• Kā tulkot dzemdes kakla analīzes

    Slimības
    Ginta Auzniece
    19. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nereti gadās, ka, saņemot izmeklējumu rezultātus, gar acim ņirb vieni svešvārdi, kas uzreiz sabiedē — ja nu tas ir kaut kas slikts? Konsultē sieviešu ārste Jana Žodžika, ginekoloģe Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Medicīnas centrā ARS, Rīgas Stradiņa universitātes docente.

    Lasītāja jautā: Manai draudzenei ir 44 gadi, ir bērni. Viņai veica valsts apmaksāto profilaktisko dzemdes kakla izmeklējumu, un analīzēs – uztriepē no dzemdes kakla un mugurējās velves – tika atrasts iekaisums II, kolpīts un cervicīts. Grupa – A1 norma, nav atrasts intraepiteliāls bojājums. Vagīnas tīrības pakāpe – IV. Trihonomas, sēnītes, gardnerellas, Mobiluncus nūjiņas nav atrastas. Cilindriskais epitēlijs bez atipijas. Progesterons un citas analīzes ir normā, tāpat iegurņa izmeklējums ultrasonogrāfijā – nav datu par ginekoloģiskām patoloģiskām izmaiņām. Dzimumdzīve regulāra, nekas nesāp. Lūdzu, palīdziet ar padomu – kas ir kolpīts un cervicīts? No kā tie rodas un vai ir bīstami? Vai tas netraucē palikt stāvoklī un dzemdēt bērniņu? Un vēl – vai varētu palīdzēt dzimumorgānu skalošana ar kefīru? Esmu dzirdējusi, ka tas esot efektīvi. Un kādi ir vislabākie intīmās higiēnas kopšanas līdzekļi?

    Atbild Dr. Žodžika

    Dzemdes kakla uztriepes mērķis ir pārbaudīt, vai nav aizdomu par dzemdes kakla gļotādas šūnu priekšvēža izmaiņām, ko sauc par intraepiteliālo neaplāziju. Tā kā konkrētā izmeklējuma atbildē rakstīts, ka intraepiteliāls bojājums nav atrasts, varu tavu draudzeni tikai apsveikt – viņai dzemdeskaklā nav konstatētas priekšvēža izmaiņas, un tas ir ļoti labi.

    Viss pārējais, kas analīžu atbildē parādās… Paņemot uztriepi no dzemdes kakla, tiek savākta informācija arī par citām šūnām, ne tikai dzemdes kakla gļotādu. Piemēram – par asins šūnām jeb eritrocītiem, iekaisuma šūnām jeb leikocītiem, gļotām, dažādām baktērijām, kas dzīvo makstī un uz dzemdes kakla…

    Ārsts, kurš analizē šo materiālu, slēdzienā apraksta visu, ko redz mikroskopā.

    Bet – tā šajā izmeklējumā ir uzskatāma tikai par papildu informāciju, kas jāvērtē kontekstā ar sievietes pašsajūtu un izmaiņām, kuras ārsts var novērtēt ginekoloģiskās apskates laikā.

    Cervicīts, kas konstatēts lasītājas draudzenei, nozīmē, ka starp dzemdes kakla gļotādas šūnām atrasti leikocīti jeb iekaisuma šūnas. Savukārt kolpīts, ko var saukt arī par vaginītu, nozīmē, ka leikocīti atrasti starp maksts šūnām. Bet te gribu nomierināt, jo būtībā katrai sievietei, kas dzīvo dzimumdzīvi, makstī un uz dzemdes kakla ir leikocīti. To daudzums, starp citu, mainās cikla laikā – piemēram, īsi pirms mēnešreizēm leikocītu var būt vairāk.

    Tāpat iekaisuma šūnu daudzumu ietekmē arī tas, kad sieviete ir mīlējusies – īsi pēc tam arī leikocītu var būt vairāk. Tas pats attiecas arī uz rādītāju – vagīnas tīrības pakāpe. Tas apzīmē attiecību starp labajām jeb pienskābajām baktērijām un citām jeb nosacīti sliktajām, kas makstī normāli dzīvo.

    Katrā ziņā seksuāli aktīvai sievietei IV maksts tīrības pakāpe ir absolūta norma.

    Galvenais, kas, konstatējot iekaisumu, jāizslēdz – vai nav seksuāli transmisīvu infekciju, piemēram, hlamīdiju un gonokoku, kas var neradīt nekādas sūdzības. Ja to nav un nav arī izmaiņu pašsajūtā, nekas nav speciāli jāārstē, un tava draudzene droši var radīt un dzemdēt bērniņu.

    Kas attiecas uz apmazgāšanos ar kefīru vai līdzīgiem produktiem… Šajā situācijā pēc tā nav nepieciešamības. To var darīt gadījumos, ja maksts vidi vajag paskābināt, ko var noteikt, izmērot pH līmeni ginekoloģiskās apskates laikā. Savukārt, ja runājam par speciālajiem intīmās higiēnas kopšanas līdzekļiem – tos var lietot, bet es ieteiktu tādus, kas nesatur aromatizētājus un kuru pH līmenis ir tuvāks maksts dabiskajam pH, tātad ap 4,5. Šiem nosacījumiem parasti atbilst aptiekas produkcija.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē