• Kas ir ūdens attīrīšanas tabletes?

    Veselība
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    3. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Runājot par krīzes situācijām, un 72 stundu izdzīvošanas somas sagatavošanu, tiek minētas ūdens attīrīšanas tabletes. Kas tās tādas ir un kādas nopirkt, skaidro Normunds Kadiķis, Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītājs.

    Tas ir ūdenim pievienojams dezinfekcijas līdzeklis, kas iznīcina mikrobus, parasti veidots uz hlora vai joda savienojumu bāzes.

    Ūdens attīrīšanas tabletes nav speciāli domātas ārkārtējai situācijai, taču izmantojamas gadījumos, kad kādu iemeslu dēļ nevar tikt pie tīra, droša dzeramā ūdens.

    Visbiežāk šīs tabletes noder, atpūšoties brīvā dabā. Tā teikt, drošībai – ja nu visi striķi trūkst. Tabletes tiek klasificētas kā 5. lietošanas tipa biocīdi (tātad – baktēriju un vīrusu iznīcinātāji dzeramajā ūdenī), un šādu produktu ražošanu un tirgošanu Eiropas Savienībā regulē stingri noteikumi. Galvenais drošības priekšnosacījums – lai šie līdzekļi būtu pārbaudīti, reģistrēti un tātad arī droši lietošanai un nekaitīgi veselībai. Mūsu valstī ar to nodarbojas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, tāpēc būtu vērts rūpīgi izlasīt produkta etiķeti un pārliecināties, vai līdzeklis ir reģistrēts – tam noteikti jābūt norādītam.

    Kā lietot?

    Rakstīts anotācijā, taču visbiežāk lietošanas deva ir: 1 tablete uz 1 litru ūdens. Lai notiktu dezinfekcijas process, ūdenim, kuram pievienots līdzeklis, jānostāvas aptuveni 10 minūtes līdz pusstundai.

    Ūdens garša un smarža pēc dezinfekcijas ar tabletēm parasti mainās. Lai mazinātu piegaršu, dezinficēto ūdeni, ja vien iespējams, var papildus izfiltrēt ar aktīvās ogles filtru jeb tā dēvētajā filtrēšanas krūzē, kādas daudzās mājās izmanto arī ikdienā. Aktīvās ogles filtrs absorbēs starpproduktus, kas radušies ūdens dezinfekcijas procesā, un garša var uzlaboties.

    Ja ūdens, ko paredzēts dezinficēt ar tabletēm, ir ļoti duļķains, piemēram, ņemts no ezera, to pirms tam ieteicams izfiltrēt ar krūzes filtru, lai mazinātu redzamo saduļķojumu, ko rada, piemēram, smiltis un citi piemaisījumi. Ja filtra krūze nav pieejama, kaut nedaudz palīdzēs ūdens vairākkārtēja izkāšana caur auduma gabalu.

    Dezinfekcijas līdzekļus, kas satur jodu, nevajadzētu izmantot ūdenim, ko lieto cilvēki ar vairogdziedzera kaitēm.

    Kur nopirkt?

    Ar tūrismu un aktīvo atpūtu saistītos veikalos, piemēram, «Gandrs», «Virsotne».

    Makšķernieku un mednieku piederumu veikalos.

    Interneta veikalos, piemēram, «celotajs.com» un «lynxgear.lv».

    Cena: no 5 līdz 18 eiro, atkarībā no iepakojuma izmēra.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē