• Kafija un stress izraisa gastrītu?!

    Jautājumi un atbildes
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    2. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Albina Gavrilovic/Shutterstock.com
    Kas var izraisīt gastrītu, skaidro gastroenteroloģe un gastrointestinālās endoskopijas speciāliste Ilze Kikuste.

    – Kas mums būtu jāzina par kuņģi un īsto gastrītu? Tas ir kuņģa gļotādas iekaisums… Bet kad par to būtu jāsatraucas un kad ne?

    – Pēc definīcijas gastrīts, jā, ir iekaisums kuņģa gļotādā. Taču – gastrīta formas mēdz būt ļoti dažādas, un katrai ir sava norises gaita. Arī gastrīta izpausmes atšķiras.

    Jāsāk ar to, ka gastrīts var būt akūts un hronisks.

    Akūtos izraisa ķīmisku, kairinošu vielu ietekme uz gļotādu, apstarošana, baktērijas vai vīrusi – tad būs diskomforts vai asas sāpes vēderā, slikta dūša, varbūt pat vemšana. Visbiežāk akūtu neinfekciozu gastrītu izraisa nesteroīdie pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, tik populārais ibumetīns un diklofenaks. Ir cilvēki, kam reizēm akūts kuņģa gļotādas iekaisums rodas no dažām tabletēm.

    Bet vispār akūta gastrīta biežākais cēlonis ir helikobaktērijas Helicobacter pylori infekcija. Kad pirms vairāk nekā 40 gadiem divi Austrālijas zinātnieki Berijs Māršals un Robins Vorens atklāja kuņģa gļotādā helikobaktēriju, sākumā viņiem daudzi neticēja.

    Toreiz valdīja uzskats, ka kuņģa vide ir sterila un ka tur neviens mikroorganisms nespēj izdzīvot, jo kuņģa skābe taču ir ārkārtīgi spēcīga, tās pH ir 2.

    Tāpēc, lai pierādītu, ka helikobaktērija kuņģī tomēr mīt un ir atbildīga par gastrītu, Berijs Māršals izdzēra helikobaktērijas tīrkultūru. Vēlāk viņam veica endoskopiju, paņēma gļotādas paraudziņus un pierādīja, ka viņam ir gan gastrīts, gan helikobaktērija. Viņš atzina, ka pēc inficēšanās bijusi slikta dūša, sāpes, vemšana. Bet ko gan zinātnes dēļ neizdarīsi?!

    – Parasti cilvēks šo baktēriju dabū agri bērnībā.

    – Jā, un tad arī ir bijis akūts gastrīts. Tiesa, vairums šo bērnības epizodi esam gana veiksmīgi aizmirsuši. Varbūt vispār nekādu izpausmju nebija, varbūt bija tikai minimāls diskomforts… Ko darīt, ja ir akūts gastrīts? Kā profesors Danilāns saka – varonīgi jāpārcieš nepatīkamie simptomi, un viss. Akūts infekciozs gastrīts lielākoties ir pašlimitējošs, pāries pats, un nekas nav jādara.

    – Bet hronisks – kā tas izpaužas?

    – Lai cik dīvaini šķistu, hronisks kuņģa gļotādas iekaisums ļoti bieži vispār nerada nekādus traucējošus simptomus, cilvēks to nekādi neizjūt. Piemēram, autoimūnais gastrīts, kas izpaužas ar specifisku B12 vitamīna deficīta anēmiju jeb mazasinību. Tad kuņģis, ja tā drīkst sacīt, ir ļoti slims – organismā veidojas antivielas pret pašu kuņģa gļotādu, ar laiku tā kļūst arvien plānāka un vairs nespēj izdalīt vielas, kas palīdz uzsūkties B12 vitamīnam, taču cilvēkam nebūs ne sāpju, ne vemšanas. Šādā situācijā viņš izjutīs ko citu – nespēku, nogurumu, asins analizēs uzrādīsies zems hemoglobīna līmenis un zema B12 vitamīna koncentrācija asinīs, un tad cilvēks visdrīzāk dosies pie asins daktera, pie hematologa.

    Ir, piemēram, arī tāda gastrīta forma kā hronisks hiperplastisks gastrīts jeb gastropātija, kad kuņģa gļotādai piemīt tendence kļūt biezākai.

    Šādā biezākā gļotādā dažreiz parādās asins izplūdumi jeb hemorāģija. To sauc par hemorāģisko jeb erozīvo gastrītu, ko visbiežāk izraisa medikamenti – nesteroīdie pret­iekaisuma līdzekļi, to var veicināt arī žults atvilnis, smēķēšana… Šajā gadījumā ir maziņas čūliņas pāris milimetru lielumā. Erozīvais gastrīts nav tas pats, kas kuņģa čūla – tas jāsaprot, taču visjocīgākais, ka, par spīti erozijai un nelielajiem asinsizplūdumiem, arī šī veida hronisks gastrīts cilvēkam nerada sūdzības.

    Tomēr visbiežākais hroniska gastrīta iemesls ir kuņģī dzīvojošā helikobaktērija.

    Ilgi radot iekaisumu kuņģa gļotādā, tā var pakāpeniski izraisīt kuņģa gļotādas atrofiju, kad tā vietām kļūst plānāka nekā citur. Atrofija savukārt var radīt kuņģa gļotādas šūnu izmaiņas – metaplāziju un/vai displāziju –, un tas mēdz novest pat pie kuņģa vēža attīstīšanās. Savukārt citiem helikobaktērijas izraisīts hronisks gastrīts ir vieglā formā un nekādi neizpaužas. Cilvēks par savu gastrītu tā arī nekad neuzzina, ja nepārbaudās.

    – Vai arī uzturs izraisa gastrītu?

    – Konkrēti produkti var kuņģa gļotādu sakairināt un radīt nepatīkamu dedzināšanas sajūtu, un provocēt atvilni. Piemēram, čili, asa marināde, kafija. Bet vai uzturs un neregulāra ēšana izprovocē gastrītu? Nē. Tāpat kā gastrīts nerodas no spēcīgiem uztraukumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē