• Ko darīt ar rētām?

    Slimības
    Elīna Zalāne
    15. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Rētas stāsta par pieredzi. Varonīgi stāsti, iespējams, rētas pārvērš rotās, taču atmiņas par nepatīkamiem notikumiem var gribēties izdzēst. No tām atbrīvoties var dažādi. Konsultē dermatoloģe Dr. Māra Rone-Kupfere

    Dzēš ložu un dūrienu pēdas

    Nepatīkamas atmiņas, karjera vai sievietes pamudinājums vīriešiem nereti liek aizdomāties par rētu korekciju ar lāzerterapijas palīdzību. Ja vēl pirms gadiem desmit interesi par tādu procedūru pamatā izrādīja sievietes, tad šodien estētikas klīnikās kungi ar tādu vēlmi vēršas teju tikpat bieži. «Tas, cik lielu uzmanību vīrieši pievērš rētām, parasti ir atkarīgs no jomas, kurā viņi strādā. Visbiežāk pie mums vēršas publiski redzami vīrieši vai tie, kuriem nodarbošanās uzliek noteiktus estētiskus standartus,» stāsta dermatoloģe Māra Rone-Kupfere. Atsevišķa un salīdzinoši liela grupa esot arī vīrieši, kuri vēlas mazināt aknes atstātās rētas uz sejas. Vēl daļai ir mērķis atbrīvoties no pēdām, ko ķermenī ierakstījuši vētrainie deviņdesmitie – durtu un šautu brūču radītām rētām.  

    Rētaudu korekcija ir kompleksa terapija, kurā nekad nepietiek tikai ar vienu līdzekli. «Korekcijas metodes ir ļoti dažādas – sākot ar lokāliem, mājās izmantojamiem līdzekļiem, piemēram, modelējošiem krēmiem, beidzot ar modernām hibrīdlāzera tehnoloģijām. Reizēm vispirms ir nepieciešama ķirurģiska korekcija, pēc kuras vajadzības gadījumā var turpināt ar lāzerterapiju vai lokālu līdzekļu lietošanu mājās,» skaidro dermatoloģe.  

    Ar mūsdienu tehnoloģijām rētas ir iespējams koriģēt, taču tas nenozīmē, ka vieta, kas līdz šim atgādināja par ievainojumu, kļūs pilnīgi līdzena un maiga kā zīdaiņa āda. «Pilnībā rētu likvidēt nav iespējams, taču to var integrēt ādā, lai tā būtu redzama pēc iespējas mazāk. Pat tad, ja mēs rētu izņemam ķirurģiski, katrs grieziens ir jauna trauma, no kuras atkal veidojas rēta. Arī estētiski un apzināti izveidota rēta tāpat paliek rēta,» atzīst daktere. Līmenis, cik tālu rētu iespējams koriģēt, atkarīgs no tās apjoma, struktūras un citu faktoru mijiedarbības.

    Cilvēkiem ar tumšāku ādas krāsu rētās bieži vien veidojas papildu pigmentācija, tāpēc tās ir izteiktākas nekā skandināviska izskata ļaudīm. Krietni pamanāmāki rētaudi rodas arī tad, ja dziļš un plašs ādas bojājums iegūts bērnībā vai jaunībā – jaunā organismā vielmaiņa un līdz ar to dzīšanas procesi notiek straujāk. Novecojot vielmaiņa kļūst lēnāka, attiecīgi ādā rodas mazāk kolagēna un rētas veidojas nemanāmākas. Tāpat atšķiras sieviešu un vīriešu ādas struktūra. Stiprajam dzimumam tā parasti ir salīdzinoši biezāka un bagātāka ar kolagēnu. Tas ir ieguvums, ja runā par krunkām, – pateicoties šiem faktoriem, vīrieša ādā grumbas parasti parādās vēlāk. Savukārt rētas šo pašu iemeslu dēļ mēdz būt izteiktākas nekā sievietēm.

    Ja ieplānota operācija, par radušās rētas korekciju var domāt laikus – jo lielāku uzmanību rētai veltīs dzīšanas procesā, jo nemanāmāka tā būs vēlāk. Uzreiz pēc diegu izņemšanas vismaz trīs mēnešus vēlams nēsāt silikona plāksterus, kas rētu pasargās un mazinās. Pēc brūces savilkšanās ieteicams lietot arī aptiekās nopērkamas ziedes, kas mīkstina un izlīdzina ādu, mazina izmaiņas ādas tonī. Vismaz pusgadu rēta arī jāsargā no ultravioletajiem stariem.  

    Rētas korekcija parasti sastāv no vairākiem seansiem, kuru skaits ir atkarīgs no ādas bojājuma sarežģītības un apmēra. 

    Pieredzes stāsti

    Nolēmu rētu saglabāt

    Ivars Puga, aktieris

    «Kopš deviņdesmito gadu vidus man ir rēta uz sejas. Bija konflikts sabiedriskajā transportā. Devos aizstāvēt nesmēķētāju tiesības tramvajā, un rezultāts izvērtās tāds – man ar nazi iegrieza sejā. Uzreiz pēc notikušā biju izdomājis, ka rētu ņemšu ārā. Aizgāju pie daktera Jāņa Ģīļa, un viņš man pastāstīja, ka pakāpeniski būs vajadzīgas piecas operācijas, lai rēta pilnībā pazustu. Kad dakteris jau bija uztaisījis pirmo operāciju, draugi, paziņas un kolēģi mani sāka atrunāt no tālākām operācijām, sakot, ka «tas taču nemaz netraucē, tu izskaties labi, atšķirsies no citiem, bla, bla, bla…» Es uz to pavilkos un vēlāk arī pārliecinājos, ka tas tiešām nav tik svarīgi. Līdz šim rēta man nav traucējusi. Ja tas būtu ietekmējis darbu un tā dēļ es būtu zaudējis kādas lomas, tad noteikti reaģētu citādi. Bet ne teātrī, ne kino neesmu to izjutis. Kino viss ir atkarīgs no operatora – vajadzīgas pareizās gaismas, un seja tev izskatīsies kā piecgadīgam bērnam. Bet teiciens, ka rētas vīrieti daiļo, ir tikai teiciens. Ja jau visi gribētu būt daiļi tādā veidā, tad ķertos pēc naža uz sataisītu vismaz pa divām rētām uz sejas. Tā gan nav. Tomēr, ja rēta ir gadījusies un tā netraucē pašsajūtai, tad viss ir kārtībā. Apkārtējiem tas noteikti netraucē.»

    Paslēpt tintē

    Konsultē tetovēšanas studijas «Rīgas Tinte» meistari Edgars Freimanis un Jānis Kinēns.

    Ja rēta traucē dzīvot, alternatīva lāzerterapijai var būt tās ieslēpšana tetovējumā. Pašu rētu gan parasti atstāj netetovētu, drīzāk iesaistot to zīmējumā. «Tas parasti ir labākais risinājums. Tetovējuma dizains ir jāizvēlas tāds, lai rēta organiski tajā iekļautos,» stāsta tetovēšanas meistars Edgars Freimanis. Par vienu no saviem veiksmīgākajiem darbiem viņš uzskata japāņu ķiršu koku sakuru, ar kuru izdevās noslēpt daudzas rētas uz kādas meitenes muguras. 

    Lai tādu tetovējumu varētu taisīt, parasti pēc ievainojuma vai operācijas jānogaida vismaz pāris gadi, kamēr rēta kārtīgi sadzīst. Līdz tam rētaudi var būt pārāk mīksti, un pastāv risks, ka tetovēšanas laikā rētu atkal uzplēsīs. «Rētaudi nav tas pats, kas āda. Tie ir daudz šķidrāki,» norāda tetovēšanas meistars Jānis Kinēns. Teorētiski tetovējumu iespējams veidot arī tieši uz rētas. Taču, ja tā nav pietiekami sadzijusi, krāsa var izplūst un neturēties vietā. Jāņem arī vērā, ka dzīšanas laiks katram ir ļoti individuāls. «Man pašam jau septiņus gadus ir viena rēta, ar kuru joprojām neko nevar darīt. Ja pārvelk pāri līniju, uzreiz viss izplūst uz sāniem,» stāsta Jānis.

    Risinājums vienmēr ir atkarīgs ne tikai no laika, cik ilgi ievainojums dzijis, bet arī no veida, kā tas iegūts. «Rētas mēdz būt dažādas. Ja tā ir smuki sašūta un diezgan gluda operācijas rēta, tad tetovējumu var taisīt gandrīz vienmēr. Citādi būs, ja bijis stikla griezums vai apdegums,» skaidro Edgars. Strādājot ar rētām, tetovēšanas meistari nereti neķeras pie darba, kamēr klients nav noskaidrojis ārsta verdiktu – drīkst konkrētajā gadījumā tetovēt vai ne. «Mēs tomēr neesam ārsti un nevaram viennozīmīgi pateikt, vai tas nekaitēs.» Jānis piebilst, ka risinājumu var atrast arī gadījumos, kad rētu aiztikt nav vēlams: «Var uztetovēt kaut ko tumšu blakus rētai, un uzmanību piesaistīs tetovējums, nevis rēta.»

    Raksts publicēts žurnālā «Klubs» 2016. gada 2. numurā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē