• Kāpēc man ir uzpūties vēders?

    Jautājumi un atbildes
    Zane Eniņa
    23. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ābolu un plūmju laikā vēders kā balons ir klasika. Bet ko tad, ja augļi nav ēsti? Skaidro Dr. Sabri Abdelmasī gastroenterologs un endoskopists Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikā Bruņinieku, arī Medicīnas centrā ARS un Good Life Clinic Piņķos.

    Ja ieradīsies vizītē pie manis un teiksi, ka pūšas vēders, vispirms es izmantošu ļoti svarīgu darba instrumentu – sarunu. Vēdera pūšanās ir visā pasaulē ļoti izplatīta veselības problēma, taču gan no ārsta, gan no pacienta viedokļa – arī sarežģīti risināma, jo tās cēloņi ir ļoti individuāli. Līdz ar to nav arī universālu zāļu, ar ko vēdera pūšanos uzreiz izārstēt pilnīgi visiem.

    Sliktie scenāriji

    Sākumā būtu jānoskaidro, vai tavs vēders nepūšas kāda ļoti nopietna iemesla dēļ. Tāpēc jautāšu, vai izjūti tiešām pūšanos, vai varbūt drīzāk ir sajūta, ka vēders izplešas, kas var nebūt viens un tas pats. Varbūt paralēli balona sajūtai vēderā tev ir arī svara zudums, asinis izkārnījumos, vemšana, vājums vai paaugstināta temperatūra? Tie ir nopietni simptomi, kas kopā vai atsevišķi ir skaidrs signāls, ka jāmeklē dziļāk.

    Iespējams, pie vainas ir kāda gremošanas orgānu slimība, varbūt slims žultspūslis, bet var gadīties, ka tev ir kāda ginekoloģiska vaina, audzējs, pankreatīts – aizkuņģa dziedzera iekaisums – vai sklerodermija, vai varbūt diabēts vai celiakija. Iespējams, ka šādu reakciju – uzpūstu vēderu – izraisa kādu zāļu lietošana. Tāpēc noteikti tev būs jāveic arī asins analīze un, iespējams, arī kāds papildu tests, teiksim, lai noteiktu glutēna (graudaugu proteīna) vai laktozes (piena cukura) nepanesību.

    Tātad, ja atklāsim ko nopietnu, koncentrēsimies uz šo problēmu, lai tu atveseļotos. Ja ne, visticamāk, tavs uzpūstais vēders ir funkcionāls traucējums. Tad pievērsīsimies šai lietai, kas būs jau nosacīti vienkāršāk atrisināma.

    Pieskati diētu!

    Ja vēders pūšas no ēdiena, ļoti iespējams, pietiks ar šādām tādām izmaiņām uzturā. Piedāvāšu tev tā dēvēto low FODMAP diētu. Ko tas nozīmē? FODMAP ir saīsinājums, kas radies no vārdiem fermentējošs, oligo-, di-, monosaharīdi un (angliski – and) polioli. Tātad – diēta, kurā attiecīgu produktu daudzums ir samazināts.

    Saproti mani pareizi – šie produkti paši par sevi nav neveselīgi, drīzāk otrādi! Tomēr cilvēka organisms īsti nespēj pārstrādāt visas tajos esošās vielas. Zarnu baktērijas piesakās palīgā: «Mēs varam, mēs sagremosim!» Taču, iedarbojoties uz šiem produktiem, baktērijas zarnās rada gāzes. Pati būsi novērojusi, ka šādi notiek, ja uzēd, piemēram, kāpostus! 

    Tā ir viena no teorijām, kāpēc vēders mēdz uzpūsties. Ja to ņem par pamatu ārstēšanai, tev jāzina, kas tie par produktiem, kas izraisa pūšanos.

    1. Tādi, kuros ir fruktoze, – āboli, plūmes un citi augļi un dārzeņi, arī medus.
    2. Tādi, kuros ir laktoze, – piena produkti, sevišķi piens.
    3. Tādi, kuros ir fruktāni, – rudzi, mieži, auzas un citi graudaugi. Mani pacienti mēdz teikt: «Es neko sliktu neēdu, tikai rupjo maizīti vai auzu putru…» Es nesaku, ka tos nedrīkst ēst. Graudaugi ir veselīgi, bet ne tik viegli sagremojami!
    4. Tādi, kuros ir galaktāns, – zirņi, pupas un citi pākšaugi.

    Ja ēd šos produktus, jārēķinās, ka vēders pūtīsies. Tev jāsajūt, cik ļoti tas ietekmē tavu dzīves kvalitāti. Cilvēki ir dažādi – viens tam pat nepievērsīs uzmanību un pie manis pat nedomās nākt, bet cits – mocīsies un prātos, kā savu stāvokli uzlabot.

    Citi iemesli balonam vēderā

    Te nevaru nepieminēt arī vēdera pūšanās psiholoģiskos faktorus. Visizplatītākais ir stress – intensīvs pārdzīvojums, ja, piemēram, kovida dēļ zaudēts darbs vai ja aizgājis tuvs cilvēks. Vēders var pūsties, arī reaģējot uz trauksmi vai depresiju. Tad palīdzīgi var būt antidepresanti, taču man nepatīk, ja saka – visas slimības rodas galvā. Tad cilvēks jūtas tā, it kā viņam galvā nebūtu viss kārtībā.

    Vēl viens iemesls var būt individuāla viscerālā hipersensivitāte – ja organismam piemīt īpatnība izteikti reaģēt uz visniecīgāko kairinājumu. To var salīdzināt ar gudro māju, kurā visās malās izlikti sensori: tiklīdz ir kaut sīka kustība, uzreiz ieslēdzas signalizācija.

    Vēl iespējams, ka vēders pūšas, jo diafragma saraujas nepareizi. To var labot, iemācoties citādi elpot (apgūstot tā saukto diafragmālo elpošanu) un panākot, ka gāzes izdalās vienmērīgi. Noderīgi ir arī trenēt vēdera muskulatūru.

    Zināms arī, ka vēdera pūšanās un citu veidu diskomforts raksturīgs ļaudīm, kuriem nav gluži celiakija, tomēr miltu produkti viņu organismam nav īsti piemēroti: novērots, ka daudzi jūtas labāk, ja pasāk mazāk ēst maizi un citus miltu izstrādājumus.

    Kas vēl uzpūš vēderu?

    • Sintētiskie vitamīni un uztura bagātinātāji, ko muskuļu masas audzēšanai lieto kultūristi.
    • Zarnu parazīti.
    • Saldumos un košļenēs esošie mākslīgie saldinātāji, piemēram, ksilitols.

    Kā redzi, vēdera pūšanās ir tāda lieta, par ko mēs, ārsti, mēdzam teikt – multidisciplināra problēma. Varbūt tev varēšu palīdzēt es, gastroenterologs, bet varbūt būs jāpiesaista dietologs, uztura speciālists vai psihologs. Taču par to, ko un kā mainīt ēdienkartē, varu pateikt pilnīgi droši: ja esi radusi ēst vienveidīgi, tev jātaisa revolūcija!

    Izmēģini jaunas receptes un jaunus produktus – idejas vari smelties gan ēdienu žurnālos, gan pavārgrāmatās, gan internetā. Varbūt kādus produktus, ko esi radusi ēst svaigus, bet kas izraisa vēdera pūšanos un diskomfortu, vajag drusku pavārīt, patvaicēt vai kā citādi apstrādāt… Galvenais, lai virtuvē nav rutīnas!

    Kā rīkoties?

    1. Pūšanās bieži vien ir komplektā ar aizcietējumiem (ja vēders iziet retāk nekā trīs reizes nedēļā, tad runa patiešām ir par tiem). Ir zāles, ar kurām iespējams stimulēt zarnu peristaltiku. Ja vajadzēs, tās tev izrakstīs ārsts. Runa nav par caurejas līdzekļiem, bet par jaunākās paaudzes medikamentiem, kas uzreiz mazina diskomfortu.
    2. Var līdzēt arī probiotiķi – preparāti ar tā sauktajām labajām baktērijām. Tomēr pret tiem esmu samērā atturīgs: lielākā daļa pētījumu, kas veikti šajā jomā, parāda, ka to efekts nav nekāds dižais. Mūsu mikroflora ir vesela pasaule, kurā vēl maldāmies kā ezīši miglā, tāpēc pārāk lielas cerības uz probiotiķiem es neliktu. Šajā ziņā daudz labāks palīgs būs gremošanas fermenti tādos preparātos kā vobenzīms, mezīms, pangrols un daudzos citos: tie palīdz sašķelt vielas, kuru pārstrādei tavā ķermenī tik jaudīgu enzīmu nav.
    3. Pret gāzu izraisīto diskomfortu tīri labi līdzēs smektas tipa zāles, bet citiem, piemēram, pietiks ar piparmētru eļļu vai olīveļļu.
    4. No sirds iesaku arī nesmēķēt. Par to, cik tas kaitīgi elpceļiem un organismam kopumā, tu jau pati noteikti zini, bet no savas puses piebildīšu – smēķējot cilvēks rij gaisu. Un gāze, kas uzpūš vēderu, nav tikai tā, kas veidojas zarnās baktēriju darbības rezultātā, bet arī šādi norītais gaiss. No šāda viedokļa nevēlama ir arī košļājamā gumija un svarīgi ir pie galda nerunāt. Ja ēd, nododies maltītes baudīšanai! Ēd lēni un nedaudz. Ideāli, ja tas var notikt klusumā, bet ja tomēr jāsarunājas, problēmas atliec malā! Runā par skaistām un jaukām lietām.
    5. Pēc ēšanas pakusties, nevis liecies nosnausties. Runa nav par intensīvu fizisku slodzi, bet vismaz par pastaigu. Galvenais, lai ķermenis ir taisns un vertikāli! Tā ka pēc ēšanas uzreiz sakņupt pie datora arī nav ieteicams. Un atceries – elpo ar diafragmu! Tas īpaši attiecas uz dāmām, jo vīrieši parasti elpo pareizi.
    6. Ja vajag uz tualeti, necieties, bet ej un nokārtojies. Tad lai visa pasaule pagaida! Ja cietīsies, situācija ar vēderu tikai pasliktināsies. Proti, vēlme aiziet pa lielajām darīšanām ir rezultāts komunikācijai starp zarnām un smadzenēm. Ja šos signālus par vajadzību pasāksi ignorēt, komunikācija pavājināsies un zarnas kļūs slinkākas. Mums jārespektē tie signāli, ko sūta smadzenes!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē