• Izmeklējumi, kas jāveic, ja visu laiku salst rokas

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    10. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Branislav Nenin/Shutterstock.com
    Ārsta nozīmētos izmeklējumus lasītājai Laurai skaidro reimatoloģe Inita Buliņa.

    Lasītājas vēstule: Reimatologs man rekomendēja veikt doplerogrāfiju labās rokas asinsvadiem ar funkcionālām provēm pleca locītavā. Kur šādu izmeklējumu veic? Kam man jāpievērš uzmanība? Vai to var veikt arī par valsts naudu? Problēma: ļoti izteikta pastiprināta pirkstu salšana. Reimatologs nozīmēja arī daudzas dažādas asins analīzes. Par dažām dzirdu pirmo reizi: kreatīnfosfokināze, GGT, ANA, ENA, dsDNS, olbaltumvielu elektroforēze. Ko tas nozīmē? Laura, 38 gadi

    Laura, doplerogrāfija ar funkcionālām provēm pleca locītavā ir asinsvadu izmeklējums, kura laikā ārsts redz, kā mainās asinsrite rokā, paceļot roku uz augšu un pēc tam to nolaižot uz leju. Šādi meklē thoracic outlet sindromu. Tas ir sindroms, kura gadījumā pirmās ribas vai krūšu kurvja augšējo muskuļu līmenī, kustinot roku, veidojas asinsrites samazinājums.

    Līdz ar to rodas salšanas, tirpšanas, diskomforta sajūta rokā un roku pirkstos.

    Šo izmeklējumu veic lielākajās medicīnas iestādēs radiologi, kas specializējas doplerogrāfijā, piemēram, P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Veselības centrā 4, Medicīnas centrā ARS un citviet. Piesakoties uz šo izmeklējumu, jānorāda nepieciešamība izmeklējumu veikt ar funkcionālām provēm, jo tam jāparedz ilgāks laiks nekā tad, ja šīs proves nav jāveic. Izmeklējumu ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu var veikt par valsts naudu.  

    Par jums nozīmētajām asins analīzēm… Tā kā jums pastiprināti salst pirksti, iespējams, reimatologam radušās aizdomas par Reino slimību. Tad gan aukstumā ir ādas krāsas izmaiņas no baltas uz zilu un sārtums pirkstu galos, deguna galā un uz ausu ļipiņām. Tomēr cilvēks ne vienmēr tieši šādi raksturo iespējamos Reino slimības simptomus, kuras gadījumā nozīmē analīzes, par kurām jūs rakstāt. ANA, ENA, dubultspirāļu DNS ir antivielu nosaukumi.

    Tās var veidoties tad, ja roku salšana ir viens no simptomiem Reino slimībai vai citām reimatiskām sistēmiskām slimībām.

    Šīs analīzes ļoti bieži nozīmē, lai izslēgtu iespējamo sistēmiskās saistaudu slimības diagnozi. Ja šie rādītāji nav izmainīti, tad ar ļoti lielu varbūtību sistēmiskās saistaudu slimības nav. Tomēr arī neizmainītu analīžu gadījumā mēs, reimatologi, vērtējam cilvēku kopumā un diagnozi nosakām, saliekot kopā pacienta stāstu, atklātās izmaiņas, izmeklējumu un analīžu rezultātus.

    Olbaltumu elektroforēze parāda, vai organismā notiek hroniski iekaisuma procesi un, ja tādi ir, ļauj saprast, kā tos ietekmēt. 

    GGT jeb glutamiltranspeptidāzes rādītājs liecina par aknu veselību. To vērtē kopā ar citiem aknu rādītājiem: bilirubīnu, ALAT, sārmaino fosfotāzi.

    Kreatīnfosfokināze liecina, vai cilvēkam ir vai nav izmaiņas muskuļu darbībā. Parasti, to nosakot, tiek meklēts iekaisums, kuru var radīt imūnsistēmas darbības traucējumi un dažu medikamentu lietošana. Kreatīnfosfokināzi nosaka, ja izmeklējumos atklāj izmaiņas muskuļos, piemēram, vājāku roku vai kāju muskuļu spēku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē