• Kāpēc svarīgi bērnu potēt pret cūciņām

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    25. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cūciņas ir lipīga slimība, tāpēc, ja bērns nav vakcinēts vai šo slimību izslimojis, pastāv pat 90% iespējamība, ka pēc kontakta ar slimnieku mazais saslims. Konsultē DACE GARDOVSKA, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras profesore, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas vadītāja.

    Vakcinācijas kalendārā iekļauta kombinētā vakcīna pret epidēmisko parotītu, masalām un masaliņām. Ja bērns cūciņas izslimojis, viņam tāpat veic vakcināciju, jo nepieciešama pote pret masalām un masaliņām. Izpētīts, ka apmēram 5–7% vakcinēto tomēr neiegūst pietiekamu imunitāti. Ja tā ir, bērns var saslimt ar cūciņām vieglā vai netipiskā formā – var būt nedaudz paaugstināta temperatūra, neliels sāpīgums, kas bieži vien pat netiek saistīts ar cūciņu.

    Biežāk ar cūciņām slimo bērnudārza un skolas vecuma bērni. Zīdaiņi slimo reti gan tāpēc, ka ar mātes pienu saņem imūnvielas (ja mamma mazo zīda), gan tāpēc, ka zīdaiņiem ir mazāk iespēju saskarties ar slimības ierosinātāju nekā lielākiem bērniem. Vīruss bērna organismā nokļūst caur deguna, mutes gļotādu, parasti izplatās ar siekalām.

    Turklāt slimība ir lipīga jau 1–2 dienas pirms saslimušajam sāk izpausties simptomi.

    Sevi pasargāt, piemēram, cītīgi mazgājot rokas, nav iespējams, jo cūciņa ir infekcija, kas izplatās pilienu veidā.

    Kā izskatās cūciņas?

    Cūciņu tipiskākā pazīme ir siekalu dziedzeru pietūkums, lai gan apmēram trešdaļai slimnieku pietūkuma nav. Turklāt to bieži jauc ar palielinātiem limfmezgliem, kas ir citas slimības pazīme. Siekalu dziedzeri atrodas dažādās vietās – pie auss, zem mēles, zem žokļa, vaigu iekšējās virsmās u.c.

    Ja bērns saķēris cūciņas, pirmie simptomi var būt līdzīgi citām slimībām: slikta pašsajūta, nespēks, drudzis, galvassāpes, mazinās ēstgriba. Parasti paaugstinās ķermeņa temperatūra, pat līdz 39 grādiem. Pirmās diennakts laikā parasti pietūkst pieauss siekalu dziedzeris vienā pusē, pēc pāris dienām – arī otrā. Tā kā siekalu dziedzeri kļūst sāpīgi, piepampst, bērnam ir grūti ēst, dzert, runāt. Pieauss siekalu dziedzeru pietūkums saglabājas apmēram 5–7 dienas, pakāpeniski līdz 8.–10. slimības dienai zūd.

    Apmēram 20% gadījumu slimība var skart tikai vienas puses siekalu dziedzeri.

    Kad vīruss organismā jau cirkulē, tas mēdz pieķerties arī citiem orgāniem, piemēram, aizkuņģa dziedzerim, tāpēc bērnam var sāpēt vēders, parādīties slikta dūša un vemšana.

    Lai gan epidēmiskais parotīts nav uzskatāma par ļoti smagu slimību, tas mēdz radīt komplikācijas. Parasti tās attīstās 3–10 dienās no slimības sākuma, arī šajā laikā iesaka mierīgu režīmu. Dažkārt bērnam it kā kļūst labāk, pēc tam atkal slikti – sākas vemšana, sāpes vēderā, puikām sēkliniekos, lielas galvassāpes, neiroloģiski traucējumi. Tas nozīmē, ka vīruss nonācis asinīs un citos orgānos, arī centrālajā nervu sistēmā, un sācies iekaisums.

    Uzskata, ka gandrīz pusei epidēmisko parotītu izslimojušo bērnu (ja viņus izmeklētu) varētu atrast iekaisuma pazīmes smadzenēs. Lai gan reti, tomēr bērnam var būt cūciņas izraisīts meningīts, smadzeņu apvalka vai smadzeņu rievas iekaisums, reizēm iespējama dzirdes samazināšanās vai zudums. Ja sākušās komplikācijas, bērns nonāk slimnīcā. Tā kā bērnam ir slikti un var parādīties arī uzvedības traucējumi, viņu vienmēr izmeklē neirologs. Parasti mazajam veic lumbālpunkciju – tā ir metode, lai iegūtu smadzeņu šķidrumu no muguras. Lumbālpunkcijai piemīt arī ārstnieciska iedarbība, pēc tās bērns sāk justies labāk.

    Diemžēl epidēmiskais parotīts var ietekmēt arī nākamo paaudzi. Cūciņas zēniem pubertātes vecumā var izraisīt sēklinieku iekaisumu, līdz ar to attīstās neauglība. Par laimi, maziem puikām, kuri izslimojuši cūciņas, šis risks nepastāv.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē