• Padoms: kā pareizi izsaukt ātro palīdzību

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NMPD Facebook
    Dzīve ir visai neprognozējama, taču ir lietas, kas vienkārši jāzina, lai varētu operatīvi rīkoties. Un viena no tām – prast izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Jo nereti katra sekunde ir no svara.

    Sauc neatliekamo medicīnisko palīdzību!

    1. Zvani 113 vai 112!
    2. Pēc iespējas precīzāk nosauc, kur notikusi nelaime. Nepazīstamā vietā mediķus izsaukt palīdzēs mobilā lietotne eVeselībasPunkts, ko savā tālrunī vari bez maksas lejupielādēt gan no Google Play, gan Apple Appstore. Caur to dispečercentram var nosūtīt negadījuma vietas koordinātas. Bet atceries, ka šie nosūtītie dati ir tikai palīgs atrašanās vietas precizēšanai un neaizstāj sarunu ar dispečeru, tāpēc vienlaikus arī zvani.
    3. Izstāsti, kas ir noticis un kā jūtas cietušais (bezsamaņa, elpošanas traucējumi, asiņošana u. c.). Ja zini, pasaki arī, kā notika negadījums, jo tas ļauj prognozēt traumu smagumu un nepieciešamību piesaistīt papildu palīdzību. Kritiskos gadījumos mediķis pa tālruni dos norādes, kā sniegt pirmo palīdzību, kamēr brigāde ir ceļā.
    4. Ja cietušie ir vairāki, pasaki, cik to ir. Iespējams, nepieciešams nosūtīt vairākas mediķu brigādes.
    5. Nepārtrauc sarunu pirmais un atbildi uz visiem dispečera jautājumiem, cik skaidri, precīzi un īsi vari.

    Nekad neviens dispečera jautājums nav bez jēgas vai aiz ziņkārības, ja prasa – atbildi!

    Turpināt sarunu ir svarīgi tāpēc, ka dispečers var dot norādījumus, kā palīdzēt cietušajam, līdz ierodas brigāde. Ir reizes, kad, tieši pateicoties izsaukuma pieteicēja rīcībai, izdevies glābt cilvēka dzīvību.

    SVARĪGI! Cilvēki ar runas un dzirdes traucējumiem ar NMPD var sazināties, sūtot īsziņu (garumzīmes un mīkstinājuma zīmes ieteicams nelietot) uz tālruņa numuru 112. Sūtot īsziņu, jānorāda kods 113, notikuma vietas adrese, durvju kods (ja tāds ir), kas noticis (īss apraksts), cietušās personas vārds, uzvārds un vecums. Piemērs: 113 Ogres rajons Lielvarde Rozu iela 2 – 15 kods 783 nokrita no kapnem Janis Berzins 54

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē