Kāpēc uztura speciālisti tā slavē olīveļļu?

Ēdiens
Santa.lv
Santa.lv
3. maijs
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Pixabay
Olīveļļa ir viens no Vidusjūras diētas pamatiem. Taču tā ir ne kura katra olīveļļa ir laba – karaliene ir _ekstra virgin jeb auksti spiesta eļļa. Kas šajā eļļā īpašs un kā to izvēlēties veikalā?

Uztura speciāliste Zane Timpare stāsta, ka šo produktu par vērtīgu padara tā sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību jeb polifenoli. Tie ir kā dabas spēks, kas mūs sargā no dažādām slimībām un iekaisumiem. Tāpēc arī pastāv uzskats, ka Vidusjūras diēta ir arī pretiekaisuma diēta.

Olīveļļā polifenoli ir visvairāk no visām eļļām. Piemēram, šobrīd iecienīta ir arī kokosriekstu eļļa, taču olīveļļa ir daudz vērtīgāka tieši polifenolu dēļ.

Eiropā apstiprinātās veselīguma norādes olīveļļas polifenoliem liecina, ka tie samazina sliktā holesterīna līmeni.

Olīveļļas ieteicamā dienas deva ir 20 gramu – tātad aptuveni divas ēdamkarotes. Bet to, cik daudz polifenolu eļļa satur, var noteikt pēc tās garšas, krāsas un smaržas. Piemēram, polifenoli eļļu iekrāso skaisti zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā.

“Cilvēki dažkārt baidās no tā eļļas rūgtumiņa – tāda, kas kož kaklā. Bet no tā nevajag baidīties, jo tas ir patīkams. Tas liecina, ka polifenoli tur ir ļoti  daudz, jo labai olīveļļai ir patīkami jākož kaklā,” Latvijas Televīzijas raidījumā Pārtikas revidents skaidro Zane Timpare.

 

 

Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+