• Dziednieces Dzintras Žīgures receptes pret rudens slimībām

    Netradicionālā medicīna
    Kaija Zemberga
    10. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dziedniece Dzintra Žīgure piedāvā vienkāršas, bet efektīvas receptes pret rudens slimībām. «Lai izvairītos no saaukstēšanās, vīrusinfekcijām un gripas, organisms jāstiprina jau tagad!» dziedniece mudina.

    Brīnumzālīte pret infekcijām

    «Klāt zeltainais rudens, kas priecē sirdi un silda dvēseli ar krāšņu dabas rotu, taču šis gadalaiks ir mānīgs – silta saule mijas ar lietu un brāzmainu vēju. Lai pasargātu sevi no viltīgajiem laikapstākļiem un mainīgās vēja brāzmas nesapūš kaklu un ausis, jābūt uzmanīgam un vērīgam pret sevi, jāmaina apģērba, galvassegas un apavu kultūra. Jāizvēlas apavi, kas kājas sargā no mitruma un aukstuma, jo visātrāk var saķert iesnas un saaukstēties, samitrinot un apsaldējot kājas. Saslimšanas gadījumā vīrusinfekcija var skart bronhus, augšējo elpošanas ceļu gļotādā savairojušies vīrusi var izraisīt kakla, mandeļu un deguna dobuma slimības. Daudz bīstamāka par saaukstēšanos ir gripa, ko izraisa vīruss un kas epidēmijas veidā sāk plosīties laikā, kad siltais gaiss cīnās ar auksto. Slimības simptomi ir drebuļi, augsta temperatūra, stipras muskuļu sāpes, galvassāpes, sāpes acu ābolos, aizlikts deguns, kairinoša sajūta rīklē, sauss un mokošs klepus.

    Gripas infekcija viegli un ātri izplatās no cilvēka uz cilvēku, tāpēc saslimstot ģimenes ārsts jāizsauc uz mājām, nevis jādodas uz ārsta praksi, lai neaplipinātu citus.

    Gripas vīrusi ir mainīgi, katru gadu parādās citā kombinācijā. Uzmanīgi jāattiecas pret A, B, C gripas vīrusiem, īpaši pret A un B tipa gripu, kas var izraisīt epidēmiju. C tipa vīrusu slimnieki parasti pārslimo vieglāk, tam raksturīga augšējo elpceļu saslimšana. Atbilstīgi tam, kurš no vīrusiem plosās, ārsts izraksta pretgripas preparātus. Pētījumi liecina, ka vakcinācija samazina gripas izraisīto letālo gadījumu skaitu par 33 procentiem. Katram pašam jāizlemj – vakcinēties vai ne, bet mana pieredze liecina: lai izvairītos no saaukstēšanās, gripas un citām infekcijas slimībām, jāstiprina imūnsistēma. Un jāsāk jau tagad!

    Lai sevi pasargātu no saslimšanas, no rīta un vakarā jādodas pastaigā svaigā gaisā. Īpaši to iesaku maziem bērniem un senioriem, kam biežāk līp klāt vīrusi. Katru dienu jāvēdina dzīvojamās telpās, jāmazgā grīdas un galdu virsmas, jātīra paklāji. Imūnsistēma dos pretsparu vīrusiem, profilaktiski lietojot greipfrūtu sulu vai augli, kas ir lielisks antioksidants un palīdz cīņā ar vīrusiem. Septembra beigās un oktobra sākumā, kamēr vīrusi nav sarosījušies, var lietot aptiekās iegādājamo greipfrūtu sēklu ekstraktu Citrosept. Jālieto no trim līdz četriem pilieniem dienā. Vērtīgi ir saldēti pīlādži, kas šūnās veido sārmainu vidi, organismu bagātina ar C vitamīnu un neļauj vairoties un izplatīties baktērijām. Svaigi pīlādži ir rūgti, pēc ēšanas mutē paliek sīvums, bet saldēti ir saldi un garšīgi. Dienā var apēst 20–25 saldētas pīlādžogas. Vērtīgs C vitamīna avots ir arī saldētas upenes. Tajās esošā dzelzs veicina hemoglobīna ražošanu asinīs, kas savukārt stiprina organismu. Mūs no vīrusinfekcijām sargā C vitamīns, ko aptiekās var nopirkt tabletēs ar ābolu, upeņu, citronu vai aveņu garšu. Imūnsistēmu stiprina arī ehinācijas ziedu tēja, Immunal pilieni un preparāts Imunice.

    Dabas dziednīcas enerģētiskajā laukā elpceļus palīdz atveseļot arī ziedes un eļļas, kas ražotas no priežu pumpuriem.

    Ar tām iesmērē kaklu, krūtis, pēdas, īpaši ātri iedarbojas, ziedi iemasējot pēdas iekšējā ielokā. Preparātos esošās vērtīgās vielas ar organismu sildošām īpašībām pa asins kapilāro skābekļa padeves un limfātisko sistēmu nonāk augšējos elpceļos. Baltā mūmija ziede palīdz cīņā ar vīrusinfekciju, ar to var ieziest arī sāpošus plecus, sapūstu sprandu, šis līdzeklis mazina nervu saknīšu kairinājumu un sāpes, neļauj iekaist iekšējiem audiem.

    Poliprenols, ko izplata uzņēmums S saule un kas ražots no priedes šķiedras, sargā organismu no saslimšanas un ārstē iekaisumu. Preparāts kā antioksidants kavē vēža šūnu attīstību un neļauj turpināt to postošo dabu. Lai uzlabotu imūnsistēmu un pasargātu organismu no rudens slimībām, profilaksei iesaku lietot arī jaunākās paaudzes selēna preparātus Bioenergostims un Biostims.

    Saviem pacientiem, kas saaukstējušies vai inficējušies ar vīrusinfekcijām, iesaku drogu maisījumus. Ņem liepziedu un pelašķu drogas, aplej ar uzvārītu, nedaudz atdzesētu ūdeni, tad izkāš un tējai pievieno upeņu ievārījumu, sīrupu vai sulu un tējkaroti medus. Karstais dzēriens izsviedrē, atbrīvo no mokoša klepus, kairinājuma kaklā, un slimnieks var naktī izgulēties. Pēc līdzīgas receptes var pagatavot arī zālīšu uzlējumu no māllēpes, mārsila, ceļtekas un Islandes ķērpja maisījuma, kas ir lielisks antioksidants. Uzlējums nomierina iekaisušo rīkli, balseni un traheju, veicina atklepošanos, palīdz atbrīvoties no krēpām, neļaujot tām nokļūt bronhos. Ārstēšanās nolūkā var pagatavot alveju ar medu. Nogriež vienu alvejas kātiņu, apgriež asumus, nomazgā, sagriež mazos gabaliņos un sablendē. Pēc tam alvejai pievieno tādu pašu devu medus un lieto pa vienai tējkarotei pirms katras ēdienreizes.

    Efektīvs pretvīrusu līdzeklis, ko katrs var pagatavot mājās, ir priežu pumpuru un mārsila tēja.

    Šis antioksidants atveseļo bronhu saknītes un elpceļus. Var pagatavot arī priežu pumpuru medu. Samaļ priežu pumpurus un pieliek tikpat daudz cukura. Notur 24 stundas un pievieno līdzvērtīgu devu medus. Pēc tam samaisa un atstāj vēl uz 48 stundām. Priežu pumpuru medu saliek trauciņos, un, kad vīrusinfekcija sāk kairināt elpceļus, parādās klepus, iesnas, cilvēks sāk šķaudīt, lieto pa vienai tējkarotei 15 dienas. Iedarbīgu līdzekli var pagatavot arī no priežu vai egļu čiekuriem. Čiekurus samaļ kafijas dzirnaviņās pulverī, pēc tam pievieno tikpat daudz medus un notur 48 stundas. Tad masu sakrata un atkal 48 stundas nostādina. Biezumi nostājas apakšā, bet mīksto masu kā labu antiseptisku preparātu lieto pret gripu, vīrusinfekcijām, iekaisumu, kairinājumu krūšu kurvī, bronhu un plaušu saknēs. Līdzeklis pasargā no bronhīta, plaušu karsoņa un pneimonijas.

    Smiltsērkšķu sakņu asnu balzams ir brīnumlīdzeklis pret laringītu, faringītu, saaukstēšanos, gripu. Slimības gadījumā to lieto septiņas dienas pa vienai tējkarotei trīs reizes dienā 15 minūtes pirms katras ēdienreizes. Pēc tam uz nedēļu pārtrauc, un tad atkal var atkārtot septiņas dienas. Balzams noņem rejošu klepu, kakla, mandeļu iekaisumu, cīnās ar infekcijas sēnītēm un vīrusiem, kas ieperinājušies gļotās. Šo un citus balzamus, kas gatavoti uz propolisa bāzes, var iegādāties aptiekās. Vērtīga ir arī dzintarskābes ziede, kas gatavota uz propolisa bāzes un ārstē ādas infekcijas, noņem iekaisumus un kairinājumus. Saviem pacientiem rekomendēju arī Riņķa un Evijas ziedi, kā arī citas propolisa ziedes, kas ražotas uz priežu pumpuru, kliņģerīšu, baltegles bāzes. Ir vienkāršs paņēmiens, kā pārbaudīt, kura ziede vislabāk palīdz, neizraisa alerģiju, jo katram cilvēkam ir savs biolauks, sava alergēnā iekšējā baktēriju zona, kas var izpausties kā izsitumi, plankumi uz ādas.

    Zem deguna vēlams pasmērēt nedaudz ziedītes, un, ja bērns vai pieaugušais sāk stipri šķaudīt, ziede neder.

    Savukārt, ja elpceļi atveras, kļūst vieglāk elpot, tā palīdz. Unikāls dabas dziednieks ir melnais rutks, kas īsā laikā atbrīvo no klepus un vīrusinfekcijas. Izgrebj melnajā rutkā caurumu, izņem mīksto masu un urbumu piepilda ar cukuru. Cukuru iesaku tāpēc, ka atšķirībā no medus tas nekairina elpceļus, mikrofloru un gļotas. Cukuram iesūcoties dārzeņa iekšējos slāņos, veidojas sula, ko slimniekam dod pa vienai deserta karotei trīs reizes dienā. Trīs dienu laikā klepus pāriet. Melnais rutks brīnumaino dziedinošo spēku saņem no zemes elektromagnētiskā lauka spēka enerģijas. Dārzeņi, kas ienākas zem zemes, ir Mēness enerģijas radīti, bet augļi, ogas un dārzeņi, kas atrodami virszemē, ir bagātināti ar Saules enerģiju. Tiem visiem piemīt dziedinošs spēks un enerģija, tikai jāzina, kā pareizi pagatavot un lietot.

    Laikā, kad plosās vīrusinfekcijas, ieteicams bērniem gatavot ķiplokmaizītes. Ņem rupjmaizi, nedaudz apcep eļļā, ierīvē ar ķiploku un dod bērnam grauzt. Gan mazajiem, gan pieaugušajiem ķiplokmaizītes ir delikatese. Savus pacientus un viņu bērnus aicinu rudenī saēsties augļus, ogas un dārzeņus. Tiem, kam ir liels augļudārzs un āboli jāber renstelē, jo ģimene nevar patērēt, iesaku padalīties ar tiem, kam nav dārza. No āboliem var vārīt gardu biezeni, ko smērēt uz baltmaizes, ēst ar pankūkām un pienu, bet tas ir arī lielisks C vitamīna avots. No zilajām un dzeltenajām Kaukāza plūmītēm, ko bieži vien uzskatām par mežeņiem, var gatavot želeju. Augļus uzvāra, saber sietā un ar koka karoti jauc, kamēr caur sietu tiek izberzts mīkstums un tajā paliek tikai plūmju ādiņas un kauliņi. Gatavo masu sajauc vienādās devās ar cukuru. Veidojas garda, ar C vitamīnu bagāta želeja, ko ziemā dot bērniem un ēst pašiem.  

    Mānīgajā rudenī no saslimšanas īpaši jāsargā bērni.

    Krasu temperatūras svārstību, neapkurinātu telpu dēļ mazais var ātri saķert iesnas un sākt klepot. Lai bērns neslimotu, kājiņām zābakos jābūt sausām un siltām. Ja telpas ir pavēsas, parastām zeķītēm virsū jāuzvelk vilnas zeķītes. Mammas bieži tausta bērna deguntiņu, kas kā termometrs parāda bērna asinsrites darbību. Ja mazajam kājas ir siltas, arī deguntiņš būs silts un asinsrite cirkulēs pareizi, bet, ja rociņas ir aukstas, degungals vēss, tas liecina, ka asins cirkulācija ir traucēta un bērnam nepieciešams daudzveidīgs uzturs. Mammai iesaku sagriezt augļus un dārzeņus un uzlikt uz šķīvja. Bērns, pa dienu rotaļājoties, tos apēdīs un uzņems organismam nepieciešamos mikroelementus un vitamīnus. Pēc divām nedēļām rociņas būs siltas, un bērna imunitāte uzlabosies. Asinsriti veicina arī kustības, vingrojumi, masāža.»

    Kā ārstēt ātro kāju slimību?

    «Rudenī daudzus nepatīkami pārsteidz aukstumpumpa jeb herpesvīruss. Tā ir infekcijas slimība, ko veicina saaukstēšanās, vīrusi, novājināta imūnsistēma, stress. Herpesvīruss, kas atrodas slimnieka siekalās, ir lipīgs, un citus var aplipināt, lietojot kopējus sadzīves priekšmetus, traukus, zobu suku, pat skūpstoties. Biežāk herpess veidojas uz lūpām, retāk – mutes dobuma gļotādā, uz deguna vai citviet uz sejas. Aukstumpumpas simptomi ir sūrstoša, dedzinoša sajūta, nieze, uztūkums un ar caurspīdīgu šķidrumu pildīti sīki pūslīši uz lūpas. Pēc divām, trim dienām tie pārplīst, saturs izžūst un veidojas sārti brūnas kreveles, kas pēc nedēļas nokrīt. Izsitumi ir sāpīgi. Herpess kā niezoši sārti plankumi var parādīties arī uz ķermeņa, piemēram, uz kājām un rokām.

    Dažreiz herpesvīrusa infekcijas radīto izsitumu jauc ar mitruma sēnīti vai alerģiju.

    Kad man bērnībā izsitās uz lūpas aukstumpumpa, omīte mācīja: «Ar mazo pirkstiņu izņem no auss sēru un uzsmērē uz izsistās lūpiņas.» Šodien aptiekās nopērkama sēra ziede vai pulveris, kas herpesu izdziedina diennakts vai divu dienu laikā un neļauj sūrstēt, sāpēt un niezēt. Herpesa baktēriju, kas ieperinājusies organismā un asinsvados izveidojusi sēņotni, var iznīdēt ar krustnagliņu uzlējumu. 4–5 krustnagliņas vakarā pirms miega aplej ar 300 gramiem novārīta, piecas minūtes atdzesēta ūdens un ļauj pa nakti ievilkties. No rīta izņem ar karoti krustnagliņas un uzlējumu izdzer. Krustnagliņu novārījumu lieto 15 dienas, pēc tam uz 15 dienām pārtrauc, tad atkal lieto, pēc tam uz pusmēnesi pārtrauc un lieto atkal 15 dienas. Tūre jāatkārto pēc katriem trim mēnešiem vienu gadu, lai nelūgto viesi dabūtu laukā no organisma.

    Pati uz savas ādas esmu pārliecinājusies, ka pret herpesu palīdz dziednieces Dainas Brilas radītā Dzintarskābes ziede uz propolisa bāzes. Man uz lūpas bija izsities herpess.

    Tajā brīdī ausī nebija sēra, bet līdz aptiekai aiziet nebija laika, un es uzsmērēju uz lūpas šo ziedi. Nākamajā rītā bija palicis niecīgs apsārtums, uzziedu vēlreiz, un pēc divām dienām aukstumpumpa pazuda bez pēdām. Dzintarskābes ziede palīdz arī pret neirodermītu, psoriāzi, akni un zvīņēdi. Savukārt dziednieciskās melnās vai brūnās dabiskā sārma ziepes, ko vēl šur tur iespējams iegādāties, var smērēt uz izsitumiem, kas parādījušies uz ādas. Katru otro vakaru ar tām vēlams mazgāt bērnus un pusaudžus, kam uz ādas izsitušās pumpas, kas niez, smeldz un ko bērni nokasījuši līdz asinīm. Pēc tam ādu var iesmērēt ar amaranta eļļu vai sēra ziedi. Jau pavisam drīz āda sadzīs, krevele nokritīs un āda būs tīra.

    Ja uz ādas veidojas izsitumi, jāseko līdzi bērna ēdienkartei.

    Vecāki dažreiz sūkstās, ka bērns neko neēd. Lai uzlabotu kuņģa un gremošanas darbību, vēlams uzvārīt stipru vērmeļu tēju un katru rītu pa vienai ēdamkarotei ūdens piepilināt piecus vai sešus pilienus tējas. Uzlējums gan katru reizi jāsagatavo svaigs. Bērnam, kuram vēl nav trīs gadi, pieļaujamā deva ir divi vai trīs pilieni novārījuma uz ēdamkaroti ūdens. Vērmeles veicina aizkuņģa dziedzera fermentu darbību un uzlabo vielmaiņu.

    Smaga akūta infekcija, ar ko biežāk slimo mazi bērni, ir rotavīruss jeb tā sauktā vēdera gripa. Rotavīruss izraisa kuņģa un tievās zarnas iekaisumu – gastroenterītu. Slimības simptomi ir vemšana, ūdeņaina caureja, slikta dūša, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Saslimšana veicina organisma atūdeņošanos, tāpēc obligāti jālieto šķidrums. Lai bērnu pasargātu no lipīgās infekcijas slimības, pirms katras ēdienreizes jāmazgā rokas, jāievēro personiskā higiēna, jāmazgā mantiņas, jātīra telpas, paklāji, rūpīgi jānomazgā veikalā pirktie augļi un dārzeņi. Saslimšanas gadījumā obligāti jāvēršas pie ārsta. Mammām, kas lūdz arī manu palīdzību cīņā ar vēdergripu, rekomendēju dot bērnam dzert šķidrumu, kas veido sārmainu vidi, – ūdeni, kam nedaudz pievienota citrona sula, arī Boržomi minerālūdeni. Ik pēc četrām stundām jādod melnā oglīte, kas aizsargā zarnu trakta mikrofloru un aptur vīrusinfekcijas radīto iekšējo gļotu kairinājumu. Pret akūto infekcijas slimību palīdz arī ozolmizu tēja. Ņem trīs mazus ozolmizu gabaliņus, aplej ar 150–200 gramiem uzvārīta, divas minūtes atdzesēta ūdens, notur 15 minūtes un izdzer. Uzlējums atveseļo iekaisušo zarnu traktu un neļauj iekšējai mikroflorai un gļotām veidot kairinājumu zarnu traktā un tūpļa zarnā. Vēlama arī pelašķu tēja, kas ne tikai cīnās pret infekciju, bet attīra asinis un limfu.

    Ņem trīs pirkstos šķipsniņu pelašķu drogu, aplej ar 300 gramiem uzvārīta, pāris minūtes atdzesēta ūdens, patur 15 minūtes, izkāš un siltu dod bērnam dzert. Pēc tās pašas receptes var pagatavot arī sarkanā āboliņa tēju, kas dziedina sakairināto mikrofloru un gļotas, izvada no tām baktērijas. Vēlama arī kumelīšu tēja. Uzlējums gan piecas minūtes jāpavāra. Lai zarnu traktā veidotos aizsargbaktērijas, mazajam slimniekam vēlams dot jogurta kapsulas, kas ražotas īpaši bērniem. Trešajā vai ceturtajā dienā pēc saslimšanas, kad bērns sāk prasīt ēst, viņam var piedāvāt svaigu kefīru, kas kuņģī veido sārmainu vidi, un biolakto vai bifidojogurtus. Otrajā un trešajā dienā bērns var sākt grauzt sausiņus, bet ceturtajā – ēdienkartē var parādīties auzu pārslu putra, vienreiz dienā arī rīsu biezputra. Pieaugušajiem vēlama zirgskābenes saknes tēja, kas aptur caureju, mazina kairinājumu un iekaisumu mikroflorā un gļotās, uzlabo zarnu trakta darbību. Zirgskābenes sakne jāpavāra 5–10 minūtes, tad novārījums 15 minūtes jāatdzesē, jāizkāš un jādzer.

    Lai bērniņš būtu vesels, augtu stiprs un laimīgs, māmiņai grūtniecības laikā jādomā pozitīvi, daudz jāstaigā kājām, jāuzturas svaigā gaisā un pareizi jāelpo.

    Topošajai māmiņa jāvairo sevī mīlestības enerģija. Ne velti teikts: caur mīlestību tu radi mīlestību, caur gaismu tu radi gaismu, caur ticību tu radi ticību. Mīlestība vairo spēku dot citiem, lai dodot saņemtu mīlestību atpakaļ. To es savā darbā izjūtu katru dienu, un šo izjūtu dēļ ir vērts dzīvot, darboties un iet uz priekšu.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē