• Man visu laiku ausīs neciešama skaņa!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    8. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz lasītājas jautājumu atbild otoneirologs Atis Legzdiņš.

    Lasītājas vēstule: Jau ilgu laiku man ir pulsācijas skaņa ausī. Esmu bijusi pie neirologiem, neiroloriem, loriem, dienas stacionārā galvai veikta magnētiskā rezonanse ar kontrastvielu, izmeklēti asinsvadi, bet neko neatrod. Dzīvot ar šo skaņu ir neciešami. Pat miega laikā traucē. Šobrīd dzeru Detralex, nepalīdz. Ko vēl var darīt? Alma

    Alma, jāatzīst, ka troksnis ausīs ir ļoti aktuāla un nepatīkama problēma daudziem. Turklāt trokšņa iemeslu ne vienmēr var viegli atrast.

    Kādi tie varētu būt? Iespējams, ka pie vainas ir ateroskleroze, kuras dēļ asinsvados veidojas turbulences plūsma, proti, asinis virpuļo, un to var sadzirdēt. Svarīgi zināt, kāds jums ir asinsspiediens un holesterīna līmenis asinīs.

    Turbulentā plūsma var pastiprināties pie paaugstināta asinspiediena.

    Vēl pie vainas varētu būt iedzimti asinsvadu defekti – fistulas, ko magnētiskajā rezonansē neredz. Lai tās atklātu, jāveic augstas izšķirtspējas plānslāņu datortomogrāfija, ko piedāvā, piemēram, Medicīnas centrā ARS un klīnikā DiaMed. Fistulas var mēģināt likvidēt invazīvais radiologs intravazāli jeb caur asinsvadu.  

    Iespējams arī neirovaskulārs konflikts starp nervu un asinsvadu. Tas nozīmē, ka asinsvads, kas šķērso nervu, tam pieskaras, radot pulsācijas sajūtu. To parasti redz magnētiskajā rezonansē un asinsvadu izmeklējumā angiogrāfijā. Šajā gadījumā var mēģināt lietot karbamazepīnu, kas nedaudz radīs arī miega efektu.

    Ķirurģiski labot šo situāciju neiesaka, jo ir diezgan liels komplikāciju risks.

    Mans padoms? Vispirms jums būtu jākonsultējas ar invazīvo radiologu. Ja arī tad netiksiet skaidrībā, visbeidzot varat pierakstīties pie psihiatra. Troksnis bieži vien rodas tāpēc, ka cilvēkam ir pārāk uzbudinātas smadzenes un viņš dzird ne tikai ārējos trokšņus, bet arī iekšējos.

    Psihiatrs izrakstīs zāles, kas mazina smadzeņu uzbudinājumu.  

    Vēl ļoti svarīgi ievērot noteiktu režīmu un iet gulēt tikai tad, kad nāk miegs. Ja miegs nenāk, troksnis radīs satraukumu. Ikdienā vajadzētu arī izvairīties no klusuma, tāpēc, piemēram, varat turēt ieslēgtu radio. Vēlams, lai fonā būtu kāds troksnis, kas nomāc šo iekšējo troksni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē