• Iesaka profesore Vija Eniņa: dabas līdzekļi, kas pavasarī palīdz aknām

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Liene Pētersone
    Vieglāks ēdiens, plūstošas kustības un iekšējs miers – tas aknām patlaban vajadzīgs visvairāk! Lūk, ko iesaka profesore, farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja Vija Eniņa.

    Kā aknām palīdzēt?

    • Aknas uzskata par visa organisma laboratoriju, kur notiek galvenie bioķīmiskie procesi. Tāpēc, ja aknas nav veselas, no tā cieš viss organisms, jo ir traucēta vielmaiņa un metabolisma procesi.
    • Lai pārliecinātos, vai ar aknām viss kārtībā, vispirms jāveic asinsanalīze. Galvenie rādītāji, kam analīzēs jāpievērš uzmanība, ir vīrushepatītu C un B marķieri, ALAT, ASAT un GGT.
    • Ja analīzes ir labas, pietiks ar veselīgu, sabalansētu uzturu un regulārām fiziskajām aktivitātēm, lai aknas darbotos pilnvērtīgi.
    • Ja nu tomēr šķiet, ka pēc garās ziemas aknām jāpalīdz, var pāris nedēļu palietot mārdadžu eļļu. Mārdadzis satur vielu silimarīnu, kas veicina aknu šūnu atjaunošanos.
    • Aknām nepatīk trekns ēdiens, alkohols un nikotīns, medikamenti, uztura bagātinātāji.  
    • Ja aknas ir veselas, nekāda īpaša attīrīšana vai cita veida palīdzība tām nav vajadzīga. Bet, ja nu aknu veselība nav ideāla, iespējams, palīdzēs ārstniecības augs strutene. Jaunās lapiņas var pievienot, piemēram, zaļajiem salātiem, kuros labi iederēsies arī pienene un gārsa.

    Noderīgas receptes!

    Strutene jeb latīniski Chelidonium.
    Strutene jeb latīniski Chelidonium.
    • Struteņu tēja

    Kad strutenes tikko sāk spraukties laukā no zemes, nokniebj auga galiņu sava mazā pirkstiņa garumā. Aplej to ar verdošu ūdeni, ļauj 15 minūtes nostāvēties un tad uzlējumu visas dienas garumā izdzer. Vislabāk, ja izdala uz plānoto ēdienreižu skaitu un izdzer pusstundu pirms ēdienreizes. Šādu uzlējumu gan nevajadzētu dzert ilgāk par divām nedēļām.

    • Struteņu sakņu uzlējums

    Pavasarī strutene saglabājusi pērnā gada lapu rozeti, tāpēc šobrīd visvērtīgākā auga daļa ir sakne. To izrok vai izrauj no zemes, noskalo, sagriež gabaliņos un aplej ar degvīnu. Ļauj ievilkties aptuveni nedēļu un izvilkumu lieto pa 10–15 pilieniem (atšķaidot tos ar ūdeni) vairākas reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē