• Īpašās ziepītes TAI vietiņai. JĀ vai NĒ?

    Intīmā veselība
    Santa Kraukle
    1. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai ar ūdeni vien nepietiek?! Jautājam trim ginekoloģēm.

    Tikai pēc ārsta ieteikuma

    Atbild Dr. Sandra Vītiņa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā:

    – Lai apmazgātu intīmo vietiņu, es uzskatu, ka speciālie kopšanas līdzekļi nav nepieciešami – pilnībā pietiek ar ikdienas ziepēm vai dušas želeju. Tas attiecas uz sievietēm it visos vecumos! Ja jūtamas kādas izmaiņas, kas rada diskomfortu, piemēram, palielinās izdalījumu daudzums, parādās nieze vai nepatīkams aromāts, vispirms būtu jāvēršas pie ginekologa, nevis jādodas uz veikalu un uz savu galvu jāiegādājas intīmās higiēnas līdzekļi. Tos būtu labi iegādāties tad, ja to darīt iesaka ārsts. Visdrīzāk šādu ieteikumu tu saņemsi tad, ja izjutīsi niezi ārējo dzimumorgānu rajonā – lai mazinātu diskomfortu. Vēl intīmās higiēnas līdzekļus bieži vien rekomendē lietot sievietēm, kurām pēc dzemdībām ir šuves starpenes rajonā.

    Svarīgāk par to, ar ko tiek mazgāta intīmā vietiņa, ir apmazgāšanās biežums. Iesaku ar ziepēm to darīt vienu vai divas reizes dienā, mēnešreižu laikā varbūt biežāk. Taču jāņem vērā, ka pārāk bieža mazgāšanas līdzekļu izmantošana var izmainīt ādas un maksts gļotādas pH līmeni un izjaukt dabisko aizsardzību. Proti, ar vēlmi pēc pārlieku lielas tīrības mēs pašas negribot varam radīt maksts iekaisumu, kas izpaužas ar niezi un pastiprinātiem izdalījumiem. Tāpēc, ja apmazgājies vairāk nekā divas reizes dienā, dari to tikai ar ūdeni!

    Ja tu tomēr vēlies ikdienā izmantot intīmās higiēnas līdzekļus, neviens tev to aizliegt nevar. Šādā gadījumā iesaku izvēlēties aptiekās nopērkamās ziepes vai gelus, jo tie atbilst noteiktajiem kritērijiem – to pH līmenis ir apmēram 5, tie satur pienskābi, kā arī dabīgas augu izcelsmes sastāvdaļas, piemēram, tējas koka eļļu vai kumelītes. Sievietēm menopauzē būtu jāizvēlas līdzekļi, kas satur hialuronskābi. Tie palīdzēs uzlabotu ādas hidrolipīdu slāni, kas ir viena no ādas aizsargbarjerām. Savukārt, ja vēlies turpināt izmantot ziepes vai dušas želeju, izvēlies tādas, kuru sastāvā ir pēc iespējas mazāk krāsvielu un smaržvielu. Ja tomēr parādās nieze, apsārtums vai pietūkums, nekavējoties pārstāj lietot izvēlētās ziepītes un dodies pie sava ginekologa – viņš, ja tas būs nepieciešams, izrakstīs pretalerģijas ziedi.

    Grūtniecības laikā un pēc menopauzes

    Atbild Dr. Eva Barkāne, ginekoloģe un neauglības speciāliste reproduktīvās medicīnas centrā Embrions:

    – Sievietei būtu pašai, atkarībā no situācijas, jāizvēlas sev piemērotākās higiēnas metodes un produkti. Nav obligāti jālieto intīmās higiēnas līdzekļi vai jāapmazgājas tikai ar ūdeni – galvenie atslēgas vārdi ir: jūtos tīra. Taču ir svarīgi saprast dažas nianses. Sievietēm auglīgajā periodā, kas ir vidēji no 18 līdz 50 gadu vecumam, maksts pati labi regulē savu mikroklimatu un spēj attīrīties, atbrīvojoties no visa liekā. Tas nozīmē, ka vesela sieviete, ar regulāru menstruālo ciklu un labu imunitāti, var iztikt bez īpašiem intīmās kopšanas līdzekļiem. Maksts pati ar visu tiks galā. Taču ir daži izņēmumi. Piemēram, grūtniecības laiks. Šajā periodā palielinās izdalījumu daudzums, kas īpaši patīk patogēnajiem mikrobiem, samazinās maksts aizsargfunkcija un spēja pašattīrīties, rezultātā sievietes bieži saskaras ar maksts sēnīšu infekciju. Šādos gadījumos ir ieteicams izmantot laktobaktēriju saturošus higiēnas līdzekļus. Tāpat vajadzība pēc specializētiem intīmās higiēnas līdzekļiem var rasties pēc menopauzes, kad mēdz veidoties maksts sausums vai pēc mīlēšanās jūtams kairinājums un dedzināšana. Šajā vecumā rekomendēju aptiekās nopērkamos līdzekļus, kas satur augu fitoestrogēnus.

    Arī sievietes, kas mīlējas bez prezervatīva, pirms un pēc seksa profilaksei var lietot higiēnas mazgāšanās līdzekļus. Kāpēc? Jo maksts sekrēts ir skābs, bet sperma ir sārmaina, līdz ar to makstī nonākusī sperma var veicināt vides izmaiņas. Tas savukārt var rezultēties ar gardnerellu vairošanos un bakteriālo vaginozi, kas ir atpazīstama pēc zivju smakas.

    Ja gribi lietot parastās ziepes vai dušas želeju, pārliecinies, ka tās nesatur krāsvielas un smaržvielas. Neatkarīgi no tā, kādu higiēnas metodi izvēlēsies, vajadzētu apmazgāties no rīta un vakarā. Savukārt pirmajās divās, trīs mēnešreižu dienās, kad asiņošana ir visspēcīgākā, iesaku apmazgāties ar ūdeni katru reizi pirms tamponu vai pakešu maiņas. Šajā periodā var izvēlēties higiēnas līdzekļus ar antibakteriālu iedarbību.

    Bez vajadzības lietot nav jēgas

    Atbild Dr. Elīna Sedleniece, ginekoloģe un dzemdību speciāliste P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Latvijas Jūras medicīnas centrā un Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnikā:

    – Pārsvarā es savām pacientēm, ja nav īpašas vajadzības, neiesaku ikdienā lietot intīmās higiēnas kopšanas līdzekļus, jo intīmās zonas tīrības uzturēšanai pietiek ar tīru ūdeni un regulāru mazgāšanos. Ja sieviete vēlas, papildus var apmazgāties ar maigām ziepītēm, bez spēcīga aromāta. Tā ir katras sievietes brīva izvēle – intīmās higiēnas līdzekļi noteikti nav obligāti.

    Taču ir gadījumi, kad tomēr ir ieteicams izmantot speciālos līdzekļus. Tie visbiežāk saistīti ar dažādām ginekoloģiskām saslimšanām, piemēram, maksts sausumu, kas rada diskomfortu ikdienā un nereti arī izraisa sāpes mīlēšanās laikā. Šādā gadījumā ieteicams ārējos dzimumorgānus apmazgāt ar eļļu saturošiem higiēnas līdzekļiem, kas, salīdzinot ar ziepēm, mazāk sausina ādu. Tāpat ārsts var ieteikt specifiskus līdzekļus, ja ir dzīšanas process, piemēram, pēc dzemdībām vai ginekoloģiskas operācijas.

    Izvēloties intīmās kopšanas līdzekļus, svarīgākais ir tas, lai tie neizraisa alerģisku reakciju vai ādas kairinājumu, ko var atpazīt pēc apsārtuma un niezes. Ja tev ir kādas sūdzības un novirzes no normas, vispirms par tām vajadzētu pastāstīt savam ginekologam, un tikai pēc vizītes, balstoties uz speciālista norādījumiem, izvēlēties intīmās higiēnas līdzekļus.

    Svarīgi atcerēties, ka jebkuri intīmās higiēnas līdzekļi domāti mazgāšanai no ārpuses. Maksti noteikti nevajadzētu mazgāt ne ar ūdeni, ne ziepēm, lai neizjauktu mikrofloras līdzsvaru – šāda novirze izpaužas ar  pastiprinātiem, smakojošiem izdalījumiem vai niezi.

    Dakteres iesaka, lūk, ko!

    Vagisan intīmās mazgāšanās losjons

    Pienskābe nodrošina ādai piemērotu pH līmeni un stiprina ādas dabīgo aizsargslāni. Pievienotais kumelītes ekstrakts nomierina ādu un novērš kairinājumu. Piemērots ikdienas intīmajai higiēnai, var lietot gan mēnešreižu, gan grūtniecības, gan menopauzes laikā, gan papildus, ja ārsts izrakstījis zāles.

    Cena: 13,32 eiro, 200 ml, internetaptieka.lv

    Lactacyd Femina intīmās higiēnas emulsija

    Krēmveida līdzeklis ar dabisko pienskābi, piemērots ikdienas lietošanai. Satur mitrinošu lotosu ziedu ekstraktu, nodrošinot saudzīgas rūpes par intīmo zonu un uzlabojot mitruma līmeni. Ieteicams sievietēm menopauzes laikā, jo palīdzēs mazināt sausuma sajūtu. Nesatur ziepes, dermatoloģiski testēts.
    Cena: 8,69 eiro, 200 ml, benu.lv

    Floragyn Intimo mazgāšanas līdzeklis intīmajai zonai

    Satur pienskābes baktēriju laktātu, nodrošina dabiskās mikrofloras aizsardzību, papildus satur Lythrum salicaria, kam piemīt antibakteriāla iedarbība, kā arī aktīva amonija jonu (rodas urīna fermentācijas un macerācijas jeb ādas izmirkšanas laikā) neitralizējoša iedarbība, pasargā no nepatīkama aromāta. Vairāk ieteicams, kad ir apsārtums vai pēc dzemdībām.

    Cena: 12,12 eiro, 200 ml, e-menessaptieka.lv

    Nanocare Intimate dušas želeja intīmajai higiēnai

    Sastāvā diždadža ekstrakts, kas attīra un atsvaidzina ādu, novērš nepatīkamu aromātu, un liposomāla hialuronskābe – novērš ādas tvirtuma zudumu. Satur arī kumelīšu ekstraktu un pantenolu, kas nomierina kairinājumu. Palīdz saglabāt dabisko pH 4,5. Piemērota menopauzes periodā, jo papildus satur hialuronskābi.

    Cena: 10,70 eiro, 200 ml, notino.lv

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē