• Kā rīkoties, ja piemetas ātras kājas? Padomi cīņā ar caureju

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    20. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Caureja var noķert ikvienu, turklāt tai var būt dažnedažādi cēloņi, piemēram, nemazgāti augļi, vēdervīruss, saindēšanās vai kāda nopietnāka kaite. Lūk, ieteikumi, ko darīt, ja piemetušās ātras kājas!
    • Uzņem 2–3 litrus šķidruma dienā. Un nevis vienā paņēmienā, bet pakāpeniski. Bērnam dod padzerties ūdeni ik pēc piecām minūtēm pa ēdamkarotei, lai tas vienkārši neizskrietu cauri, bet paspētu uzsūkties. Dzeršanai piemērots ir negāzēts minerālūdens ar augstu sāļu saturu. Gāzēts ūdens kairinās zarnu traktu.

    Ja nopirkts gāzēts ūdens, paturi pudeli stundu vaļā, lai gāze iziet ārā.

    Vēlams tam piebērt tējkaroti cukura, jo tas piesaista sāļus. Ieteicams dzert kaltētu augļu novārījumu, lai uzņemtu ar caureju zaudēto kāliju. Vari pagatavot elektrolītu šķīdumu, kas būs pēc garšas tīkamāks nekā aptiekās nopērkamais rehidrons: uz 1 litru vārīta, atdzesēta ūdens ņem 1 tējkaroti sāls un 8 tējkarotes cukura. Vari pievienot arī nedaudz izmērcētu rozīņu.

    • Dzer ozola mizu vai stipru (!) kumelīšu tēju, kurai der pievienot arī piparmētras.
    • Pievērs uzmanību uzturam! Ēdieniem pieliec novārītus rīsus, jo tiem piemīt savelkoša iedarbība. Vari ēst sieru, griķus, kartupeļus, sautētus dārzeņus, dzert kefīru. Nav vēlams lietot saldo krējumu, sviestu, treknus produktus, jo tie apgrūtinās zarnu trakta darbību.
    • Pasaudzē novājināto organismu un ievēro miera režīmu – nedodies peldēties, izvairies no krasām temperatūras svārstībām, ilgstoši neuzturies saulē.
    • Ārstējies! Vīrusu izraisītu caureju dakterē ar toksīnus uzsūcošiem līdzekļiem (piemēram, ar aktīvo oglīti), probiotiotikām, ievērojot diētu un uzņemot lielu šķidruma daudzumu. Ja caurejas iemesls ir bakteriāla infekcija, jādzer ārsta izrakstītās antibiotikas.
    • Ieteicams 10–14 dienas lietot probiotikas. Ja bakteriāla infekcija ārstēta ar antibiotikām, probiotikas vajadzētu turpināt lietot vēl nedēļu pēc tam, lai normalizētu zarnu mikrofloru.
    • Ja, pašārstējoties mājās, stāvoklis trīs dienu laikā neuzlabojas, dodies pie ārsta. Taču, ja caureja ir mazam bērnam, jābūt īpaši piesardzīgiem un ar ārstu jākonsultējas jau pirmajā vai otrajā dienā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē