• Kāpēc noslīd dzemde, un kādas ir tipiskās pazīmes

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: New Africa/Shutterstock.com
    Tā viņa mēdz darīt – izvalkājas kā mīļš, uzticīgs šūpuļtīkls, noslīd un rada diskomfortu vai pat nopietnas veselības problēmas.

    4 svarīgi jautājumi un atbildes

    • Kāpēc dzemde noslīd, izslīd?

    Makstij ir priekšējā, mugurējā un sānu sienas. Ap maksti nav muskuļu – to ietver tikai gļotāda un galvenokārt saistaudi. Dažādu iemeslu – arī dzemdību – dēļ saistaudi izvalkājas, turklāt ar gadiem tie kļūst ļoti plāni. Tas izpaužas gan maksts, gan starpenes vaļīgumā un arī noslīdējumā.

    Mazajā iegurnī atrodas dažādas saites, pie kurām piestiprinās dzemde un maksts – tās ir iekārtas gluži kā šūpuļtīkls.

    Ar gadiem arī šīs saites it kā nolaižas, kļūst vaļīgākas. Un ja mēs vēl kļūstam ļoti apaļīgas… Vēdera iekšējais spiediens tukliem cilvēkiem ir ļoti liels, un skaidrs, ka tas spiež uz mazo iegurni. Rezultātā saites nolaižas vēl vairāk un tas, kas atrodas starp tām, arī. Pieaugot vēdera iekšējam spiedienam, audi sāk plīst. Tas ir viens no tipiskākajiem noslīdējumu veidiem. Mazā iegurņa pamatnei – starpenei, kuras biezums ir ne vairāk kā divi trīs centimetri, – jāiztur milzīgs spiediens.

    Tā arī ir vienīgā vieta mazajā iegurnī, kur atrodas muskulatūra, bet parasti ļoti vāja, lai noturētu pilnīgi visus iekšējos orgānus.

    Rezultātā vispirms sākas maksts sienu noslīdējums, un, ja maksts noslīd, tad arī visi orgāni, kas atrodas vēderā virs tās, slīd uz leju.

    • Kuras ir pirmās tipiskās pazīmes?

    Sievietei jāiet pie ārsta jebkurā variantā, kad viņa jūt diskomfortu. Tā var būt spiediena, smaguma sajūta mazajā iegurnī, reizēm pat velkošas sāpes krustu rajonā vai vēdera lejasdaļā, starpenē. Sieviete pie vēdera izejas sajūt vai satausta veidojumu, kas izspiežas no maksts. To pat grūti vārdos formulēt!

    Klepojot, šķaudot vai smejoties nevar saturēt urīnu vai parādās vēdera izejas traucējumi – pamatā aizcietējumi…

    Katrā ziņā kaut kas notiek citādi nekā parasti. Tikko sieviete ko tādu jūt, viņai jāsameklē ginekologs, kas operē, nevis ambulatorais ginekologs, kurš varbūt pateiks: «Jums tur nekādu problēmu nav.»

    • Kas jāzina par dzemdes noslīdējuma operāciju?

    Noslīdējumu korekciju var veikt vagināli jeb caur maksti, kā arī no vēdera dobuma puses – laparoskopiski. Lai atgūtu anatomiski kaut cik normālu mazā iegurņa orgānu stāvokli, saglabātu normālu urīnpūšļa un taisnās zarnas funkciju, kā arī uzturētu normālu seksuālo funkciju, par labojošo materiālu izmanto dažādus speciālos tīkliņus.

    Ir vairāki dzemdes noslīdējuma korekcijas veidi, kur un kādā veidā tīkliņu piešuj, bet jebkurā gadījumā tās ārstam ir grūtas operācijas.

    Jābūt skaidrībai un stingrai pārliecībai par to, ka pacientei būs labi un arī – ka ir izvēlēta īstā sieviete šai operācijai. Jo ne visām sietiņu vajag. Operācijas, kurās izmanto tīkliņus, ir nosacīti jauno sieviešu operācijas – vispiemērotākais vecums ir 60–70 gadi. Ja sieviete ir ļoti, ļoti gados un viņai ir izteikts dzemdes noslīdējums vai pat totāla izkrišana – ārpus dzimumceļiem parādās bumbulis, kura tilpums varētu būt pat puslitra burciņas lielumā –, tad veic klasisko operāciju: dzemdes izņemšanu caur maksti, maksts saīsināšanu un maksts sienu plastiku. Tā ilgst aptuveni stundu un desmit minūtes, ne vairāk. Kundzes pat izteikti cienījamos gados šādu operāciju spēj izturēt.

    Vaginālās histerektomijas metode ir diezgan universāla, sievietei, kurai vairs nav dzimumdzīves, pilnīgi pietiekama.

    Savukārt sievietei, kura vēlas saglabāt normālu seksuālo dzīvi, veic laparoskopisku operāciju ar tīkliņiem. To iešūšana makstī vai vēderā ir ārkārtīgi sarežģīta un saistīta arī ar neveiksmēm, ar augstu inficēšanās risku. Tāpēc padoms sievietēm: vērsties pie operējoša ginekologa un pirms došanās pie speciālista kaut vai internetā pameklēt, kāds tieši ir viņa darba profils.

    • Kā izvairīties no noslīdējuma?

    Jāuztrenē muskuļi, kas nodrošina mazā iegurņa orgānu atrašanos pareizajā vietā! Vingrojumi ir ārkārtīgi vienkārši. Proti, daudzas reizes dienā piecelieties kājās, nostājieties taisni un ievelciet dibenu – uzreiz arī visi starpenes muskuļi velkas uz iekšu.

    Tādā ziņā ļoti labs ir jāšanas sports, jo, lai noturētos zirgā, jābūt ievilktiem dibena muskuļiem, un, tiklīdz tu ievelc dibena muskuļus, uzreiz gribot negribot ievelkas starpene.

    Vēl viens variants… Vajag iztēloties, ka sēdi uz bumbiņas un, sasprindzinot muskuļus, mēģini to pacelt no krēsla. Treniņa mērķis ir noturēt muskuļu sasprindzinājumu aptuveni desmit sekundes un tad atbrīvot. Šādi jāatkārto 8–10 reizes vienā piegājienā, vairākas reizes dienā un vismaz četras dienas nedēļā. Vēl dzemdes noslīdēšanu veicina apaļumi. Nedrīkst būt bieži aizcietējumi, lai nebūtu jāspiežas, kas arī palielina vēdera iekšējo spiedienu.

    Tātad uzturā jāiekļauj daudz šķiedrvielu un jāuzņem pietiekams daudzums šķidruma.

    Maksts noslīdējuma risks palielinās pēc dzemdes izņemšanas, vienalga, ar dzemdes kakliņu vai bez. Šādos gadījumos svarīga ir pareiza maksts kupola vai kakliņa sašūšana, lai noslīdējuma risku mazinātu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē