidā. Tas, ko man negribētos ieteikt – daudzu iecienīto ACC. Kāpēc? Pirmkārt, pašlaik populārajā preparātā ACC Long aktīvā viela acetilcisteīns ir 600 mg, kas ir diezgan liela deva, otrkārt – tam ir spēcīgs, kuņģa gļotādu kairinošs, blakusefekts. Es šo izvēlētos kā otrās kārtas līdzekli, ja ambroksols vai bromheksīns nav palīdzējis.
    8. Lieto C vitamīnu, 2–3 gramus dienā droši! Tas palīdzēs ātrāk tikt uz strīpas un stiprinās elpceļu kapilārus jeb sīkos asinsvadiņus.
    9. Zelta likums pie jebkuras slimošanas – daudz dzer šķidruma! Tas, starp citu, veicinās arī klepus mīkstināšanos un gļotu šķidrināšanu.

             

    Kad būšu vesela?

    Tikt uz kājām un atgriezties ikdienas dzīvē pēc tādas ligas parasti var 8–10 dienu laikā. Taču, ja nav temperatūras, iziet mazu aplīti pa āru vari arī ātrāk – nelielas kustības un svaiga gaisa elpošana palīdzēs bronhiem ātrāk attīrīties un atveseļoties.

    Taču, ja riktīgs kāss ieilgst ilgāk par desmit dienām, tas gan man vairs nepatīk… Jā, īslaicīgs klepus pēc akūtas slimošanas un bronhīta var saglabāties vēl pāris nedēļas, un, ja vien nav krēpu, klepus neuznāk lēkmjveidīgi, nav sliktas vispārējās pašsajūtas un temperatūras vakaros, par to nav jāsatraucas. Tomēr, ja klepus ir mokošs, lēkmjveida, par veselu sevi vēl saukt nevari.

    Manā skatījumā – ja cilvēks klepo mēnesi, viņš iešauj sev kājā. Proti – dara sev pāri, jo tā NAV norma.

    Tad, visticamāk, ir neārstēts bronhīts, citreiz pat plaušu karsonis, jo pievienojusies kāda baktērija, vai saasinājusies astmas epizode… Risinājums? Jādodas pie daktera! Svarīgi, lai ārsts tādā situācijā ar fonendoskopu paklausītos elpceļus, lai saprastu, vai ķibele nav aizskrējusi dziļāk. Tālākā terapija atkarīga no situācijas – iespējams, vajadzīgas antibiotikas, varbūt jāpalieto bronhu spazmas samazinoši līdzekļi, piemēram, inhalējamie glikokortikoīdi.

    2 īpašas situācijas

    1. Ja tev ir hroniskas vai alerģiskas iesnas…
      Kortikosteroīdu preparāti, ko lieto hronisku un alerģisku iesnu gadījumā, mēdz nomākt akūtu infekciju izpausmes, tostarp arī klepus refleksu, tāpēc laikus nepamanīts akūts bronhīts ātrāk var pārvērsties akūtā astmas lēkmē ar pēkšņu elpas trūkumu. Biežāk tā notiek jauniem un alerģiskiem cilvēkiem.
    2. Ja tu smēķē…
      Smēķētājiem fonā akūtam klepus vīrusam var būt arī HOPS jeb hroniska obstruktīva plaušu slimība, kas vēl nav atklāta, bet kuras rezultātā sašaurinās elpceļi, – tipiski, ka šajās situācijās klepus nereti ievelkas un slimošana ir daudz mokošāka. Tāpēc ar akūtu vīrusa izraisītu klepu noteikti jāiet pie ģimenes ārsta un jālieto bronhus paplašinoši līdzekļi. Īpaši nopietni smēķētājiem jāuztver gripa un laikus jālieto speciālie pretvīrusa preparāti, lai gripas vīrusa vairošanos elpceļos apturētu pēc iespējas ātrāk.

     

    Kad ar steigu doties pie ārsta?

    • Ja ir sāpes, smaguma sajūta aiz krūšu kaula.
    • Ja ir elpas trūkums.
    • Ja komplektā ar akūtu, mokošu, lēkmjveida klepu tev ir arī cukura diabēts – tādā situācijā slimošana ātrāk var pārvērsties bronhiālās astmas lēkmē.
    • Ja krēpas ir pelēcīgas vai ar asins stīdziņām. Tas var liecināt gan par ielaistu plaušu karsoni, gan ko nopietnāku, piemēram, audzēju elpceļos.
    • Ja ir paaugstināta temperatūra vakaros.

    Klepo pareizi!

    «Mani nudien sadusmo, ja redzu, ka ļaudis klepo plaukstā vai – vispār neaizliekot mutei neko priekšā. Tā vīruss tiek sīku pilieniņu veidā izsvaidīts pat piecpadsmit metru rādiusā, savukārt, liekot mutei priekšā plaukstu, bacilis vēl vismaz pusstundu ir dzīvs un tiek dāvināts apkārt katram, kam pieskaries – sarokojoties, noglāstot bērna galvu, satverot durvju rokturi, kam pēc minūtes pieskarsies kāds cits mājinieks vai kolēģis… Tāpēc mans ieteikums – klepo elkonī! Manā praksē māsiņas katru kāsējošo pacientu pamāca tā darīt, un es priecājos, ja viņi to ievēro.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē