• Glābiet — tūska!

    Padomi
    5. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sejas tūskainība mūsdienās skar arvien vairāk sieviešu. Ārsti norāda, ka lielākoties vainojamas nevis medicīniskas problēmas, bet modernais dzīvesveids un uztura pārmērības. Konsultē estētiskās medicīnas klīnikas 4. dimensija dermatoloģe Lauma Valeine.

    Tūskas biežākie iemesli

    Mūsu ķermenī asinis cirkulē asinsvados, un sirds ir asinsrites sistēmas galvenais pumpis, bet ne mazāk svarīga ir limfātiskā sistēma, kas papildina asinsrites sistēmu. Tā ir kanāliņu sistēma, kas dienas laikā izdzenā pa visu organismu 1–2 litrus limfas. To veido limfas ceļi un limfoīdie orgāni, pa kuriem plūst gaišs, gandrīz caurspīdīgs šķidrums – limfa.

    Asinis apgādā šūnas ar nepieciešamajām barības vielām, bet limfa atbild par barības vielu transportu no asinīm uz audiem, kā arī izvada visas mums nevajadzīgās un toksiskās vielas – toksīnus, vīrusus, baktērijas, pat smagos metālus. Tā ir ļoti būtiska organisma imunitātes uzturēšanā, atbild arī par šķidruma cirkulāciju audos.

    Limfātiskajai sistēmai jāsavāc šķidrums no starpšūnu telpas – jo tā ir kūtrāka, jo lielāka iespēja veidoties tūskai. Tāpēc tūskainība vairāk raksturīga tā sauktajām iedzimti smagajām sejām ar kombinētu vai taukainu sejas ādas tipu un biezāku zemādas tauku slāni, kas ir viens no iemesliem lēnākai asins un limfas attecei un ūdens aizturei audos.

    Tūskas iemesli parasti ir saistīti ar dzīvesveidu.

    Tā biežāk skar tos, kam ir izjaukts normāls diennakts ritms, piemēram, nakts darbu strādājošos. Tūska būs izteiktāka, ja ikdiena tiek pavadīta piespiedu darba pozā, piemēram, pie datora. To var radīt arī nepareiza stāja un mugurkaula deformācija – iemesli izmainītai muskuļu darbībai un to sasprindzinājumam, kas pasliktina asins un limfas cirkulāciju. Šķidrums, kas cirkulē organismā, var uzkrāties starpšūnu telpā, radot tūsku.

    Šķidruma aizturi tieši ietekmē tas, ko ēdam un dzeram. Jo vairāk uzturā ir tā sauktie ūdeni piesaistošie  produkti – sāļi, asi, marinēti ēdieni –, jo izteiktāk uzkrāsies šķidrums. Savukārt alkohols pastiprināti liek strādāt nierēm, bet starpšūnu telpā (audos) notiek šķidruma aizture, attiecīgi seja uztūkst.

    Apmaini spilvenu!

    Ja no rīta mosties ar pietūkušu vienu sejas pusi (to, uz kuras esi gulējusi), papildus iepriekšminētajiem cēloņiem vainīgs ir arī kompresijas efekts – nakts garumā tikuši nospiesti audi, kas kavē normālus limfas atteces procesus. Pamēģini mainīt gulēšanas pozu un spilvena formu – ja raksturīga tūska, jāizvēlas zems spilvens vai speciāls anatomiskais spilvens.

    Saistība ar vecumu

    Iedzimti smagajām sejām tūskainība var būt raksturīga jau no pusaudžu vecuma, taču jebkurai sievietei, ejot gadiem, tā var kļūt izteiktāka, jo limfas un asins cirkulācijas procesi kļūst kūtrāki. Ja tūska parādās premenopauzes, menopauzes periodā, tā var būt saistīta arī ar hormonālajām izmaiņām – ūdens aizturi rada hormons progesterons. Ilgstošas šķidruma aiztures dēļ audi izstaipās un deformējas – sejas panti izmainās, ovāls noslīd. Tāpēc tūsku nedrīkst ignorēt, ir jāmeklē tās cēloņi un risinājumi.

    Ar laiku tūska var skart acu zonu, jo novecojot ap acīm mēdz veidoties trūces. Vienkāršoti izsakoties, tauku sakopojumi, kas ietver acs ābolu un piešķir acu zonai formu, izslīd virspusē (zemādā) un kļūst redzami, veidojot maisiņus, turklāt rada labus apstākļus tūskai. Tiesa, šo problēmu var konstatēt vienīgi speciālists, un to risina ar plastiskās ķirurģijas palīdzību.

    Dāmām, kas izmanto injekciju metodes, jāzina, ka arī hialuronskābes filleri var būt palielinātas tūskas iemesls.

    Tiesa, ja filleri ievadīti pareizi, tas nenotiks, diemžēl hialuronskābei ir spēja pārvietoties un šādi radīt liekā šķidruma radītu apjomu zonā, kur to nepavisam nevēlamies. Filleru pārvietošanos nereti veicina sejas masāžas, kā arī aparātprocedūras. Tas var notikt arī tad, ja filleri ievadīti pārāk sekli.

    Efektīvākie risinājumi:

    1. Lai maksimāli samazinātu tūskas iespējamību, pirmais priekšnoteikums ir labs miegs.
    2. Vakaros pilnībā jāizslēdz alkohola, sāļu un piparotu ēdienu lietošana.
    3. Novērtē savu stāju! To visprecīzāk izdarīs fizioterapeits, turklāt ieteiks vingrojumus stājas korekcijai un limfas atteces un asinsrites veicināšanai.
    4. Ja tūska ir ikdienas pavadone, nedrīkst aizmirst par regulāru spranda un muguras masāžu.
    5. Efektīva būs sejas pašmasāža ar vakuuma bankām, kā arī sejas fitness.
    6. Ja vēlies profesionālu risinājumu, lieliski palīdzēs limfodrenāžas masāžas, piemēram, tā sauktie gaisa zābaki, kā arī ķermeņa vispārēja vakuummasāža.
    7. Aptiekās nopērkami arī limfu attīroši un atteci veicinoši homeopātiski pilieni Lymphomyosot. Ja tūska ir traucējoša vai zini, ka pēc pāris nedēļām jāizskatās labi, tos lieto kursa veidā vai, saskaņojot ar ārstu, pastāvīgi.

    Kad jādodas pie ārsta?

    Ūdens uzkrāšanās norma sievietei (piemēram, pirms menstruācijām) ir plus divi kilogrami. Ja svara izmaiņas ir lielākas, tūska ir ievērojama un ilgstoša, jādodas pie ārsta, lai izslēgtu nieru patoloģiju, kardiovaskulārās slimības (īpaša uzmanība jāpievērš, ja ir sirdsklauves, asinsspiediena izmaiņas), vēnu varikozi, vairogdziedzera un endokrīnās slimības.

    Kā atpazīt tūsku?

    Vienkāršākais veids – ar pirkstu galiem piespied pie apakšstilba kaula un tad strauji atlaid pirkstus. Ja paliek balti nospiedumi, organismā ir tūska. Šo pašu metodi var izmantot arī sejai – piemēram, uzspiežot uz vaigu kaula.

    Tūskas profilaksei ikdienā

    • Dzer pietiekami daudz ūdens, maziem malciņiem.
    • Uzturā lieto zaļumus: pētersīļus, dilles; banānus, žāvētas aprikozes, kas ir dabisks kālija avots ar tūsku mazinošu efektu.
    • Lai veicinātu limfodrenāžu, ādas kopšanas produktus uzklāj, ievērojot tā sauktās masāžas līnijas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē