• Kādas ir dzelzs un cukura attiecības?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    19. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lasītāja Lauma satraukusies par savas māsas veselību. Viņai organismā dzelzs trūkums un cukura pārbagātība. Vai tie savā starpā saistīti? Skaidro endokrinoloģe Una Gailiša.

    Lasītājas vēstule: Māsai (drīz būs 60 gadi) ir 2. tipa cukura diabēts. Viss tiek kontrolēts, piemeklēti atbilstoši medikamenti, cukura līmenis zems. Brīžiem pat pārāk. Pirms apmēram astoņiem mēnešiem asins analīzes atklāja zemu dzelzs līmeni. Ģimenes ārsts novēroja, taču, ik pēc diviem mēnešiem veicot asins analīzes, dzelzs visai strauji turpināja kristies. Ģimenes ārsts izrakstīja košļājamās dzelzs tabletes. Lika izdzert divus kursus, bet rezultāta nebija. Janvārī veica dažādas padziļinātas analīzes, atklāja lielu cukura daudzumu gan asinīs, gan urīnā. Atkal izrakstīja medikamentus. Kāds tam varētu būt iemesls, un kā tālāk rīkoties? Māsai bijuši divi infarkti un ir augsts asinsspiediens. Dzer piemeklētus atbilstošus medikamentus. Lauma

    Lauma, paaugstināts glikozes līmenis nav saistīts ar dzelzs trūkumu organismā, kā arī dzelzs deficīts neizraisa glikozes līmeņa paaugstināšanos. Jācenšas izvērtēt glikozes līmeņa izmaiņu cēloņi – uzturs, fiziskās aktivitātes – un atbilstoši jākoriģē cukura diabēta ārstēšana.

    Iesaku noskaidrot un novērst cēloņus, kādēļ organismā ir samazināts dzelzs daudzums.

    Biežākie ir nepietiekama dzelzs uzņemšana ar uzturu vai nepietiekama dzelzs uzsūkšanās kuņģa un zarnu traktā, kā arī dzelzs zudumi ar asiņošanu. Būtu jāveic izkārnījumu analīze, lai noteiktu slēpto asiņu piejaukumu, jo iespējama ikdienā nepamanāma viegla asiņošana no kuņģa un zarnu trakta, kas ilgtermiņā organismā izraisa progresējošu dzelzs deficītu. Ja slēpto asiņu piejaukuma tests izkārnījumos ir pozitīvs, tad jāveic kuņģa un zarnu trakta izmeklējumi – gastroskopija un kolonoskopija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē