• Elektromagnētiskā starojuma kaitīgums – mīts vai patiesība?

    Jautājumi un atbildes
    Ilze Klapere
    14. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sasin Paraksa/Shutterstock.com
    Tautā runā, ka daudzas ikdienas lietošanā ierastas lietas ir kaitīgas veselībai – piemēram, tādas, kas izplata starojumu. Populārākos mītus komentē pētnieks, fiziķis Kristaps Bergfelds.

    4 jautājumi un atbildes

    • Mobilie tālruņi, Wi-Fi rūteri – kā īsti ir ar to kaitīgumu? Vai tiesa, ka viskaitīgāk esot mobilo ierīci turēt sev tuvu klāt – pie galvas, kabatā vai uz galda? Ir uzskats, ka naktīs pilnīgi noteikti nevajagot turēt pie gultas uz naktsskapīša mobilo tālruni… 

    Mums visapkārt ir dažādas iekārtas, kas saistītas ar elektromagnētisko starojumu: mobilie telefoni, bezvadu interneta iekārtas, iekārtas, kas nodrošina radio un televīzijas apraidi u. c. Taču visi šie starojuma avoti ir vāji un cilvēka veselību neietekmē.

    Tātad no ikdienā sastopamo iekārtu radītā starojuma nav nepieciešams izsargāties, tas ir nekaitīgs.

    Ir veikti un joprojām turpinās neskaitāmi pētījumi par šo iekārtu ietekmi uz veselību, bet neviens no tiem nav apstiprinājis, ka šo starojuma avotu klātbūtne ikdienā jebkādā veidā pasliktinātu cilvēka veselību.

    Atbildot uz jautājumu, kur turēt telefonu, varu droši teikt: turot ierīci jebkurā ķermeņa vietā, kaitīgums ir vienāds – nekāds. Šis ir nejonizējošais starojums, kas nespēj izjaukt ķīmiskās saites vielās un radīt šūnu bojājumus mūsu organismā. Vienīgais veids, kā šis starojums mijiedarbojas ar mums, – tas tiek absorbēts ādā un rada īslaicīgu, neizmērāmi mazu un nenozīmīgu šo audu temperatūras paaugstināšanos. 

    Zini! Cilvēkiem ar sirdsdarbību kontrolējošiem implantiem gan jāuzmanās raidošās iekārtas turēt tuvu pie krūtīm – mijiedarbība ar šo elektronisko iekārtu ir iespējama.

    • Mobilo operatoru antenas (bāzes stacijas) uz māju jumtiem tomēr ir daudz jaudīgāki starojuma avoti par mobilajiem tālruņiem – vai šo ēku iedzīvotājiem ir pamats satraukties? Un vai augšējos stāvos starojums ir spēcīgāks nekā apakšējos?

    Jā, bāzes antenu starojums tik tiešām ir intensīvāks nekā mazo iekārtu radītais, tomēr arī šis starojums ir zems. Turklāt, attālinoties no antenas, apstarojuma intensitāte ļoti strauji krītas – jau dažu soļu attālumā no antenas starojuma intensitāte ir tūkstošiem reižu zemāka nekā starptautisko standartu noteiktais daudzums. 

    Vienīgā novērotā lieljaudas radio starojuma avotu ietekme uz cilvēka ķermeni ir neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās apmēram viena Celsija grāda robežās.

    Taču šāds efekts parādās, tikai atrodoties ļoti tuvu īpaši augstas intensitātes antenām, salīdzinājumam – tad cilvēkam būtu jāizlaužas cauri visiem norobežojumiem un jāpiekļūst tieši blakus antenai. Tādējādi problēma tā varētu būt vienīgi personālam, kas apkalpo antenas. Arī daudzdzīvokļu māju augšējo stāvu iedzīvotāji, virs kuru galvām uz jumta atrodas šīs antenas, var nesatraukties – jo vairāk tādēļ, ka tur novietotas virziena antenas, kas apraida uz sāniem, nevis uz leju.

    • Portatīvie jeb klēpjdatori – vai taisnība, ka tos nevajag turēt klēpī, lai arī nosaukums norāda uz pretējo? Varbūt, turot klēpi, vajadzīgs izolējošs paliktnis?

    Arī šeit atbilde ir līdzīga – portatīvie datori, tāpat kā mobilie tālruņi, ir zemas intensitātes nejonizējošā starojuma avoti, kuru novietojums pret ķermeni nemaina faktu, ka tie ir pilnīgi nekaitīgi. Paliktnis nav nepieciešams, ja vien nav runa par lietotāja komfortu.

    • Augstsprieguma līniju vadi – zem tiem neesot ieteicams dzīvot, un arī dārzeņu dobes tur nevajadzētu ierīkot. Vai tas tiesa?

    Nav tiesa! Elektropārvades līnijas ir vēl mazākas intensitātes elektromagnētiskā lauka avoti nekā sakaru iekārtas. Protams, zem augstsprieguma līnijām var būt citi nevēlami faktori, piemēram, nemitīga zumošā skaņa, kas var traucēt miegu, vai augstu elektropārvades torņu svārstīšanās vējā, kas var darīt tramīgus mājdzīvniekus. Taču tas jau ir cits temats. Galvenais – elektromagnētiskās parādības šajās vietās nerada bīstamību veselībai – ne cilvēkiem, ne dzīvniekiem, ne augiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē