• Mamma neiet pie ārsta! Ko man darīt?

    Menopauze
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mammai ir iestājusies menopauze, un viņa uzskata, ka vairs pie ginekologa nav jāiet vispār. Kā man viņu pārliecināt, ka profilaktiskās pārbaudes tik un tā ir nepieciešamas?

    Latvijā ļoti daudzas sievietes uzskata – ja dzemdēt vairs netaisos, ja mēnešreizes beigušās, pie ginekologa nav jāiet. Diemžēl tā ir gana bieža situācija, ka Onkoloģijas centrā ierodas sieviete ar ielaistu slimību, un, kad viņai jautā, kad jūs pēdējo reizi bijāt pie ginekologa, viņas atbilde ir – kad dzemdēju pēdējo bērnu, kuram tagad ir trīsdesmit gadu.

    Liela daļa neonkoloģisko slimību sākas tieši pēc menopauzes.

    Kaut vai simptomi, kas attīstās ilgāku laiku pēc menopauzes un ļoti ietekmē sievietes dzīves kvalitāti. Piemēram, maksts sausums, maksts gļotādas atrofija. Tāpat dzemdes un maksts sieniņu noslīdējums, urīna nesaturēšana. To visu risināšanā ginekologs var palīdzēt!

    Otra daļa ir onkoloģiskās slimības, kuru risks pieaug ar gadiem. Lielāko daļu onkoloģisko slimību var atklāt agrīni, un tieši tad to izārstēšanas iespējas ir vislielākās.

    Piemēram, dzemdes kakla vēzis, ko var atklāt pat pirmsvēža stadijā.

    Tāpēc vismaz valsts skrīninga programmas ietvaros uz onkocitoloģijas pārbaudi, kas ir reizi trijos gados, un uz krūšu pārbaudēm ar mamogrāfiju, kas pēc piecdesmit gadu vecuma jāveic reizi divos gados, būtu jāaiziet ikvienai sievietei. Tas ir absolūtais minimums, kas jāizdara, lai viņa priecīgi, kvalitatīvi varētu dzīvot savu dzīvi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē