• Mati un ķīmijterapija. Kā ātrāk ataudzēt izkritušos matus

    Veselība
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    28. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vēzis pats par sevi ir briesmīga diagnoze, taču tas nes līdz arī vizuālas pārmaiņas – ķīmijterapijā jāzaudē matu rota. Vai tam var sagatavoties iepriekš un tā vieglāk tikt pāri matu zaudēšanai, atbild matu ārste Inga Zemīte.

    Lasītājas jautājums: Man atklāja krūts vēzi un pēc operācijas būs ķīmijterapija. Kā spēcināt galvas ādu, lai ātrāk ataugtu izkritušie mati? Ligita

    Atbild Dr. Inga Zemīte:

    Galvenais ir visu enerģiju koncentrēt uz ārstēšanos un jāuzticas onkologiem. Protams, es saprotu, ka matu izkrišana ķīmijterapijas dēļ ir viena no nepatīkamākajām ārstēšanās blaknēm – kaut vai tāpēc, ka apkārtējie var nojaust, ka jums ir vēzis. Bet ir jāpieņem, ka tas tā vienkārši notiek. Ķīmijterapijas shēmās izmanto citostātiskos medikamentus, kas aptur audzēja šūnu dalīšanos, bet tajā pašā laikā šie preparāti var bojāt citas šūnas, kas ātri dalās, arī mata saknītes šūnas. Proti, mata folikuli, kas ražo matu, ir vienas no visstraujāk augošajām struktūrām cilvēka ķermenī.

    Normāli mats izaug apmēram vienu centimetru mēnesī, un, lai izaudzētu tādu garumu, mata dermālās papilas šūnas strādā ļoti aktīvi, savukārt ķīmijterapijas ietekmē tās iet bojā. Citotoksiski ķīmijterapijas preparāti var radīt matu izkrišanu divējādi: mata stiebrs kļūst plānāks, tāpēc mats nolūst pie saknes, vai, ja būtiski traucēta proliferācija mata matricē, mats šķeļas saknē un izkrīt.

    Matu izkrišana – būs vai nebūs – atkarīga no lietoto medikamentu kombinācijas, to devām un ievadīšanas veida.

    Lielākais risks ir šādu citotoksisku preparātu lietošanas gadījumā: ciklofosfamīds, daktinomicīns, doksorubicīns, idarubicīns, paklitaksels, docetaksels. Retāk mati izkrīt, lietojot bleomicīnu, fluorouracilu, metotreksātu, mitomicīnu C, oksaliplatīnu un vinka alkaloīdus.

    Pāris nedēļas pēc ķīmijterapijas kursa pabeigšanas atsākas matu ataugšana. Tā notiek, pateicoties cilmes šūnām, kas vienmēr tiek saglabātas un nodrošina matu atjaunošanos.

    Jaunataugušo matu struktūra un pat krāsa sākumā var būt atšķirīga no dabiskās, tomēr tas ir īslaicīgs fenomens, un vēlākos ciklos atjaunojas katram cilvēkam raksturīgā matu kvalitāte.

    Tomēr laikā, kad mati tikko sākuši ataugt, tie bieži vien ir ļoti trausli, tādēļ tiem nepieciešama saudzīga kopšana. Mazgājot labāk izmantot šampūnus ar maigiem detergentiem, piemēram, Ducray šampūnu Elution vai Sensinol, Bioderma šampūniem, Panthenol.

    Ja tomēr galvas āda ķīmijterapijas dēļ kļuvusi jutīgāka, var palietot kādu mīkstinošu, kairinājumu mazinošu krēmu. Piemēram, Avene krēmu Skin Recovery Cream, Bioderma krēmu Sensibio Tolerance vai, ja iekaisums ir izteikts, Bioderma krēmu Cicabio, Avene krēmu Cicalfate, UreageCu-Zn. Vēlams pārāk neberzēt matus, lietot vēsa vai silta, bet nekādā gadījumā karsta gaisa plūsmas fēnu. Arī krāsot jaunataugušos matus nav ieteicams.

    Gribu vēlreiz uzsvērt: pēc ārstēšanās kursa gandrīz vienmēr mati ataug. Ja neataug, tad jādodas pie matu ārsta un jānoskaidro iemesls, kas traucē, un tas jānovērš.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē