• Nelūgtie ciemiņi tavā sporta klubā — baktērijas un sēnītes

    Padomi
    Dagnija Asare
    14. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nevar noliegt – sporta klubos mēdz apgrozīties ne vien vingri kungi un slaidas dāmas, bet arī nelūgti (diemžēl arī neredzami) viesi – vīrusi, sēnītes un baktērijas. Mieru! Nav jāatsakās no sporta kluba abonementa. Vien jāapzinās riski un jāmāk izvairīties. Konsultē dermatoloģe Ieva Pētersone.

    Tikai mieru! Pievākt kādu strēķīti svešu baktēriju ir pilnīgi normāli – mēs to tāpat ik dienu darām visdažādākajos veidos. Svarīgi ir rūpēties par savu imūnsistēmu, kā arī regulāri mazgāt rokas (jā, tas joprojām ir veselības priekšnoteikums numur viens!), lai šīs baktērijas neizraisītu kādu slimību. Arī sēnītes un ēdes nav nekāda mirstamā kaite. Sēnīšu infekcijas (teiksim, kāju sēnīte) vai kārpas ir ļoti bieža parādība, turklāt ātri un vienkārši ārstējamas.

    Pirms iegādājies sporta kluba abonementu, novērtē, cik labi vēdinātas ir kluba telpas, kā arī to, kāda tīrība valda dušas telpās un cik bieži tās tiek uzkoptas. Pievērs uzmanību tam, vai paklājiņi un cits aprīkojums pēc lietošanas tiek notīrīti un vai ir pieejami antibakteriāli līdzekļi to notīrīšanai pirms lietošanas (šādu iespēju piedāvā daudzi klubi). 

    • Koplietošanas paklājiņi

    Daudzi velk čībiņas koplietošanas dušās, taču neiedomājas, ka, stāvot kailām kājām uz koplietošanas paklājiņa, risks iedzīvoties sēnītē vai dermatītā ir tieši tāds pats. Ne velti kājas sēnīti mēdz dēvēt par atlēta pēdu – baseini, pirtis un sporta klubu grīdas ir vietas, kur tā visbiežāk pārceļo no viena saimnieka pie nākamā.

    Kā izvairīties?
    Ņemt līdzi savu paklājiņu vai arī apklāt koplietošanas paklājiņu ar savu dvielīti. Tāpat vari pārliecināties, ka paklājiņi pēc katras nodarbības tiek notīrīti ar speciālu antibakteriālu, dezinficējošu līdzekli – ar ūdeni vien ir par maz, lai paklājiņš tiešām būtu tīrs.

    • Sporta iekārtu sēdekļi un krēsli

    Ar plikiem dibeniem uz tiem taču nesēžamies un tomēr – sēžoties uz virsmas, kur pirms tam sēdējuši un svīduši citi, pastāv iespēja iedzīvoties sēnītē, tostarp ārkārtīgi nepatīkamajā cirkšņa sēnītē.

    Kā izvairīties?
    Mazītiņu šortu vietā valkā garākus (pat ja tavas kājas un dupsis, pateicoties sirsnīgajiem treniņiem, ir ieguvuši sapņu aprises). Pirms apsēšanās apklāj virsmas ar līdzpaņemtu dvielīti vai notīri ar antibakteriālu līdzekli (ja nesatrauc apkārtesošo jautājošie skatieni).

    • Hanteles, svaru stieņi, trenažieru rokturi, līdzsvara bumbas

    Principā jebkas, kur iepriekš pilējuši sveši sviedri vai ko sildījušas sasvīdušas rokas, paver iespējas paņemt līdzi uz mājām sveicienu no šī cilvēka.

    Kā izvairīties?
    Sporta zāles apmeklējuma laikā valkāt speciālus cimdiņus, apklāt plecus ar dvieli, ja uz tiem liksi svaru stieni, noslaucīt virsmas, ko ņemsi rokās. Lielisks risinājums – antibakteriāls līdzeklis rokām, ko vari lietot ik reizi, kad grasies pieskarties koplietošanas ekipējumam. 

    Ja sporta zālē lieto dvieli aprīkojuma noslaucīšanai, pēcāk noteikti to neizmanto, lai noslaucītos pēc dušas, un noteikti liec veļasmašīnā, tiklīdz pārrodies no sporta kluba (iedomājies tikai, kāds kokteilis sajaucies uz šī dvieļa – sveši sviedri, tavi sviedri, netīrumi, baktērijas).
    Svarīgi arī, lai tas būtu kokvilnas, nevis sintētiska materiāla dvielis.

    Sporta apģērbu un dvieļus mazgā vairāk nekā 60 grādu temperatūrā.

    Ja apģērba materiāls neparedz mazgāšanu karstā ūdenī, vēlams lietot antibakteriālu mazgāšanas līdzekli.

    • Tavs sporta apģērbs

    Jā, jā, izrādās, lai iedzīvotos baktērijās un vīrusos, reizēm pilnīgi pietiek ar paša apģērbu. Lieta tāda, ka poliesters, no kā parasti tiek izgatavoti sporta apģērbi, ir materiāls, kas ļoti patīk ne vien sporta klubu zaķiem, bet arī vīrusiem un baktērijām. Un zini: tiklīdz apģērbs ir piesūcies ar sviedru smaku, tas nozīmē ne vien to, ka treniņš bijis produktīvs, bet arī to, ka apģērba šķiedrās iemājojušajām baktērijām ir iespēja augt un baroties. Bet pēcāk – pārceļot uz kādu vārīgāku vietu (piemēram, dzimumorgāniem, nobrāzumiem, pušumiem) vai arī, piemēram, pie taviem ģimenes locekļiem.

    Kā izvairīties?
    Sasvīdušas sporta drēbes pēc atgriešanās mājās uzreiz liec veļas mašīnā un noteikti nevelc nemazgātas otrreiz. Treniņu laikā valkā kokvilnas apakšveļu.

    Pats galvenais – nezaudēt modrību un vienmēr – vienmēr! – kārtīgi nomazgāties pēc sporta kluba apmeklējuma.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē