• Efekta vietā – defekts! Kā neiekrist uz skaistumkopšanas viltvāržiem?

    Skaistumkopšana
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    1. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Skaistums daudziem ir vājā vieta, Ahilleja papēdis. Ne tikai sievietēm! Un šo vājo vietu nereti izmanto negodprātīgi skaistumkopšanas speciālisti. Vai pēc tam cilvēks izskatās skaistāks? Visbiežāk diemžēl nē…

    Par bīstamajām skaistuma procedūrām stāsta Linda Kapteine-Veita:

    • Dermatoloģe un veneroloģe Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikā.
    • Ir sertifikāti selektīvās fototermolīzes un ablatīvās lāzerķirurģijas, botulīna toksīna un biomateriālu lietošanā.
    • Latvijas Estētiskās lāzerķirurģijas asociācijas biedre.

    Sistēma sakārtota

    «Lāzeri, kā likums prasa, ir Zāļu valsts aģentūras reģistrētas aparāttehnoloģijas, un likums arī paģēr, lai ar tām darbotos tikai speciāli apmācīts medicīnas personāls, ievērojot ražotāja norādījumus un valstī pieņemto normatīvo aktu prasības. Ar lāzeru drīkst rīkoties tie sertificēti ārsti, kas izgājuši apmācības, kam ir sertifikāts darbam ar augstas bīstamības lāzeriekārtām.»

    Ministru kabineta noteikumi nosaka: lai skaistumkopšanā strādātu ar minimāli invazīvajām metodēm, jāsaņem Latvijas Ārstu biedrības izdots metodes sertifikāts. Tādi ir trīs. Pirmais – darbam ar lāzeriem, otrs – darbam ar botulīna toksīniem un trešais – darbam ar biomateriāliem, kuros ietilpst arī filleri jeb pildvielas. Lai varētu pretendēt uz metodes sertifikātu, jābūt aktīvam sertifikātam kādā no ārstu specialitātēm.

    Ārsts iziet apmācību, noliek eksāmenu, saņem metodes sertifikātu un droši strādā.

    Šādu ārstu sarakstu popularizē Latvijas Estētiskās medicīnas asociācija. Savukārt vidējais medicīnas personāls, kas apguvis fotoepilācijas metodi vai citu lāzermetodi un saņēmis metodes sertifikātu, drīkst strādāt sertificēta ārsta uzraudzībā, veicot ordinēto procedūru ar ārsta norādītajiem parametriem.

    Kāpēc izveidojusies šāda situācija? Tāpēc, ka lāzerpakalpojumi medicīnas iestādē, kas ir reģistrēta un kuras darbību uzrauga Veselības inspekcija, protams, ir dārgāki nekā tur, kur, piemēram, fotoepilāciju var uztaisīt tāpat vien

    Sievietes un arī vīrieši pagrīdes darbošanos akceptē!

    Gan tāpēc, ka grib būt skaisti, gan tāpēc, ka šādu pakalpojumu cenas bez nodokļu sadaļas šķiet daudz patīkamākas. Taciņa ir iestaigāta! Neaizdomājoties, ka tā tomēr nav labākā izvēle. Ne jau nenomaksāto nodokļu dēļ, bet gan tāpēc, ka ir daļa procedūru, ko vajadzētu veikt sertificētam speciālistam piemērotos apstākļos, citādi tās var izraisīt smagas komplikācijas.

    Ko un kā var sabojāt

    Ir dažnedažādas skaistuma procedūras, kas, nepareizi un nekvalitatīvi veiktas, var radīt kaitējumu, turklāt ne tikai estētisku, bet arī veselībai. Lūk, divas biežākās, pēc kurām meklē kvalificētus ārstus un skaistumkopšanas speciālistus, lai novērstu radušos defektus.

    Lāzerepilācija

    «Ar šo lāzeru paveras lielas iespējas pelnīt naudu praktiski jebkuram, kam tik ienāk prātā,» stāsta dermatoloģe Linda Kapteine-Veita. «Daudzos skaistumkopšanas kabinetos ir fotoepilācijas lāzeri. Šajā gadījumā, ja netiek pareizi novērtētas ādas īpatnības, likvidējamo matiņu krāsa, gadalaiks, iesauļojums vai arī pacientam nav sniegta pilna informācija par izmantoto metodi, diezgan bieži rodas apdeguma plankumi, kuri pēc tam neiesauļojas. Jā, tā var gadīties arī sertificētiem speciālistiem, taču tad problēma tiek risināta un klientam par to netiek prasīta samaksa.

    Ja lāzerepilācija tiek veikta kabinetā, kurā šis medicīniskais pakalpojums nemaz nav reģistrēts, tas vairs nav legāls negadījums, un cilvēks paliek neaizsargāts. Kam tu sūdzēsies, ja pats kā circenis iekriti pelnos?!» Otrkārt, lai notiktu korekta lāzerepilācija, pacientam jābūt informētam par visu – kas viņam tiks darīts, kādas tehnoloģijas izmantotas, kāds būs efekts un kādas var būt blaknes. Jāparaksta informētās piekrišanas dokuments. Pacientam jābūt arī pašam godīgam. 

    Vairāki dermatologi uzsver vēl kādu komplikāciju, kura var rasties, ja šo šķietami nekaitīgo procedūru veic neprofesionālis…

    Proti, notiek matiņu sakņu stimulācija, kas nozīmē, ka tie ataugs tumšāki un spēcīgāki.

    Tātad cilvēks ierodas likvidēt apmatojumu, bet, ja ir nepareizi piemeklēta lāzera enerģija, pēc procedūras matiņi it kā izkrīt, bet pēc tam sāk augt vairāk, nekā bija pirms tam. Jo matu saknes iznīcināšanai nepieciešama noteikta enerģija. Ja tās ir par maz, matu sakne tiek stimulēta.

    Tetovējumu un permanentā grima likvidēšana

    Gadu gadiem ir bijusi vēlme ne tikai tetovēties, bet arī atbrīvoties no tetovējumiem un permanentā grima. Metodes ir visdažādākās – ādas slīpēšana, izgriešana, infrasarkano staru koagulācija, apstrādāšana ar skābēm, kas atstāja rētas… Tagad esam nonākuši līdz jaunākajām lāzertehnoloģijām, kuras spēj likvidēt ne tikai melnus, bet arī krāsainus tetovējumus un permanento grimu. Ja tu zini, kas tā par krāsu un kāds lāzera viļņu garums un jauda der pigmenta izņemšanai, to var izdarīt ļoti veiksmīgi.

    Mazliet sāpīgi ir un ar iekaisumu, toties bez rētām pēc tam.

    Procedūru skaits atkarīgs no tetovējuma vecuma, dziļuma, krāsas, kvalitātes, kā arī no lāzera.

    «Taču līdz ar šīm jaunākajām tehnoloģijām dermoabrāzija un skābju pīlingi joprojām ir absolūtā cieņā! Piemēram, sieviete gribējusi izveidot skaistu formu uzacīm, taču rezultāts viņu neapmierina… «Ko jūs darījāt ar savām uzactiņām?» jautāju pacientei. «Man veica dermoabrāziju un ar skābītēm ņēma nost…» Bet, zinot ādas fizioloģiju, tas taču pēc būtības nemaz nav iespējams, un procedūras veicējam to vajadzētu zināt!

    Skābes kombinācijā ar dermoabrāziju rada rētas!

    Un pēc tam pacientes, kuras kaut kur veikušas šādus permanentā grima likvidēšanas kursus, nāk pie mums, dermatologiem, lai palīdzam.»

    Cits gadījums… Sievietei ilgāku laiku bijusi permanentā grima uzacu līnija, bet ar laiku tā izbalē, jo āda cenšas atbrīvoties no krāsas. Un tad speciālists uzliek jaunu permanento grimu, tehnikas ir visvisādas – spalviņu, pūdera… Nedēļu ir iekaisums, tas jāsadziedē, un tur iejaukties nevar. Ja sadzīst un krāsa ādā paliek, tad ir labi. Bet ir gadījumi, ka pret permanentā krāsojuma pigmentu veidojas kontaktalerģijas reakcija un organisms to atgrūž.

    Sieviete dodas pie uzacu meistara otro reizi, trešo, pat ceturto, bet āda krāsu nepieņem, toties paliek rētas.

    Secinājums? Nevajag atkārtoti likt permanento grimu – nav jākāpj uz tā paša grābekļa! Profesionālis to sievietei pateiktu, bet, ja viņa nonākusi pie permanentā grima vai uzacu speciālista ar apšaubāmām zināšanām un bez ētikas, tad diemžēl nekā. Līdzīgā veidā sievietes tiek arī pie izrobotas lūpu līnijas.

    Padomā, pirms izvēlies

    Kāpēc joprojām netraucēti tiek ievietoti sludinājumi, kuros piedāvā pakalpojumus, ko reklamētājs patiesībā nemaz nav tiesīgs piedāvāt?!

    Atbilde:

    Veselības inspekcija drīkst veikt plānveida pārbaudes tikai pie tiem pakalpojuma sniedzējiem, kuri tai paziņojuši par savu saimniecisko darbību.

    Tātad, kuriem ir sertifikāts un kuri ir reģistrējušies. Bet par citiem pakalpojuma sniedzējiem, kuri nav bijuši tik atbildīgi, lai legalizētu savu darbību, Veselības inspekcijai nav datu un nav iemesla, nav tiesību pārbaudīt. Līdz ar to nav arī zināms, cik atbildīgi šie speciālisti ievēro visus drošības pasākumus.

    Katram pašam jābūt gudri piesardzīgam. Jāapzinās, cik tas ir nopietni – arī skaistumprocedūras, tetovējumi. Protams, neveiksme var gadīties jebkuram, pat izcilam profesionālim, bet – viņš zinās, kā šādā situācijā rīkoties. Plus vēl ļoti būtiska nianse – ārstiem ir civiltiesiskā apdrošināšana. Ja nonāk līdz tam, ka tev nodarīts pāri medicīniskās darbības dēļ, tu caur Riska fondu vari saņemt kompensāciju vai tev vismaz atmaksā ārstēšanās izdevumus.

    Pārliecinies, vai speciālists strādā legāli!

    • Strādāt ar lāzeriekārtām, ievadīt botulīna toksīnus un fillerus drīkst tikai ārsts – dermatologs, plastikas ķirurgs, neirologs, neiroķirurgs un oftalmologs, kas saņēmis Latvijas Ārstu biedrības un Latvijas Estētiskās medicīnas asociācijas izdotu sertifikātu par metožu apgūšanu: M56 Selektīvā fototermolīze un ablatīvā lāzerķirurģija, M63 Botulīna toksīna pielietojums estētiskajā medicīnā un M64 Biomateriālu pielietojums estētiskajā medicīnā.
    • Veikt lāzerprocedūras sertificēta ārsta uzraudzībā drīkst arī vidējais medicīnas personāls, kurš ir tam speciāli sagatavots.

    Kur meklēt informāciju?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē