• Maksāja 15, tagad 33 eiro! Kāpēc zāles kļuvušas tik dārgas?

    Svarīgi zināt
    Indra Ozoliņa
    20. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrea Danti/Shutterstock.com
    Skaidro Zāļu valsts aģentūras Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

    Lasītājas jautājums: Kāpēc zāles «Pradaxa» ir kļuvušas dārgākas? Ja iepriekš 30 tabletes maksāja 15 eiro, tad tagad 33 eiro? Daiga

    Daiga, zālēm ar nosaukumu Pradaxa, kas domātas sirds slimību ārstēšanai, ražotāja noteiktā cena pēdējo gadu laikā nav mainījusies. Maksimāli pieļaujamo zāļu cenu aptiekā var aplūkot Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē zva.gov.lv esošajā Zāļu reģistrā. Lai to izdarītu, Zāļu reģistrā jāievada zāļu vai aktīvās vielas nosaukums.

    Aptiekās zāļu cena var atšķirties, taču tā nedrīkst pārsniegt šo Zāļu reģistrā norādīto cenu.

    (Pradaxa 75 mg 30 cieto kapsulu maksimālā cena ir 51,05 eiro, bet 110 mg 60 cieto kapsulu maksimālā cena ir 97,81 eiro. Aptiekās, pērkot zāles bez valsts kompensācijas, cena ir tuvu maksimālajai – redakcijas piebilde.)

    Jūs jautājat par Pradaxa vispār, bet būtu svarīgi zināt, cik tieši miligramu zāles ārsts jums izrakstījis. Visdrīzāk tie ir 110 mg un jūs iegādājāties valsts kompensētas zāles, jo 75 mg Pradaxa nav iekļauta kompensējamo zāļu sarakstā.

    Gribu vērst uzmanību, ka kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto zāļu cenu veidošanu valstī nosaka citi cenu veidošanas principi, ko piemēro Nacionālais veselības dienests.

    Redakcijas piebilde

    Sazinājāmies arī ar Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību speciālisti Kitiju Grīnu. Lūk, viņas atbilde:

    – Zāles Pradaxa ir iekļautas valsts kompensējamo zāļu sarakstā, un tās ar valsts kompensāciju drīkst izrakstīt sirds slimniekiem, kuriem ir diagnosticēta priekškambara mirdzēšana un plandīšanās, ātrija fibrilācija (muskuļšķiedru ātra kontrakcija un raustīšanās), kuriem nav piemērota ārstēšana ar varfarīnu, kuriem bijis kardioembolisks cerebrāls infarkts un citiem. Zāļu recepti drīkst izrakstīt kardiologs vai neirologs.

    Iegādājoties kompensējamās zāles Pradaxa, tagad ir jāveic lielāks pacienta līdzmaksājums, jo no 2023. gada 1. oktobra kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļautas lētākas līdzvērtīgas efektivitātes zāles – Telexer. Ja ārsts izraksta zāles, kas nav lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāļu grupā, tad iedzīvotājam aptiekā jāpiemaksā starpība starp lētākajām zālēm šajā zāļu grupā (no kurām valsts aprēķina kompensācijas apmēru) un tām, kuras ir izrakstītas receptē (šajā gadījumā – Pradaxa).

    Kā rīkoties, lai nav par medikamentu jāmaksā tik daudz? Lūdzu, aprunājieties  ar savu ārstējošo ārstu par iespēju lietot zāles, kurām ir mazāks pacienta līdzmaksājums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē