• Padomi, kā rīkoties, ja zobi kļuvuši jutīgi

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com
    Ja zobi sagādā nepatīkamas sajūtas, svarīgi laikus noteikt bojājumu un izvēlēties pareizu ārstēšanas taktiku atkarībā no iemesla, kas šo problēmu izraisījis.
    • Zobārsts vai higiēnists ieteiks zobu pastu, kas samazina jutīgumu. Šīs pastas satur kālija nitrātu un stroncija hlorīdu, kas aizpilda smalkos dentīna kanāliņus, samazinot jutīgumu. Dažās ir arī emaljas pamatuzbūves elements – hidroksiapatīta kristāli, kas atjauno emaljas gludumu, aizpilda plaisas tās virsmā, atjaunojot minerālu līmeni zobu emaljā.

    Šīs pastas var lietot pastāvīgi, pēc zobārsta konsultācijas nomainot pret citu pastu no jutīgo zobu kopšanas klāsta.

    To var kombinēt arī ar citu pastu, piemēram, pastu jutīgiem zobiem izmantot vakaros, bet no rīta tīrīt ar citu. Vienīgi vēlams atturēties no balinošu zobu pastu lietošanas. Smēķētājiem vēlams jutīgiem zobiem paredzētu pastu kombinēt ar tādu, kas noņem smēķēšanas pigmentu.

    • Papildus lietojot arī mutes skalojamo līdzekli, zobu jutīgumu var samazināt efektīvāk. Piemēram, var ieteikt skalojamo, kas satur fluoru vai emaljas hidroksiapatīta kristālus. Nav vēlams ilgstoši lietot skalojamo līdzekli ar antibakteriālo vielu hlorheksidīnu.

    Šī viela pigmentē zobus, kā arī, ilgstoši lietojot, izjauc mikrofloru mutes dobumā, nogalinot gan sliktos, gan labos mikrobus.

    Nevajadzētu izmantot arī spirtu saturošus skalojamos līdzekļus, jo tie sausina mutes dobuma gļotādu.

    • Ja izveidojusies emaljas erozija, kopā ar ārstu vajadzētu pārskatīt uzturā lietotos produktus, ierobežot vai izslēgt no ēdienkartes tos, kas kaitē zobiem. Grūtāk ir atteikties no augļiem, jo tie ir vitamīnu un minerālvielu avots. Sulu vēlams dzert caur salmiņu, lai skābes nesaskartos ar zobu virsmu. Malkojot vīnu, neturi to ilgi mutē.
    • Pēc skābu produktu lietošanas izskalo muti ar ūdeni vai fluoru saturošu mutes skalojamo līdzekli. Bet uzreiz tīrīt zobus gan nevajag, jo tā skābe tiks ierīvēta zobu emaljā. Zobus tīri stundu pēc skābu produktu lietošanas, jo šajā laikā uz zobiem būs izveidojusies plāna aizsargājoša plēvīte. Ieteicams arī košļāt košļājamo gumiju, kas stimulē siekalu izdali un neitralizē skābo vidi mutes dobumā, vai uzēst cietā siera gabaliņu, kas satur daudz kalcija jonu.
    • Zobārsts un higiēnists var jutīgo zobu kakliņus pārklāt ar speciālu jutīgumu samazinošu laku. Tīrot zobus, tā 1–2 mēnešu laikā norīvēsies, taču ik pa laikam laku var atjaunot. 
    • Ja tev ir nelāgais ieradums griezt zobus, būtu vērts izgatavot nakts kapi, kas pasargā zobus no nodiluma. Tā jālieto katru nakti. Izteikta bruksisma gadījumā veic arī botulīna toksīna injekcijas košļāšanas muskulī.
    • Ja zobu pastas un skalojamie līdzekļi situāciju neuzlabo, un emaljas bojājums, kas izraisa zobu jutīgumu, ir liels, zobārsts var estētiski saplombēt kakliņus.
    • Ja ir izteikti atkāpušās smaganas, kas ne tikai padara zobus jutīgus, bet arī bojā izskatu, vari konsultēties ar zobārstu par iespēju ķirurģiski veikt smaganu plastiku, lai novērstu defektu, zobu sakņu jutīgumu un vizuāli uzlabotu smaganu līnijas līmeni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē