• Padomi kontaktlēcu lietošanā

    Slimības
    Beāte Leja
    21. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lēcu lietotāja rokasgrāmata – oftalmoloģe Una Epnere nosauc svarīgākās lietas, ko un kā tev darīt, lai neiedzīvotos nepatikšanās!

    Lēcu šķīdums

    • Šis nav līdzeklis, ko var lietot tik ilgi, līdz pudelīte tukša. Katram kontaktlēcu šķīdumam ir savs derīguma termiņš. Noskaidro un ievēro to!
    • Pudelītei jābūt cieši aizskrūvētai, turi to istabas temperatūrā.
    • Šķīduma pudelītei ir smails gals – ar to nedrīkst pieskarties ne rokai, ne kādai citai virsmai. Ja tomēr gadās, samitrini salveti ar šo pašu šķīdumu un noslauki pudelītes uzgali.

    Trauciņš lēcu glabāšanai

    • Laikā, kad lēcas atrodas trauciņā, piemēram, uz nakti, tajā obligāti jāielej lēcu kopšanas šķīdums. Līdzekļa sastāvā ir ķīmiska viela, konservants, kas neļaus uz lēcām vairoties mikrobiem.
    • Trauciņš pareizi jātīra: izlej veco šķīdumu, iztīri trauciņu ar lēcu šķīdumu (nekad nemazgā ar krāna ūdeni!), izslauki ar salveti, apgriez otrādi un atstāj.
    • Katru reizi iegādājoties jaunu kontaktlēcu kopšanas šķīdumu, saņemsi komplektā arī jaunu lēcu glabāšanas trauciņu – veco bez žēlastības izmet.

    Vēl 3 ieteikumi

    • Pirms katras saskares ar lēcām, nomazgā rokas ar ziepēm. Ir ļoti daudzi pētījumi, kuros pierādīts, ka ne jau pašas kontaktlēcas vainīgas pie mikrobu izraisīta radzenes iekaisuma, bet gan higiēnas neievērošana.
    • Nemaini lēcas vannasistabā, it īpaši tādā, kur atrodas arī tualetes pods. Šī telpa mājās ir īsta baktēriju paradīze! Vannasistabā tikai nomazgā rokas un dodies darboties ar lēcām uz citu istabu, kur baktēriju būs mazāk.
    • Ja lēcu ar pirmo reizi neizdevās ielikt, nekad neskalo lēcu krāna ūdenī, bet atkārtoti noskalo speciālajā lēcu šķīdumā un mēģini vēlreiz. Ja pa rokai nav lēcu kopšanas šķīduma, tad iepakojumā, no kura nupat lēcas izņēmi, vēl jābūt nedaudz šķidrumam – tajā var lēcas pamērcēt, noskalot un tad likt acī vēlreiz.

    Vienkāršākai dzīvei! Pēc dabas slinkākām būtnēm drošāka izvēle ir vienas dienas lēcas – no rīta ieliec, vakarā izņem un izmet, bet nākamajā rītā ņem jaunu kontaktlēcu pāri.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē