• Klusie sabotieri, kas traucē nomest svaru

    Veselība
    Dagnija Asare
    17. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Liekā svara nomešanas formula ir elementāra. Patērē vairāk kaloriju nekā esi uzņēmusi. Kusties vairāk nekā slinko. Ēd vairāk svaigas un neapstrādātas pārtikas, bet retāk sniedzies pēc saldumiem un citiem našķiem. Ak, ja dzīvē viss patiešām izdotos tik gludi! Konsultē uztura speciāliste EVA KATAJA.

    Bet itin bieži scenārijs ir drīzāk šāds: tu esi izmēģinājusi visu, klausījusi žurnālu padomiem un speciālistu ieteikumiem, tomēr lieko tauciņu centimetri spītīgi turas pie tavām gūžām. Ko vainot? Gēnus, vielmaiņu, savu vājo raksturu? Pirms krīti izmisumā, izlasi – iespējams, atbilde slēpjas turpat tavā acu priekšā: kādā mazā, nevainīgā ikdienas ieradumā, kas lēnām, bet neatlaidīgi sabotē tavas ieceres!

    Kā lai neēd, ja tik garšīgi?

    Emocionālie aspekti ir visviltīgākais un droši vien tāpēc arī visizplatītākais cēlonis, kāpēc iedzīvojamies liekajā svarā. Kas tie tādi ir? Lielos vilcienos par emocionālo ēšanu sauc visas tās reizes, kad ēdiens nonāk mūsu mutē jebkura iemesla dēļ, kas nav izsalkums. Izklaides pēc. Mierinājumam. Dusmās. Ieraduma dēļ (kad nāku mājās, vienmēr vispirms uzēdu). Vai varbūt vienkārši tāpat – jo nav nekā cita, ko tobrīd darīt. Ēst ir patīkami un viegli, tas neprasa nekādu piepūli. Ēdiens smadzenēm piegādā laimes hormonu serotonīnu, tāpēc ir tik viegli tieši šo izvēlēties par skaistu laika pavadīšanu.

    Pamēģini ēst tikai tad, kad iestājies izsalkums (īsts, nevis viltots). Un atceries: nekas traks nenotiks, ja, teiksim, pusstundu jutīsies izsalkusi. Mūsdienās pārāk baidāmies justies izsalkuši, tāpēc metamies ēst pie pirmajām izsalkuma pazīmēm. 

    Lai cik veselīgs būtu restorāna ēdiens, tā galvenais uzdevums ir nevis sekot līdzi apmeklētāju slaidajai līnijai, bet gan likt tiem atgriezties.

    Šodien izlaidīšu… Bet rīt gan noteikti!

    Par to, cik ļoti cilvēka mazkustīgais dzīvesveids mūsdienās ietekmē svara pieaugumu, noteikti ir dzirdējis katrs. Tomēr retais šo sakarību attiecina uz sevi. Visbiežāk nostāja ir apmēram šāda: jā, tā ir vispārēja problēma, taču ar mani nav nemaz tik traki! Jā, viens pie televizora ekrāna pavadīts vakars nekādas traģiskas sekas neatstās. Taču diemžēl tālākā organisma reakcija aiziet pa ķēdīti: jo ilgāk sēžam, jo mazāk mums ir enerģijas. Jo mazāk enerģijas, jo vairāk gribas ēst, turklāt izpētīts, ka smadzenes cenšas enerģijas trūkumu kompensēt, pieprasot ātros ogļhidrātus (baltmaizi, saldumus, čipsus).

    Ļaujoties šim kārdinājumam, enerģija uz brīdi kāpj, taču drīz vien nokrīt vēl zemākā līmenī nekā iepriekš. Rezultāts? Mēs nevaram piecelties no dīvāna, jo nav spēka! Un aplis sākas no jauna! Vienu reizi izlaist sportiņu arīdzan nav nekāds grēka darbs, tomēr jālūko, lai šīs «vienas reizes» nesāk rindoties cita pēc citas. Nereti ir tā, ka cilvēks apgalvo: es sportoju (jo ir bijis uz pāris aerobikas nodarbībām vai reizi pa reizei parādās trenažieru zālē). Bet patiesībā atlikusī sportošanas pieredze sastāv tikai no «šoreiz nē». 

    • Ārstu pasludinātais verdikts ir nepielūdzams: sēdoša darba darītājiem, aktīvi kustoties, jāpavada vismaz piecas stundas nedēļā. Bez aizbildinājumiem! 

    Kāpēc gatavot, ja visu var nopirkt? 

    Uztura speciālisti ir vienisprātis – bieža ēšana ārpus mājas neiet rokrokā ar vēlmi atbrīvoties no liekā svara. Lai cik veselīgs būtu restorānā pasniegtais ēdiens, tā galvenais uzdevums ir nevis sekot līdzi apmeklētāju slaidajai līnijai, bet gan likt tiem atgriezties. Un tas nozīmē, ka netiek taupīts uz saldu, sāļu, treknu – visiem tiem āķīšiem, kas mūs ievelk garšīga ēdiena valgos. Vēl bēdīgāka situācija ir ar veikalu kulinārijas nodaļā pirktajiem ēdieniem – majonēze, garšas pastiprinātāji, baltie rīsi un makaroni. Šis ēdiens nav dārgs un garšo tik labi, tomēr varat būt droši: jūsu veselībai nekas nebūs vērtīgāks par paša gatavotu maltīti.

    Vēl vienas liekā svara lamatas ir sabiedriskie pasākumi – atklāšanas, prezentācijas, izstādes, jubilejas, darba balles –, kas vienmēr sevī ietver ļoti kārdinošus ēdienus un dzērienus.

    Ja spējam sabalansēt savas vēlmes ar iespējām – lieliski. Diemžēl biežāk ir tieši pretēji: ieraugot kārdinošo uzkodu rindas, visas apņemšanās izkūp gaisā, kā nebijušas (šodien jau var, bet rīt gan sākšu tievēt!).

    • Pamēģini ikdienā ēst tikai mājās pašas gatavotu ēdienu. Bet, ierodoties uz svētkiem, vispirms aplūkot piedāvājumu, izlemt, ko tieši un cik daudz notiesāsi, un tikai tad mesties pie ēdienu galda.

    Visas diētas esmu izmēģinājusi!

    Tā vien šķiet, ka mūsdienās sievietes, kas nekad nebūtu izmēģinājušas nevienu diētu, varētu saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem! Bet kur tad gaidītie ieguvumi? Sen pierādīts, ka diētas ilgstošus rezultātus nespēj sniegt – pat ja svars sākotnēji krītas, tas vairāk nekā 90% gadījumu pēcāk atgriežas ar uzviju. Bet patiesība ir vēl bēdīgāka. Izrādās, regulāra diētu ievērošana ne tikai piepluso liekos kilogramus, bet arī padara to nomešanu aizvien sarežģītāku, jo ar katru šādu eksperimentu tava vielmaiņa kļūst kūtrāka.

    Regulāra diētu ievērošana padara svara nomešanu aizvien sarežģītāku, jo ar katru šādu eksperimentu tava vielmaiņa kļūst kūtrāka.

    Līdzīgu efektu, kas ir pretējs gaidītajam, rada arī ēdienreižu izlaišana ar domu: jo mazāk kaloriju pa dienu uzņemšu, jo tievāka būšu. Arī tas ir ļoti sāpīgs mīts – jo retāk ēdam, jo lēnāka kļūst vielmaiņa, turklāt katrā ēdienreizē organisms cenšas maksimāli daudz uzturvielu atstāt rezervēs, jo nekad jau nevar zināt, kad pienāks nākamā ēdienreize. Un vēl – cilvēkam piemīt niķis sevi palutināt, kas izpaužas apmēram šādi: pēc izlaistās maltītes nākamajā rodas izjūta – šoreiz varu atļauties vairāk (un tas kombinācijā ar vielmaiņu, kas noskaņota uz krāšanu!).

    • Notici! Nav labākas un ilgtspēlējošākas diētas par sabalansētu uzturu, – to tev pateiks jebkurš uztura speciālists. Trīs mērenas ēdienreizes, kurās iekļautas visas galvenās uztura grupas, un divas nelielas, veselīgas uzkodas pa vidu – šis ir optimāls dienas ēšanas plāns.

    Visas kalorijas zinu no galvas!

    Koncentrēšanās tikai uz kalorijām ir tukšs numurs, jo, izvēloties tikai kalorijām nabadzīgākus produktus, mēs nereti uzturā neiekļaujam vērtīgus produktus, piemēram, riekstus vai rupjmaizi. Taisnība, rupjmaize saturēs vairāk kaloriju salīdzinājumā, teiksim, ar baltmaizi, taču vienlaikus tajā būs arī šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas, bet tie nepieciešami, lai organisms normāli funkcionētu, lai mums būtu enerģija kustēties un duka no visām liekajām kalorijām atbrīvoties.

    • Pievērs uzmanību! Pētot produkta sastāvu uz etiķetes, pievērs uzmanību ne tikai kaloriju skaitam, bet arī olbaltumvielu un šķiedrvielu saturam, kā arī sāls, E vielu un cietes saturam (jo mazāk, jo labāk!). 

    Nedodu sev nekādas atlaides!

    Ja esi nostājusies pret saviem liekajiem centimetriem uz īstas kara takas, stingrā apņēmībā izturēt līdz uzvarošajā beigām, liedzot sev jebkādus sānsoļus, visticamāk, tev… neizdosies. Precīzāk – neizdosies ilgtermiņā. Pieņem šo kā faktu: kategoriski aizliegumi, kas piespiež ilgtermiņā atteikties no jebkādiem grēciņiem, it sevišķi, ja tieši šie grēciņi ir tavs vājais punkts, lemti simtprocentīgai neveiksmei.

    • Maigāku pieeju! Teiksim, nekad nav vērts «pilnībā atteikties no saldumiem». Tā vietā saldumus vajadzētu «modificēt» – gatavot pašai no riekstiem un žāvētiem augļiem, atļauties pavisam nedaudz ļoti kvalitatīvas šokolādes utml. 

    Limonāde jau nav nekāds našķis… vai ne?

    Joprojām pārsteidzoši daudz cilvēku ikdienā ūdens vietā priekšroku dod sulām un gāzētiem saldinātiem dzērieniem. Un limonādi ir iespējams izdzert ļoti daudz. Rodas sajūta: neko īpašu neesmu ēdis, tikai padzēries – kā man var uzkrāties svars? Taču patiesībā tieši izdzertās kalorijas nereti ir vislielākās kaloriju bumbas ikdienas uzturā. Tiklīdz šie dzērieni vairs netiek lietoti, apstājas arī svara pieaugums. 

    Tieši izdzertās kalorijas nereti ir vislielākās kaloriju bumbas ikdienas uzturā.

    Beidzamajā laikā saldināto dzērienu vietā šajā jomā nākuši dažādi kafijas dzērieni, kas ir īsta modes lieta jauniešu vidū. Milzīga tilpuma krūzēs nonāk ne jau tikai kafija, bet arī liels daudzums trekna piena, putukrējums, cukurs, sīrupi, šokolāde, un tas kopā nereti sasummē pat pusi dienas kaloriju devas!

    •  Paskaiti! Pirms nākamreiz liec pie lūpām it kā nevainīgu latte, painteresējies, cik daudz trekna piena un/vai krējuma kombinācijā ar pāris cukura karotītēm tajā nonāk! Kafijas baudīšana vietējā kafejnīcā var būt vien rets iepriecinājums, nevis ikdienas rituāls.

    Viss tik pliekans!

    Gan izteikti salda, gan arī izteikti sāļa garša ir vienlīdz spēcīgi figūras pretinieki. Turklāt ar mūsu garšas kārpiņām šie abi pretpoli izstrādā brīnumu lietas! Noteikti būsi ievērojusi: izvēloties izteikti saldus našķus, pēc brīža tos gribas kompensēt ar sāļiem riekstiņiem, bet kreptīgam rasolam pa virsu prasās zefīra gabaliņš.

    Kad gurķu un tomātu salāti vai vārītas gaļas gabaliņš šķiet galīgi bez garšas, tas liecina, ka ar garšas sajūtām kaut kas nav kārtībā.

    Šādā veidā vienmēr tiek uzņemts pārāk daudz kaloriju, turklāt izteikti sāļajos un izteikti saldajos ēdienos šīs kalorijas ir īpaši nevērtīgas! Regulāri kaisītas ar sāli un cukuru, garšas kārpiņu jutīgums notrulinās, tādējādi patiesas garšas bagāts aromātisks ēdiens sāk šķist pliekans un bezgaršīgs. Tomēr situācijā, kad, teiksim, gurķu un tomātu salāti vai vārītas gaļas gabaliņš šķiet galīgi bez garšas, liecina par to, ka ar garšas sajūtām kaut kas nav kārtībā.

    • Trenē garšas sajūtas! Garšas kārpiņām atgūt formu lieliski palīdz atslodzes dienas – viena vai divas dienas, kurās tiek dzerti tikai skābpiena produkti, ēsti tikai augļi vai dārzeņi, sakārto garšas sajūtu. Pēc badošanās dienas pat rupjmaizes šķēle šķiet kolosāls gardums.

    Ēdu ar zvaigzni

    Par ēšanu televizora vai datora ekrāna priekšā – par to, cik tas ir slikti, – runāts tiek tik daudz! Un tomēr – tāpat kā ar citiem «nevainīgiem» ēšanas grēciņiem, arī par šo katrs drīzāk tendēts domāt tā: jā, tā ir problēma, bet ne jau man. Vai arī – parasti jau es ēdu pareizi, bet šoreiz darba tik daudz vai filma tik interesanta… Tāpēc atgādinām vēlreiz: apvienojot ēšanu ar citām nodarbēm, cilvēks apēd daudz vairāk, nekā vienkārši sēžot pie galda, jo nepamana, ka sāts jau iestājies. Ēdot ātri, bez baudas un domājot par citām lietām, mēs ēdam daudz ātrāk (nesakošļājam barību) un vairāk. Turklāt, vienlaikus ēdot un lasot, pastāv arī tendence aiziet pēc papildporcijas – vienkārši tādēļ, lai paildzinātu patīkamo mirkli. 

    • Pamēģini! Apsēdies pie galda ar savu šķīvi. Nemeties uzreiz pie šķīvja iztukšošanas. Vispirms aplūko tā saturu – cik skaistas krāsas un formas ir tavā priekšā! Izbaudi aromātu un domu, ka tūliņ šo lielisko maltīti baudīsi. Pasaki paldies, ka tev ir iespēja ik dienas sevi pabarot ar labu, uzturvielām un mīlestības bagātu ēdienu. Un tikai tad ņem rokās dakšiņu, izbaudot, izsmaržojot un izgaršojot katru kumosu. Tu redzēsi – šādi sāts iestāsies daudz agrāk, nekā ierasts.

    Fakts paliek fakts – sievas un māmiņas, kuras rūpējas par ģimeni, mazāk piedomā par to, kas nonāk pašu mutē.

    Māmiņas faktors

    Protams, būšanu māmiņas lomā nodēvēt par slaidajai līnijai nelabvēlīgu faktoru nav diez cik jauki. Tomēr fakts paliek fakts – sievas un māmiņas, kuras rūpējas par ģimeni, mazāk piedomā par to, kas nonāk pašu mutē. Un tur nemanot nereti nonāk bērniem iegādāti našķi vai bērnu neapēstas vakariņas. Nuja, un par labu nereti nenāk arī vīra kungs, kas paziņo, ka neākstīsies ar salātlapām, un pieprasa ceptu gaļu, krējuma mērci, kartupeļus.

    • Maltīšu dienasgrāmata. Lai pasekotu līdzi tam, cik daudz ēdiena tu patiesībā dienas laikā apēd, pamēģini vienu nedēļu ik dienu pierakstīt pilnīgi visu apēsto – līdz pat pēdējam riekstam un konfektei. Un tad nepiemirsti aprēķināt pa dienu apēsto kaloriju daudzumu. Rezultāti tevi pārsteigs!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē