• Kā nesaslimt un kā ārstēties no Covid-19?

    Jautājumi un atbildes
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    16. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Skaidrs, ka galvenie trīs vaļi, lai nesaslimtu, pašlaik ir distancēšanās, roku mazgāšana un maskas. Bet ko vēl var darīt, lai sev un tuviniekiem palīdzētu? Zinātnieki pasaulē pēta dabas līdzekļus, kas varētu būt efektīvi pret jauno vīrusu.

    Vai pret Covid-19 palīdz zivju eļļa?

    Ļoti iespējams, viens no vērtīgākajiem produktiem pašlaik varētu būt zivju, precīzāk, mencu aknu eļļa. Norvēģijā sākts plašs pētījums par šīs eļļas efektivitāti pret Covid-19. Pirmie pētījumi notika jau pavasarī, un atklājās, ka cilvēki, kuri regulāri lieto zivju eļļu, saslimst retāk un slimības gaita ir vieglāka, – tāda informācija 10. novembrī bija lasāma vietnē Science Norway.

    Tiesa, pagaidām grūti pateikt, vai efektīva pret jauno koronavīrusu ir tieši pati zivju eļļa vai arī sava nozīme ir faktam, ka cilvēki, kuri to lieto, kopumā ievērojami labāk rūpējas par savu veselību. Tāpēc Oslo Universitātes slimnīcas pētnieki sāk jaunu pētījumu. Tas ilgs līdz aprīlim, un tajā piedalīsies 70 000 cilvēku. Svarīgs noteikums – lai pētījuma dalībnieki agrāk nebūtu lietojuši zivju eļļu! Puse pētījuma dalībnieku sešus mēnešus saņems īstu zivju eļļu ar citrona garšu, puse – neitrālu kukurūzas eļļu ar tādu pašu citrona garšu.

    Pētījuma mērķis ir pārbaudīt, vai mencu aknu eļļa tiešām spēj novērst saslimšanu ar koronavīrusu. Papildus pētīs arī to, vai un kā mencu aknu eļļa palīdz pret sezonālo gripu un dažādām saaukstēšanās slimībām.

    Ļoti iespējams, mencu aknu eļļas efektivitāte saistīta ar to, ka daudziem no mums trūkst D vitamīna.

    Mencu aknu eļļa ir bagāta ar D vitamīnu un omega 3 taukskābēm, un ziemeļvalstīs tā ir viens no nedaudzajiem dabiskajiem D vitamīna avotiem uzturā.

    Ir cerība, ka pētījums var pavērt jaunas profilakses iespējas: negribi saslimt ar gripu, koronavīrusu Covid-19 un citiem sezonas vīrusiem vai vismaz gribi izslimot tos vieglāk – atceries par zivju eļļu!

    Vai smiltsērkšķi kavē infekcijas izplatīšanos?

    Latvijā šoruden jūtami pieaudzis pieprasījums pēc vietējo audzētāju smiltsērkšķiem. Izskaidrojums – smiltsērkšķi uzlabo organisma aizsargspējas. Tomēr smiltsērkšķi var izrādīties īpaši iedarbīgi tieši pret jauno koronavīrusu, jo tie, iespējams, kavē šīs infekcijas izplatīšanos un var palīdzēt kā papildlīdzeklis ārstēšanai.

    Smiltsērkšķu iedarbība pret Covid-19 pavasarī jau tika pētīta Ķīnā, Korejā un Indijā. Indiešu laikraksts The Statesman 12. novembrī raksta, ka pašlaik Indijas Tehnoloģiju institūta un Himalaju Lauksaimniecības universitātes pētnieki gatavojas sākt lielu pētījumu par smiltsērkšķu preparātu iedarbīgumu pret Covid-19

    Jau veikti pirmie pētījumi, un tie rāda – smiltsērkšķiem piemīt spēcīga pretvīrusu aktivitāte.

    Smiltsērkšķu augļi un lapas ir bagāti ar dažādiem vitamīniem un antioksidantiem (C, A, E un K vitamīns, karotinoīdi, polifenoli un citas vērtīgas sastāvdaļas), un jau agrāk pierādīts, ka šis augs var palīdzēt, ārstējot kuņģa čūlu, diabētu, sirds un asinsvadu, ādas un vēl citas slimības.

    Savukārt Korejas pētnieki gaismā izcēluši kādu citu smiltsērkšķu īpašību – no tiem iegūst jaudīgu labo baktēriju, kas var nomākt Covid-19 izplatīšanos. Kā raksta www.koreabiomedicine.co, Korejas zinātnieki no smiltsērkšķu ogu fermentētajiem ekstraktiem iegūst pienskābes jeb probiotiskās baktērijas Lactobacillus gasseri, kuras var bremzēt Covid-19 izplatīšanos.

    Tas saistīts ar purīniem – tie ir savienojumi, kas veidojas organismā no pārtikas un piedalās jaunu šūnu veidošanā, taču pārāk lielā daudzumā var veicināt nevajadzīgu sāļu veidošanos. Tagad atklāts, ka purīna enzīmi ir enerģijas avots gan Covid-19, gan arī HIV, hepatīta un vēl citiem vīrusiem.  Lactobacillus gasseri var šos vīrusus piebremzēt, kavējot to barošanos ar purīniem. 

    Šo pētījumu laikā apstiprināts arī tas, kādu bagātīgu veselības kokteili satur smiltsērkšķi – ne vien vitamīnus, bet arī citas labās baktērijas, aminoskābes un minerālvielas.

    Ko Covid-19 slimniekam var palīdzēt pulsa oksimetrs jeb skābekļa mērītājs?

    Viena no Covid-19 bīstamībām ir tā dēvētā klusā hipoksija jeb skābekļa trūkums asinīs, ko cilvēks pats var pat nepamanīt, – lai arī nav izteikta elpas trūkuma un sāpju, tomēr sasniegta jau draudīga robeža. Ārstējoties slimnīcā, to pamanīs mediķi, bet, lai mājās atklātu skābekļa trūkumu, risinājums ir pulsa oksimetrs. Ar to var izmērīt skābekļa daudzumu asinīs – oksimetrs parāda, ja tas sāk kristies. Tad, iespējams, situācija jau ir tik nopietna, ka jābrauc uz slimnīcu un skābeklis jāpievada papildus.

    Anglijā pilotprojekta ietvaros pulsa oksimetri izdalīti 200 tūkstošiem Covid-19 pacientu, izveidojot tādu kā pieskatīšanas sistēmu – pacienti, kas ārstējas mājās, mediķiem regulāri var ziņot, kāds ir skābekļa līmenis asinīs. Šīs ierīcītes lieti noder tiem saslimušajiem – gados vecākiem ļaudīm un cilvēkiem ar hroniskām slimībām –, kuru stāvoklis nav tik nopietns, lai viņus būtu uzreiz jānogādā slimnīcā, taču ir diezgan liels risks, ka tas var pasliktināties. Mediķi atzinuši, ka šī sistēma darbojas un palīdz izglābt dzīvību.

    Kādam īsti jābūt skābekļa līmenim asinīs?

    Ja cilvēks elpo istabas gaisu, tad skābekļa saturam nevajadzētu kristies zem 94%.

    Svarīgi, protams, lai oksimetrs būtu kvalitatīvs un precīzs!

    Ja Covid-19 ārstē mājās, regulāri jāpārbauda arī daži citi veselības rādītāji – ja iespējams, reizi dienā jāizmēra asinsspiediens un jāpārbauda pulss. Arī tad, ja asinsspiediens samazinās, par to jāpastāsta ģimenes ārstam. Vēl viena no metodēm – pārbaudīt elpošanas biežumu. Ieelpu skaitam nevajadzētu pārsniegt 25–30 reizes minūtē. Ja tas ir lielāks, arī par to jāziņo ģimenes ārstam.

    Ņem vērā!

    Oksimetrs nav brīnumlīdzeklis, kurš testa vietā parādīs, vai cilvēks ir vai nav inficējies ar Covid-19.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē