• Novēlu savu ķermeni zinātnei!

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    26. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lasītāja Nelda jautā: Ja pēc aiziešanas no šīs pasaules, ķermenis ir novēlēts zinātniskiem pētījumiem, kā jārīkojas tuviniekiem? Vai kaut kur jāzvana vai tas jau attiecīgajai iestādei ir zināms? Atzīme par atļauju izmantot E-veselībā izdarīta.

    Atbild pētniece Māra Pilmane, Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūta direktore, vadošā pētniece, Rīgas Stradiņa universitātes profesore:

    «Paskaidrošu visu no sākuma… Cilvēkam, kurš pēc nāves vēlas ziedot savu ķermeni zinātnei, dzīves laikā tas jānorāda tīmekļvietnē www.eveseliba.gov.lv. Tajā jāizvēlas sadaļa Personas datiOrgānu un ķermeņa izmantošanas atļaujas. Pēc tam jāveic atzīme apakšsadaļā Orgānu un audu izmantošana transplantācijai par atļauju vai aizliegumu, izvēloties visus vai noteiktus orgānus un audus. Turpat ir iespēja veikt arī atzīmi par atļauju vai aizliegumu veikt patologanatomisko izmeklēšanu jeb sekciju, kā arī izmantot ķermeni mācību un zinātniskiem mērķiem, pētījumiem, ārstniecisku preparātu un bioprotēžu izgatavošanai. E-veselībā veikto atzīmi jebkurā laikā var mainīt.

    Informāciju par cilvēka izteikto gribu redzēs Transplantoloģijas centrā, Tiesu medicīnas ekspertīzes centrā, Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūtā, kā arī ārstniecības iestādēs, kuras veic sekciju.

    Ja E-veselībā cilvēks nedara zināmu savu gribu ziedot ķermeni, bet šāda vēlme ir, tad vajag par to informēt tuviniekus. Ja E-veselības sistēmā nav ziņu par mirušā cilvēka atļauju vai aizliegumu izmantot viņa orgānus, audus, ķermeni pēc nāves, tad cilvēka laulātajam, vecākiem, pilngadīgajiem bērniem, brāļiem vai māsām ir tiesības rakstiski informēt ārstniecības iestādi par mirušā dzīves laikā izteikto gribu.

    Ja E-veselības sistēmā nav ziņu par mirušā cilvēka atļauju vai aizliegumu izmantot viņa orgānus, audus, ķermeni pēc nāves un nav bijis iespējams noskaidrot viņa dzīves laikā izteikto gribu no tuvākajiem piederīgajiem, uzskata, ka cilvēks piekrīt atļaut izmantot savus orgānus, audus un ķermeni pēc nāves. Turklāt no 2022. gada 14. februāra ikviens E-veselības sistēmā var norādīt kontaktpersonu (piemēram, sievu, vīru, māti), ar kuru ārstniecības iestāde nepieciešamības gadījumā var sazināties, lai noskaidrotu cilvēka dzīves laikā izteikto gribu.

    Nelda, par savu izvēli vajadzētu paziņot tuviniekiem, kaimiņiem, slimnīcas, pansionāta darbiniekiem – vārdu sakot, visiem, kuri ikdienā ir kopā ar cilvēku un kuri paziņos par nomiršanas faktu.

    Taču jebkurā gadījumā, saņemot informāciju par savu ķermeni novēlējušā cilvēka nāvi, mēs, Anatomijas un antropoloģijas institūta darbinieki, šo faktu vēlreiz pārbaudām Nacionālā veselības dienesta E-veselības sistēmā, proti, pārliecināmies, vai cilvēks dzīves laikā pausto gribu nav mainījis, un tikai tad esam gatavi ķermeni pieņemt.

    Lai gan iestādēm mirušā cilvēka vēlme ir zināma, tuviniekiem vai citiem cilvēkiem, kas noformē aizgājēja miršanas apliecību, ir jāzvana uz anatomikumu pa tālruņa numuru 67320862.

    Tāpēc – ja ir vēlēšanās savu ķermeni pēc nāves novēlēt zinātniskiem pētījumiem, aicinām jau laikus pasē ielikt zīmīti ar šo tālruņa numuru un lūgumu pa to piezvanīt nāves gadījumā.

    Piederīgajiem vai valstij vienīgi būs jānoformē miršanas apliecība. Pēc mirušā ķermeņa atbrauks Institūta darbinieks ar speciālo apbedīšanas biroja transportu. Uzreiz tiks noformēts arī akts par mirušā ķermeņa saņemšanu un nokopēta miršanas apliecība.

    Visbeidzot Anatomijas un antropoloģijas institūta vārdā izsaku lielu pateicību visiem cilvēkiem, kuri savu ķermeni ziedo mācību un zinātnes nolūkiem.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē