• Īsi un konkrēti: kas tev jāzina par holesterīnu

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Angellodeco/Shutterstock.com
    Pieci jautājumi un atbildes par holesterīna līmeni asinīs.
    • Cik bieži jānosaka holesterīna līmenis asinīs?

    Reizi gadā vajadzētu veikt pilno asinsanalīzi, kurā nosaka arī holesterīna līmeni. Sevišķi svarīgi veikt analīzes un holesterīnu regulāri pārbaudīt vīriešiem pēc četrdesmit gadu vecuma. Ja konstatēts, ka holesterīns ir paaugstināts, tas jākontrolē biežāk – aptuveni reizi pusgadā.

    • Ko darīt, ja analīzes rāda: holesterīna līmenis paaugstināts?

    To izvērtēs ģimenes ārsts. Ja holesterīna rādītājs ir paaugstināts, tomēr citu riska faktoru nav, iespējams, ārsts ieteiks vien nedaudz pamainīt dzīvesveidu, vairāk laika atvēlot fiziskām aktivitātēm un mainot ēdienkarti.

    Ja cilvēks ir jau gados, viņam ir kādas blakusslimības un viens vai vairāki riska faktori, uzreiz būtu jāiet pie kardiologa un jāveic papildu pārbaudes, lai laikus varētu novērst iespējamās problēmas saistībā ar sirdi vai smadzeņu asinsriti. Var būt arī tā, ka ārsts uzreiz nolems, ka jādzer zāles, kas palīdz vielmaiņas procesiem – bremzē holesterīna produkciju.

    • Kādi produkti būtu jāizslēdz no ēdienkartes, ja ir problēmas ar holesterīnu?

    Kaitīgas veselībai ir piesātinātās taukskābes (palmu un kokosriekstu), margarīns, kausētie sieri un biezpiena sieriņi, ja tie satur augu taukus, transtaukskābes. Nav ieteicama arī rūpnieciski apstrādāta gaļa un tās izstrādājumi: kūpinājumi, žāvējumi, desas, cīsiņi, konservi.

    • Kāda saistība holesterīnam ar fiziskajām aktivitātēm?

    Fizisko aktivitāšu laikā tiek sabalansēta cukura un holesterīna vielmaiņa, kā arī norūdīti asinsvadi. Nedēļas laikā aktivitātēm vajadzētu veltīt 150–300 minūtes. Jāpiebilst gan, ka ar vārdiem fiziskās aktivitātes ir domāta nevis sevis izdzīšana trenažieru zālē, bet pastaigas ātrā solī, riteņbraukšana, peldēšana, nūjošana.

    • Vai holesterīna līmenis var būt arī pārāk zems?

    Reizēm analīzēs parādās, ka holesterīna līmenis ir zemāks par normu. Taču par to nav jāuztraucas – holesterīna līmenis vienkārši nevar būt pārāk zems, šeit darbojas likums: jo zemāks, jo labāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē