• Cik daudz D vitamīna vajag tīnim?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai noskaidrotu, cik daudz D vitamīna jāuzņem tīnim, ideāli būtu noteikt D vitamīna līmeni asinīs, jo tikai tā iespējams precīzi pielāgot īsto devu, uzsver endokrinoloģe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Dr. Una Lauga-Tuņina.

    Speciāliste skaidro, ka strauji augošam un sportiskam bērnam šīs analīzes jāuztaisa pat divas reizes gadā – sākoties rudens sezonai (septembrī, oktobrī) un pēc tam otrreiz pavasarī (aprīlī, maijā), lai redzētu, kā veicies ar D vitamīna krājumu papildināšanu. Ja analīzēs būs redzams, ka D vitamīna līmenis ir par zemu, tad arī vasarā tas būs jāuzņem papildus.

    Ko tad, ja šāda analīze nav veikta?

    Atceries, ka jebkurā gadījumā tīnim ir svarīgi uzņemt D vitamīnu – vienkārši, lai lieto tā profilaktisko devu. Vecumā no 8 līdz 18 gadiem D vitamīna profilaktiskajai devai jābūt vismaz 600, vēl labāk – 1000 starptautiskajām jebdarbības vienībām vai arī 25 mikrogramiem dienā. Holekalciferola (tieši šo D vitamīna formu satur recepšu medikaments Vigantol un uztura bagātinātāji) uzsūkšanās process organismā notiek pakāpeniski 30 dienu laikā. Tātad D vitamīnu drīkstētu lietot arī vienreiz mēnesī, un ļoti daudzi pusaudži Amerikā tā arī dara: vienā reizē uzņem visu mēneša devu. Tiesa, pie mums šāds lietošanas ieteikums ne visiem ir pieņemams, tāpēc parasti vecākiem bērniem rekomendēju vitamīnu lietot reizi nedēļā. Mammas priecājas, ka šis ieteikums tiešām strādā.

    Tātad rēķinām…

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē