• Kā pašam sadziedēt plaisājošus lūpu kaktiņus?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: RaspberryStudio/Shutterstock.com
    Saplaisājusi āda lūpu kaktiņos nav nekas patīkams, taču tas arī nenozīmē, ka uzreiz pa galvu pa kaklu jāuzmeklē ārsts. Lūk, ko vari darīt pats, lai sev palīdzētu!
    • Ik pa laikam gan telpās, gan laukā vajag uzklāt uz lūpām un mutes kaktiņiem lūpu balzamu sausai, plaisājošai ādai ar mitrinošu un pārklājošu iedarbību. Šādus kopšanas līdzekļus var nopirkt aptiekās – Bioderma, Neutrogena, Avene, Eucerin, Laino un citus. Būtiski, lai līdzeklis pēc uzklāšanas uzreiz neuzsūcas, bet veido uz ādas aizsargājošu kārtiņu. Svarīgi, lai balzams nesatur aromātiskas vielas.
    • Ja lūpu balzams nepalīdz, lūpu kaktiņus dziedēs mutes skalojamais līdzeklis ar hlorheksidīna glukonātu. Tas dezinficēs un iznīcinās gan sēnītes, gan baktērijas.

    Tikai ņem vērā, ka līdzeklim jābūt atšķaidītam – jāatšķaida atbilstoši norādījumiem anotācijā.

    Lietojot koncentrētu šķidrumu, var apdegt āda, un tad iekaisums pastiprināsies. 

    • Saplaisājušiem lūpu kaktiņiem var lietot jebkuru taukainu un treknu krēmu, piemēram, vazelīnu, kas mīkstina un pasargā ādu no plaisāšanas. Āda zem tā būs drošībā un spēs daudz ātrāk atjaunoties. 
    • Nevajadzētu ēst produktus, kas var kairināt mutes kaktiņus, piemēram, tomātus, mandarīnus un citus citrusaugļus. Nedzert ūdeni ar citronu un, lai pasaudzētu lūpu kaktiņus, ēst maigāku ēdienu nekā parasti.
    • Ja ārsts atzinis, ka pie vainas ir baktērijas, jālieto lokāli smērējami līdzekļi, kuru sastāvā ir mupirocīns vai fuzidīnskābe, kam piemīt antibakteriāla darbība, vai šo vielu kombinācija ar glikokortikoīdiem. Savukārt sēnīšu infekcijas gadījumā palīdzēs pretsēnīšu preparāti, piemēram, krēmi, kas satur ketokonazolu. Šos līdzekļus nevar nopirkt bez receptes, tos izrakstīs ārsts. 
    • Ja sanācis slimot un lietot antibiotikas, vērts padzert kursa veidā probiotikas, kā arī vitamīnus un minerālvielas.

    Mutes kaktiņu plaisāšanas profilaksei īpaši svarīgi ir B grupas vitamīni.

    Taču noteikti nepieciešami arī taukos šķīstošie vitamīni A, D un E, kā arī dzelzs un cinks. 

    • Ja laika gaitā ir noslīdējis sejas ovāls un izveidojušās lūpu kaktiņu zoda rievas jeb marionetes līnijas, var mēģināt lūpu kaktiņus pacelt uz augšu. Šim nolūkam izmanto gan hialuronskābes, gan pildvielu jeb filleru, gan plazmas injekcijas ar ārstniecisku un pretiekaisuma iedarbību. Ja rieviņas vairs nebūs tik dziļas, tajās neuzkrāsies mitrums un vairs neizraisīs mutes kaktiņu plaisāšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē