• Nemierīgo kāju sindroms

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    21. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nemierīgo kāju sindroms ir visai izplatīts, galvenokārt tas izpaužas cilvēkiem gados ar dažādām hroniskām kaitēm. Plašāk skaidro SANTA AŠMANE, neiroloģe Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja.

    Lasītāja jautājums:  Man ir 42 gadi. Nu jau kādu gadu vakaros guļot man raustās kājas. Ārsts sacīja, ka tas ir nemierīgo kāju sindroms. Ieteica lietot Magne B6, taču tas nepalīdzēja. Vai šis sindroms mēdz progresēt? Ar ko tas var draudēt? Ligita

    Atbild. Dr. Santa Ašmane

     - Vēstulē aprakstītā situācija neatbilst klasiskam nemierīgo kāju sindromam, kurš izpaužas ar diskomfortu, krampjiem un dažreiz arī ar dedzinošu sajūtu kājās. Nemierīgo kāju sindroms parasti rodas miera stāvoklī, apguļoties vai ilgstoši sēžot. Rodas vēlme kājas kustināt, piecelties un pastaigāt, jo tad traucējošās sajūtas mazinās.

    Nemierīgo kāju sindroms ir saistīts ar cirkādisko ritmu, kas regulē nomoda un miega periodus, un savu maksimumu sasniedz tieši vakarā un naktī. Diskomforts un vēlme kustināt kājas traucē aizmigt. Nemierīgo kāju sindroms ir visai izplatīts, galvenokārt tas izpaužas cilvēkiem gados ar dažādām hroniskām kaitēm. Arī grūtniecēm, kad asinīs samazinās hemoglobīna līmenis. Nemierīgo kāju sindroma progresēšana veselībai būtiski nekaitē, taču pasliktina dzīves kvalitāti.

    Jautājums – vai arī jums ir šīs nepatīkamās sajūtas un patiesi rodas nepieciešamība izkustināt kājas, lai mazinātos diskomforts? Visticamāk, ka jā – ja jau ārsts atzinis, ka jums ir nemierīgo kāju sindroms… Taču katram gadījumam piebildīšu, ka neirologs nemierīgo kāju sindromu nosaka, pārbaudot jušanu un refleksus, lai izslēgtu perifēro nervu bojājumu. Precizē, vai simptomi ir bijuši jau agrāk un tagad pastiprinājušies, vai tomēr tie ir pirmreizēji, kādas vēl ir sūdzības… Tas viss palīdz izdarīt secinājumus un izvēlēties atbilstošu ārstēšanu. Ja ir sūdzības par nemierīgām kājām, noteikti jāveic arī asins analīzes, kurās nosaka hemoglobīnu, mikroelementus, nieru un aknu rādītājus.

    Nemierīgo kāju sindroms var liecināt, ka organismā kaut kā trūkst vai arī ir kādi dopamīnsistēmas regulācijas traucējumi.

    Visbiežākais iemesls ir mikroelementu deficīts, piemēram, organismam nepietiek dzelzs, kalcija vai magnija.

    Tātad, ja jums, Ligita, nelīdzēja Magne B6 lietošana, visdrīzāk problēmas iemesls nav magnija trūkums. Varbūt jums ir dzelzs deficīts un jāārstē anēmija jeb mazasinība. Bez asins analīzēm to nepateikt! Nemierīgo kāju sindroms var būt saistīts arī ar cukura diabētu, polineiropātiju, nieru vai venozo mazspēju un citām nopietnām kaitēm. Piemēram, ja neirogrāfijā apstiprinās diagnoze polineiropātija, neirologs nozīmē attiecīgu ārstēšanu, un cilvēks jūtas labāk. Ja tiek atklāts cukura diabēts, iespējams, būs jāārstējas pie endokrinologa. Ir situācijas, kad nemierīgo kāju sindroma ārstēšanā labi palīdz medikamenti, ar kuriem dakterē Pārkinsona slimību, lai gan cilvēkam šīs kaites nemaz nav. Dažreiz vajag lietot gabapentīnu grupas medikamentus, kuriem piemīt nomierinošs efekts. Novēršot iemeslu, sindroms vairs neprogresēs.

    Vēl tikai maza piebilde… Ja kājas vai cita ķermeņa daļa strauji noraustās iemiegot, tas ir pavisam kas cits – kā mēs, ārsti, sakām, labdabīga iemigšanas mioklonija. Tā nav nopietnas slimības pazīme – miokloniju var provocēt pastiprināts stress, nakts darbs vai vakarā lietots alkohols.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē