• Labākie mājas līdzekļi pret galvassāpēm

    Netradicionālā medicīna
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Alternatīvās medicīnas krājumos ir virkne dažādu paņēmienu, kā tikt galā ar galvassāpēm bez ierastās tabletes.

    Cukurs

    Cukurs zibenīgi uzsūcas asinīs un ātri ceļ vispārējo tonusu. Tāpēc, ja sāp galva, ir atļauts panašķēties. Arī tad, ja ievēro diētu. Saldini tēju, ūdeni vai nosūkā cukurgraudiņu. Ja galvassāpes izraisa stress, katru vakaru pirms gulētiešanas iedzer cukurūdeni – ūdenī izšķīdini vienu ēdamkaroti cukura.  

    Magnijs

    Minerālviela magnijs strauji uzlabo asinsriti, mazina spazmas, krampjus un sāpes. Magniju satur banāni, rieksti, mandeles, kukurūza, pilngraudu un rudzu maize utt. Akūtos gadījumos lieto aptiekās nopērkamos preparātus ar magniju. 

    Ingvera ūdens

    Tas ir viens no ājurvēdas ārstēšanas līdzekļiem. Ingvers satur vielas, kas efektīvi mazina iekaisumu un sāpes. Ingvera ūdens ir arī labs sākums dienai. Garšo patiesi labi. Izmēģini: ņem pāris šķēlīšu svaiga ingvera, vāri 10 minūtes, ideāli, ja pievieno tējkaroti kumelīšu ziedu vai liepziedu, vari saldināt ar medu. Dzer siltu, aukstu – kā vēlies. Variants: trešdaļu tējkarotes ingvera pulvera iemaisi glāzē ūdens. 

    Kanēlis

    Iemaisi tējkaroti kanēļa pulvera pusglāzē karsta ūdens. Ļauj pusstundu ievilkties, tad pievieno tējkaroti medus un lieto pa 2–3 malkiem ik pēc stundas.

    Espresso ar citronu

    Kofeīns ir viens no niknākajiem pretsāpju līdzekļiem. Izdzer tasi espreso ar šķēli citrona. Kofeīns paplašina asinsvadus, citrons aktivizē un noņem spazmas. Šis līdzeklis labi īpaši iedarbojas tad, ja stipru kafiju dzer reti.

    Baldriāns ar ūdeni

    Baldriāns nomierina un palīdz, ja moka sāpes. Pusēdamkaroti baldriāna tinktūras atšķaidi ar siltu ūdeni. Ja dikti sāp, atkārto šo procedūru ik pēc pusstundas, kamēr sāpes pāriet. Ieteikums: ne vairāk kā piecas reizes.

    Zāļu tējas

    Ja tevi bieži nomoka galvassāpes, ikdienā bieži dzer tēju ar melisu, rozmarīnu, baldriānu u. c. Tējas palīdz labāk nekā asinis šķidrinošais aspirīns. Reizēm ļoti labi palīdz tase stipras melnās tējas ar cukuru vai zaļā tēja.  

    Ūdens

    Vai zini, ka galvassāpes bieži vien ir sekas šķidruma trūkumam organismā? Ja sāp galva, sāc ar ūdeni! Izdzer divas glāzes ūdens. Brītiņu pagaidi un izdzer vēl vienu.

    Karsts piens ar olu

    Sakul jēlu vistas olu, nepārtraukti maisot, pievieno glāzi karsta piena. Izdzer karstu tukšā dūšā. Kurss – septiņas dienas. Palīdz atbrīvoties no regulārām galvassāpēm.

     

    Tonizējošas sulas

    Pret vieglām galvassāpēm: glāzi svaigi spiestas ābolu sulas samaisi ar tējkaroti medus un lieto trīs reizes dienā pirms ēšanas. Āboli satur vielas, kam piemīt pretiekaisuma iedarbība. Tāpat lieto brūkleņu sulu, ko atšķaidi ar ūdeni 1:3, pievieno medu pēc garšas, kā arī upeņu sulu. Tās ātri tonizē organismu un uzlabo pašsajūtu.  

     

    Nomierinoša pelde

    Liecies nomierinošā siltā vannā (+38 grādi) ar rozmarīna, melisas, baldriānu tējas uzlējumu piedevām. Pietiks ar 15–20 minūtēm. Dažkārt tāda pelde iedarbojas efektīvāk nekā zāles. 

     

    Pēdu pelde

    Iemērc kājas karstā ūdenī uz 15 minūtēm. Vienlaikus uz pieres, deniņiem un kakla mugurpusē pārmaiņus uzliec ledainā ūdenī samitrinātu drānu. Karstais ūdens paplašina asinsvadus un uzlabo asinsriti pēdās, bet aukstā komprese sašaurina asinsvadus galvā, tādējādi palēninot asiņu plūsmu un mazinot galvassāpes.  

     

    Kneipa kūre

    Aplaisti kājas lejup zem ceļiem pārmaiņus ar aukstu un siltu ūdeni. Arī pacelēs. Nobeidz ar auksto.

     

    Māla komprese

    Māls izvelk no organisma sāpes un negatīvo enerģiju. Uz pieres liec vēsas māla kompreses. Uz pēdām uzklāj vēsu māla kompresi, kam pievieno nedaudz etiķa. Kājas aptin ar polietilēna plēvi un uzvelc vilnas zeķes. Turi 30–60 minūtes.

     

    Aromterapijas komprese

    Lavanda mazina fizisku un garīgu stresu, bet majorānam piemīt nomierinoša iedarbība. Iepilini 5 pilienus lavandas un 5 pilienus majorāna ēteriskās eļļas bļodā ar vēsu ūdeni. Samitrini smaržīgajā ūdenī divus dvielīšus, nospied. Apgulies, vienu dvielīti uzliec uz pieres, otru – mugurpusē pie kakla. Paguli tā 30 minūtes. Vari likt pārmaiņus aukstas un siltas kompreses.  

     

    Akupresūra

    Pret galvassāpēm palīdz arī aktīvo punktu masāža. Ar īkšķi un rādāmo pirkstu viegli masē otras rokas mazajam pirkstiņam punktus labajā un kreisajā pusē blakām nagam. Velti katram pirkstam 30 sekundes, atkārto, cik bieži vien vēlies. Dažkārt palīdz, ja masē punktu, kas atrodas starp uzacīm. Pamasē arī ausu ļipiņas, arī punktus bedrītēs aiz ausu ļipiņām. Varbūt tieši tev vislabāk palīdz īkšķa izberzēšana un izknaibīšana.  

     

    Dārzeņu kompreses

    Ierīvē deniņus un pieri ar šķēlēs vai uz pusēm sagrieztiem zaļiem kartupeļiem. Piespied mitru šķēli pie deniņiem. Brīdi paturi, un galvassāpes drīz vien pazudīs. Variants: uz sāpošās pieres, acīm, deniņiem uzklāj svaigu kāposta lapu. Der arī svaigas, ledusskapī atvēsināta gurķa šķēlītes. Brīvā dabā labas ir arī māllēpju un ceriņu lapas.

     

    Kartupeļu cepure

    Bulgāru dziednieku recepte pret regulārām galvassāpēm, neirozēm, veģetatīvo distoniju un stresu. Nepieciešams: 1 kg nomizotu kartupeļu, ap 50 ml piena, plāns kokvilnas auduma maisiņš (der arī spilvendrāna), kas nosedz visu galvu, arī deniņus pieri un pakausi, un vēl – biezs vilnas lakats vai cepure. Sarīvē kartupeļus vai samal gaļas maļamajā mašīnā, aplej ar pienu, ļauj pusstundu nostāvēties, tad nospied un klāj vienmērīgā kārtiņā audekla maisiņā apmēram 1 cm biezumā. Tad liec kompresi uz galvas, apsien ar lakatu un turi apmēram 1 stundu. Kurss – katru otro dienu kopā 10 reižu. 

     

    Asas garšvielas

    Pikantas garšvielas un ēdieni, piemēram, mārrutki, sinepes, čili, pastiprina asinsriti un veicina gļotu izdalīšanos no deguna blakusdobumiem, tādējādi mazinot gļotu sastrēgumu un galvassāpes, ko tās izraisa.

     

    Masāža

    Uzliec pirkstus uz mugurkaula vietā, kur tas savienojas ar galvaskausu. Tad virzi pirkstus apmēram 5 cm uz sāniem gar galvaskausa pamatni, līdz sajūti nelielu bedrīti, kurā ir mazliet sāpīgi punkti. Tos stingri piespied ar četru pirkstu spilventiņiem un ar pirkstiem veic rotējošas kustības. Jo stingrāk masē šos punktus, jo labākus rezultātus iegūst. Elpo dziļi un iztēlojies, ka ar katru ieelpu galvassāpes mazinās. Masē 2–3 minūtes, atkārto, cik bieži vien vēlies.

     

    Elpo caur degunu

    Ieelpojot caur degunu, pavēro, kura nāss izelpo stiprāk. Aizspied to un elpo caur to nāsi, kas elpo vājāk. Dari to kādu brīdi un sajūti, kā galvassāpes samazinās. 

     

    Dziļā elpošana

    Ja tev bieži sāp galva, apgūsti kādu no jogas dziļās elpošanas vingrinājumiem un regulāri to izpildi. Izmēģini: apsēdies vai apgulies uz grīdas, caur degunu lēnām ievelc dziļi plaušās gaisu, aizturi elpu, tad lēni izelpo. Atkārto to daudz reižu. Iedomājies, kā ar katru izelpu tu atbrīvojies no savām galvassāpēm un ar katru ieelpu uzņem jaunu dzīvinošu enerģiju. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē