• Neglīta ķeizargrieziena rēta

    Slimības
    24. marts, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt



    Ko var darīt?

    Katram rētas patoloģijas veidam vajadzīga atšķirīga ārstēšana.

    Mājas apstākļos

    Ir vien dažas metodes, ko var izmantot mājas apstākļos un bez iepriekšējas konsultēšanās ar speciālistu. Mājās izmantojamās metodes piemērotas sievietēm, kas vēlas vai līdzekļu trūkuma dēļ ir ar mieru tikai nedaudz uzlabot rētas izskatu.

    Silikonu saturošu ziežu vai gelu lietošana. Šos līdzekļus var iegādāties bez receptes aptiekā un lietot mājas apstākļos. Tie padara rētu gludāku un gaišāku. Latvijā pieejami: gels «Dermatix» un ziede «Contractubex». Lai panāktu vēlamo efektu, šie līdzekļi, sākot ar brīdi, kad brūce ir sadzijusi un vairs nesulo, jālieto ne mazāk kā trīs mēnešus, vairākas reizes dienā. Ziede «Contractubex» katru reizi rūpīgi jāiemasē rētā, bet «Dermatix» virs rētas veido plēvīti, kas spiež uz rētu un to mazliet izlīdzina.

    Cik maksā?

    «Contractubex» – Ls 8 (20 g iepakojums);

    «Dermatix» – Ls 13,50 (6 g iepakojums) un Ls 26,50 (15 g iepakojums).

    Pretrētu silikona plāksteri.Aptiekās pieejami plāksteri «Cica – Care» un «Mepiform». Plāksteris spiež uz rētu un veicina dzīšanu. Ar plāksteri drīkst iet dušā, un ar vienu plāksteri var staigāt pat nedēļu.

    Cik maksā?

    «Mepiform» iepakojums – Ls 30 (iepakojumā ir četri plāksteri, 10x18cm);

    «Cica – Care» viens plāksteris – Ls 27, 50 (12x6 cm), Ls 48 (12x15 cm).

    Lāzerprocedūras

    Lai noskaidrotu, kura metode vai metožu kombinācija ir piemērota konkrētā gadījumā, vispirms jādodas vizītē pie dermatologa vai plastikas ķirurga, kurš vērtē rētas izskatu, vecumu u.c. kritērijus. Ērtības labad labāk uzreiz doties pie dermatologa uz tādu iestādi, kur pieejamas visas tālāk minētās procedūras.

    Vizīte pie dermatologa vai plastikas ķirurga privātā medicīnas iestādē maksā no Ls 25.

    ! Visas lāzerprocedūras ieteicams veikt rudenī, ziemā vai agrā pavasarī, kad saule Latvijā nav aktīva. Tas tāpēc, ka vismaz divas nedēļas pirms un vismaz mēnesi pēc lāzerprocedūras sieviete nedrīkst sauļoties saulē, kā arī apmeklēt solāriju. Arī ar plānu apģērba kārtu nosegta ķeizargrieziena rēta var nebūt pasargāta no saules stariem.

    ! Keloīdu rētu neiesaka ārstēt ar lāzerterapijas metodēm. Tās ne tikai nesniedz vēlamo rezultātu, bet var pat pasliktināt rētas izskatu.

    Lāzerslīpēšana. Ar šo metodi no rētas tiek noslīpēti liekie audi līdz ādas līmenim, rēta kļūst gludāka, mazāk manāma. Lai rētu padarītu glītu, var pietikt ar vienu lāzerslīpēšanas procedūru. Tomēr biežāk nepieciešamas divas vai trīs procedūras atkarībā no rētas stāvokļa. Procedūra tiek veikta vispārējā narkozē.

    Šī procedūra pieejama:

    «Veselības centra 4» skaistuma klīnikā «4. Dimensija»,

    «Veselības centra 4» Estētiskās dermatoloģijas klīnikā,

    «Lāzerplastikas centrā»,

    «Lāzerklīnikā».

    Vienas procedūras cena Ls 50 – 90.

    «Fraxel» lāzerterapija. Viena no efektīvākajām tehnoloģijām, ar ko var uzlabot rētas izskatu. Procedūras laikā lāzera gaisma nokļūst ādā, netraumējot virskārtu, bet iznīcinot bojātos audus dziļākajos slāņos. Tiek stimulēts arī šūnu dalīšanās process, veidojas jaunas šūnas. Lai padarītu ķeizargrieziena rētu mazāk manāmu, var pietikt ar vienu procedūru, bet var būt nepieciešamas arī divas vai trīs procedūras. Procedūru daudzums ir atkarīgs arī no «Fraxel»lāzerterapijas aparāta, kas šobrīd Latvijā pieejams vien dažās privātās klīnikās. Procedūras laikā rētu atsāpina lokāli.

    Šī procedūra pieejama:

    «Veselības centra 4» skaistuma klīnikā «4. Dimensija», aptuveni Ls 150 par vienu procedūru (visdrīzāk, būs nepieciešamas vairākas procedūras);

    «Veselības centra 4» Estētiskās dermatoloģijas klīnikā, aptuveni Ls 150 par vienu procedūru (visdrīzāk, būs nepieciešamas vairākas procedūras);

    «Lāzerplastikas klīnikā», aptuveni Ls 300 (visdrīzāk, pietiks ar vienu procedūru).

    Pigmenta lāzeri var izmantot, ja rēta ir tumša, ar pigmenta plankumiem. Rētai dzīstot, tumšais pigments var izdalīties, ja sieviete sauļojas vai arī viņai no dabas ir tumsnēja āda, tendence uz pigmentu veidošanos. Procedūras laikā rētu atsāpina lokāli.

    Šī procedūra pieejama:

    «Veselības centra 4» skaistuma klīnikā «4. Dimensija»,

    «Veselības centra 4» Estētiskās dermatoloģijas klīnikā,

    «Lāzerplastikas centrā»,

    «Lāzerklīnikā».

    Vienas procedūras cena līdz Ls 30 vai nedaudz vairāk.


    Citas medicīniskas procedūras

    !Ārstējot keloīdu rētu, speciālisti bieži iesaka kombinēt metodes, piemēram, injekcijas un ķirurģisku rētas korekciju.

    Diemžēl keloīdam ir tendence ataugt, tāpēc neviena metode simtprocentīgi negarantē, ka rētu izdosies padarīt maksimāli nemanāmu uz visiem laikiem.

    Speciālu zāļu injicēšana rētaudos. To uzskata par vienu no efektīvākajām keloīdās rētas ārstēšanas metodēm. Tā izraisa rētaudu atrofiju un liek rētai saplakt. Zāles nepieciešams injicēt vairākkārt ar divu vai trīs nedēļu starplaiku. Cik injekciju nepieciešams, izvērtē ārsts. Vidēji parasti nepieciešamas četras piecas injekcijas, bet var būt arī vairāk vai mazāk. Ar injekcijām iespējams panākt, ka rēta saplok līdz ādas līmenim, kļūst krietni gaišāka.

    Šī procedūra pieejama:

    «Veselības centra 4» skaistuma klīnikā «4. Dimensija»,

    «Veselības centra 4» Estētiskās dermatoloģijas klīnikā,

    «Lāzerplastikas centrā»,

    «Lāzerklīnikā».

    Vienas procedūras cena Ls 10–20.

    Ķirurģiska rētas korekcija.
    Rētu var mēģināt padarīt glītāku, veicot ķirurģisku rētas korekciju, kad plastikas ķirurgs izgriež liekos rētaudus un iegriezumu savieno tā, lai dzīstot tas būtu mazāk manāms. Ar rētas korekcijas metodi var uzlabot arī ievilktas rētas izskatu.

    Šī procedūra pieejama plastikas ķirurģijas klīnikās.


    Teksts: Zane Strūberga

    Konsultē LĪGA JACĒVIČA, dermatoloģe «Veselības centra 4» Estētiskās dermatoloģijas klīnikā

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē