• Jaunumi cilvēkiem ar šizofrēniskā spektra traucējumiem!

    Mentālā veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    No 1. jūnija Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs uzsācis valsts apmaksātu Agrīnas intervences programmu (AIP) pacientiem ar šizofrēniskā spektra traucējumiem.

    Ko tas nozīmē? Jau 2–3 nedēļu laikā pēc tam, kad pacients izrakstījies no slimnīcas, speciālistu komanda 6 mēnešus ambulatori koordinē viņa ceļu uz atveseļošanos un nodrošina balsta terapiju: motivē turpināt pareizi lietot nepieciešamos medikamentus, seko līdzi to iedarbības rezultātam, sniedz psihoemocionālo atbalstu pašam un ģimenei, kas ir pamats labākai atveseļošanās prognozei un patstāvīgas dzīves veidošanai.

    Pirmās AIP komandas tika veidotas Austrālijā jau ap 1994. gadu, taču Latvijā šā projekta īstenošana prasīja 7 gadus.

    Jaunā talantīgā ārste, RPNC Izglītības un pētniecības daļas vadītāja psihiatre Liene Sīle AIP metodes izpēti veica, strādājot Daugavpils psihoneiroloģiskajā slimnīcā, un reizē arī izstrādāja savu promocijas darbu, kuru aizstāvēja 2022. gadā. Rezultāti liecināja, ka pacienti, kuri ārstējās šizofrēnijas agrīnas intervences grupā, bija labāk motivēti un 6,35 reizes retāk pārtrauca medikamentu lietošanu nekā tie, kuri ārstējās ierastajā veidā.

    AIP iesaistītos arī retāk vajadzēja atkārtoti stacionēt.

    Svarīgi! AIP var saņemt bez maksas jebkurš, kam diagnosticēti šizofrēniskā spektra traucējumi (F23 un F20) un ir bijusi viena psihozes epizode pēdējo triju gadu laikā. Jābūt psihiatra nosūtījumam (u27 forma). Vairāk informācijas, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai [email protected].

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē