• Ilgstošas vēdera sāpes — kāpēc nepāriet?

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas var būt par iemeslu vēdera sāpēm, ja izmeklējumos netiek atrastas nekādas gastroloģiskas kaites? Atbild vēdera ārsts HOSAMS ABU MERI, gastroenterologs Veselības centrā 4.

    Lasītājas jautājums: Jau vairākus gadus ik pa laikam man sāp vēders, visbiežāk lejasdaļā. Esmu bijusi pie ārsta, veikusi gan kuņģa, gan zarnu izmeklējumus, bet tajos nekas slikts nav atrasts. Taču vēders joprojām sāp. Kas tas varētu būt, un ko darīt?

    Atbild Dr. Hosams Abu Meri:

    Teikšu godīgi – vismaz pusei no maniem pacientiem, kas sūdzas par sāpēm vēderā, tās rada veģetatīvās nervu sistēmas problēmas. Kuņģa un zarnu traktu ļoti ietekmē nervu sistēmas pārslodze, privātās un darba dzīves problēmas, neizgulēšanās, neregulāra ēšana, laika apstākļi, īpaši rudenī. Simptomi var būt ļoti dažādi – sāpes, aizcietējumi, caureja, vēdera pūšanās, gāzes, spiedoša, nepatīkama sajūta, vispārējs diskomforts, un, ja ieskatās internetā, uzreiz var iedomāt ļaunāko. Taču parasti tas ir veģetatīvās nervu sistēmas izraisīts tā sauktais kairinātu zarnu sindroms vai funkcionālā dispepsija. Paskaidrošu, kas ir kas…

    Kairinātu zarnu sindroms izpaužas kā pietiekami mokošas sāpes, turklāt tās var mainīt savu lokalizāciju. Bieži šīs sāpes mazinās pēc vēdera izejas, reizēm iziet gāzītes un sāpes pazūd. Parasti kairinātu zarnu sindroms moka ilgstoši, gadiem, uz kādu brīdi pāriet, tad atkal atsākas.

    Simptomi parasti atkārtojas vai nu tieši stresa laikā, vai pēc tam, kad it kā vairs nav, par ko uztraukties.

    Visas zarnas ir inervētas – tajās ir nervu gali, un jebkura hormona, arī adrenalīna, izdalīšanās asinīs ietekmē un sasprindzina nervus, tāpēc arī rodas sajūta, ka spiež, žņaudz, dur.

    Turpretī funkcionālā dispepsija nozīmē, ka sāp kuņģis, bet, veicot izmeklējumus, neatrod ne gastrītu, ne atvilni, ne čūlu. Arī šajā gadījumā sāpes rodas no stresa. Pacientei jāņem vērā, ka jebkurš ilgstošs stress atstāj sekas – var palielināties kuņģa skābes daudzums, kā rezultātā var sākties gastrīts, duodenīts jeb divpadsmitpirkstu zarnas iekaisums, erozija, kas ir stāvoklis pirms kuņģa čūlas. Līdz ar disbalansu tievajā zarnā var samazināties imunitāte, nenotikt pilnvērtīga minerālvielu un vitamīnu uzsūkšanās.

    Ko darīt? Vispirms jāmācās atslābināties, ik pa laikam darīt to, kas patīk, izgulēties, saprāta robežās pasportot.

    Kursa veidā (līdz divām nedēļām atkarībā no preparāta) var palietot probiotikas jeb labās baktērijas. Man patīk preparāti, kas satur daudzas dažādas baktērijas, ne tikai lakto vai bifido. Jāskatās, lai sastāvā ir vismaz četras, piecas baktērijas, kādas sēnītes – tad preparātam būs plašāka iedarbība. Vēl man patīk probiotikas, kas ir kopā ar B vitamīnu, piemēram, Smebiocta vai Probiotics+B ratiopharm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē