• Kas parūpēsies par mammu? 5 ieteikumi, kā atrast aprūpētāju senioram uz neilgu laiku

    Padomi
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    9. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pixaby
    Pixaby
    Dzīvē mēdz gadīties situācijas, kad nākas uz īsāku vai ilgāku laiku doties prom, bet ko darīt gadījumos, ja mammai vai tētim veselības stāvoklis vairs neļauj atstāt viņu vienu pašu? Izrādās, ir varianti.

    Sociālie darbinieki saka: mūsdienās šādas situācijas ir bieži – cilvēki meklē un atrod, kas parūpējas par tuviniekiem, ja pašiem jādodas ceļojumā, komandējumā, uz kāzām vai vienkārši jāatpūšas. Viss ir nokārtojams! 

    Tuvinieka aprūpes aizstāšana soli pa solim:

    1. Sāc domāt laikus!
      Tiklīdz uzzini, ka dosies ceļojumā, sāc domāt arī par to, kas un kā parūpēsies par vecākiem. Ja risinājumu meklēsi pēdējā brīdī, visticamāk, tas būs sasteigts un nāksies raizēties, kā viņiem klājas. Ir jādara viss, lai ceļojumu vari izbaudīt mierīgu sirdi. 
    2. Par atbalsta iespējām vispirms painteresējies pašvaldībā.
      Ja tev kāds apgalvo, ka pašvaldībā jautāt nav vērts, nepaļaujies, ka tā ir taisnība. Katrā pašvaldībā pieejami citādi sociālās aprūpes pakalpojumi, un katrā ir arī citādi noteikumi – kas nav derējis vienam, var derēt kādam citam. Pat tad, ja izrādīsies, ka pašvaldības atbalstu saņemt nav iespējams, sociālie darbinieki noteikti sniegs padomu, kādas ir iespējas aprūpei uz laiku par saviem līdzekļiem. 
    3. Pieņemiet lēmumu, kas der visiem.
      Pamatā ir divi atbalsta veidi: aprūpe mājās vai īslaicīga ievietošana sociālās aprūpes iestādē. Bet varbūt ceļojums ir tieši tik garš, lai mamma šajā laikā slimnīcā beidzot atrisinātu kādu veselības problēmu vai uzlabotu veselību rehabilitācijas centrā?

      Aprunājies ar mammu, kāds aprūpes veids viņai būtu pieņemams: ja palikt mājās, tad ar ko kopā vai kā gādībā; ja doties prom no mājām, tad ar kādiem nosacījumiem. Vispirms mēģini atrast iespēju aprūpei mājās, jo jebkura vides maiņa cilvēkam gados ir stress. Jebkurā gadījumā vienojieties, cik bieži tu ar viņu sazināsies un kāds būs rezerves risinājums, ja tavas prombūtnes laikā kaut kas mainīsies. 
    4. Vispirms meklē aprūpētāju savā vidē!
      Aptaujā mammas tuviniekus, radus, kaimiņus – varbūt, piemēram, kāda stiprāka mammas draudzene labprāt paliktu kopā ar viņu, varbūt ir radiniece, kas uzņemtos aprūpi, un priecīgi būtu visi – abpusēja uzticamība ir ļoti, ļoti svarīga! Uzmanies, meklējot aprūpētāju ar sludinājuma starpniecību, lai kādus sertifikātus tev rāda svešinieks.

      Protams, ja tev par šo cilvēku ir gana daudz labu atsauksmju – kāpēc ne? Pašvaldībā noteikti būs informācija par to, kādus sociālās aprūpes pakalpojumus cilvēks var saņemt dzīvesvietā. Iespējams, nemaz nevajag, lai mammai vai tētim kāds līdzās ir visu diennakti – varbūt pilnībā pietiek, ja pie viņiem ienāk trīsreiz dienā, atved siltu ēdienu vai nodrošina ikdienas medicīnisko aprūpi. Taču iepazīsties ar aprūpētāju laikus un pārliecinies, ka gan tu, gan mamma šim cilvēkam uzticēsies.
    5. Īslaicīga aprūpe ārpus mājām – ļoti pārdomāti.
      Ja mamma jau ir radusi mainīt vidi, viss būs daudz vienkāršāk nekā tad, ja tas notiek pirmoreiz. Ja tomēr tiek pieņemts lēmums uz laiku mammu ievietot sociālās aprūpes iestādē jeb, kā tautā mēdz teikt, pansionātā, noskaidro visu līdz sīkumam: kur un kā mamma dzīvos, kas par viņu rūpēsies, kādi ir apstākļi, noteikumi, atbildība utt. Un tad – lai tev mierīgs atvaļinājums, bet mammai laba veselība!

    Zini!
    Lai kādu sociālo pakalpojumu izvēlies, pārbaudi, vai tas ir reģistrēts Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Tas atrodams Labklājības ministrijas tīmekļa vietnē www.lm.gov.lv. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē