• Dr. Artūrs Tereško iesaka: veselīgie pavasara pumpuriņi

    Netradicionālā medicīna
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    7. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pumpuros ir sakoncentrējies koka un krūma dzīvības spēks. Un tagad ir īstais laiks augiem palūgt pa pumpuriņam, lai tie nāk talkā mums atgūt spēkus pēc šīs, galīgi ne vienkāršās, ziemas. Skaidro Dr. ARTŪRS TEREŠKO, ārsts un fitoterapeits ar gandrīz 45 gadu pieredzi.

    Mums ir cilmes šūnas, augiem – meristēmas šūnas, tāpēc no maza pumpuriņa spēj izaugt zars, lapa, zieds. To atceries, liekot mutē šo koncentrēto vitamīnu un minerālvielu bumbiņu, – tagad tu apēd piņģerotu pumpuru, bet potenciāli esi apēdusi vai klēpi auga lapu, zaru un ziedu! Tāpēc – izmanto šo augu spēku, bet izturies pret to ar pienācīgo respektu.

    Ja pētām pumpurus pēc sastāva, tajos ir sveķi, ēteriskās eļļas, hlorofils, aminoskābes, vitamīni, mikroelementi un makroelementi, flavonoīdi, fitohormoni. Savukārt, ja runājam par pumpuru darbību, lielākoties tiem piemīt visu organismu tonizējošas, aktivizējošas un imunitāti spēcinošas īpašības. Tos lieto gan, lai ārstētos, izvēloties noteiktu augu pumpurus un gatavojot īpašus preparātus, gan profilaksei – tad pastaigas laikā vari apēst pa pumpuriņam, kurš nāk pretī un skatās acīs. Arī es pavasarī, ejot dabā, apēdu pa kādam pumpuram. Tie ir saldi, skābeni, rūgti – visādi.

    Liepas ir saldas, kļavas arī ļoti saldas, pīlādzim būs savelkoša garša, upene ir traki smaržīga, ceriņi – rūgti, priežu pumpuri ir rūgteni un stipri sveķaini, un pēc tam kādu laiku nevar saprast, kā zobus dabūt tīrus.

    Profilaksei nekad neēd vairāk par pieciem pumpuriem no viena auga veida.

    Lai gūtu maksimālo labumu, katru pumpuru rūpīgi sakošļā pirms norīšanas. Vari arī pa kādam pumpuram (bet nepārspīlē ar daudzumu!) sablendēt zaļajos kokteiļos. Labi tos smalki samalt un pievienot karotītei medus. Bet neglabā pumpurus ilgi, jo svaigāki – jo vērtīgāki.

    Lielākoties pumpuri nesatur kaitīgas vielas, tomēr vienmēr izvēlies pumpurus no augiem, kurus tu pazīsti. Vienīgais, kas mums te Latvijā tiešām ir indīgs, ir zalktene. Mežos tā drīz ziedēs violetiem ziediem līdzīgi kā ceriņš, kas ir indīgs koks.

    Ja ārstēšanai izmanto augu lapas, ziedus, saknes, to sauc par fitoterapiju. Ja pumpurus – par gemoterapiju. Tas ir no latīņu valodas: gemo nozīmē pumpurs, bet terapija – ārstēšana. Un, izrādās, katra no tām strādā atšķirīgi! Izpētīts, ka fitoterapija uz cilvēku iedarbojas orgānu līmenī, savukārt gemoterapija – tiek līdz mūsu šūnām un var ietekmēt un atveseļot pat tās. Tāpēc pumpuru preparātus sauc par biogēniem stimulatoriem un izmanto arī anti-age jeb pretnovecošanas terapijā. Īpaši cieņā gemoterapija ir Francijā, Vācijā un Čehijā. Tur arī veikts visvairāk pētījumu par pumpuru iedarbību. Interesanti, ka fitoterapija pārsvarā lieto žāvētas auga daļas, bet pumpurus – lielākoties svaigus, turklāt, ja gatavosi gemopreparātus, ieteikums ir to izdarīt stundas laikā pēc pumpuru savākšanas.

    Kāds ir katra pumpura spēks?

    • Vilkābele – nomierina, normalizē asinsspiedienu, aizsargā asinsvadu sieniņas. Vilkābeles pumpuriņiem iedarbība ir līdzīga kā to ziediem.
    • Kazene – bronhīta, plaušu slimību ārstēšanai. Arī osteoporozes, osteoartrīta un vispār kaulu un locītavu sistēmas veselībai.
    • Avene – dažādu veidu iekaisumu ārstēšanai, mēnešreižu sāpju samazināšanai.
    • Ābele – imunitātes paaugstināšanai.
    • Upene – tonizējošs efekts, vitamīnu avots, imunitātes spēcinātājs. Ļoti aromātiski!
    • Jāņogas – pretiekaisuma iedarbība, labs vitamīnu avots.
    • Smiltsērkšķis – uzmundrinošs, labs pēc slimošanas, lai atgūtu spēkus. Bet nav ieteicams lietot vakarā – var gadīties, ka nenāks miegs.
    • Bērzs – labvēlīgi iedarbojas uz kaulu un locītavu sistēmu. Tiem, kam podagra, izvada urīnskābi. Ja ir artrīts, darbojas pret iekaisumu. Stimulē arī urīna izvadi.
    • Ozols – uzlabo vispārējo imunitāti, palīdz atgūt spēkus pēc pārpūles, uzlabo libido, veicina limfodrenāžu, arī stiprina gļotādu.
    • Liepa – nomierina, ja stiprs stress un trauksme. Lietojot vakarā, palīdz pret miega traucējumiem. Noder pret gremošanas traucējumiem. Izvada urīnskābi, ja ir podagra.
    • Lazda – aknu atjaunošanai, stimulē asinsriti, stiprina asinsvadu sieniņas, īpaši noder, ja ir vēnu varikoze.
    • Alksnis – uzlabo smadzeņu asinsapgādi, vērtīgi, ja parādījušies atmiņas traucējumi. Darbojas arī kā pretiekaisuma līdzeklis.
    • Sarkanais un baltais kārkls – pret visa veida iekaisumiem. Samazina paaugstinātu ķermeņa temperatūru.
    • Melnā papele – veicina brūču sadzīšanu, ja lieto ārīgi. Lietojot iekšķīgi – stimulē asinsriti un uzlabo imunitāti.
    • Mežroze – kakla, deguna, ausu slimību gadījumā. Stimulē imunitāti, palīdz cīnīties pret herpesvīrusu, kas mēdz uzmesties uz lūpas.
    • Priede, egle – pret plaušu slimībām. Veicina atklepošanu, pretiekaisuma darbība. Piemīt arī mērena urīndzenoša darbība.

    Pumpuru vākšanas noteikumi

    1. Nekad nelauz pumpurus no auga galotnītes.
    2. No augoša auga viena zara neņem vairāk par trešdaļu pumpuru!

    Pumpurus ievāc sausā laikā, ne ceļa malā.

    Iedvesmai!

    Pumpuru izvilkums

    Šī ir franču gemoterapeitu recepte, kā pumpuru spēku saglabāt un izmantot arī laikā, kad pumpuri jau būs izplaukuši.

    Sastāvdaļas:

    • 65 ml 55% spirta;
    • 35 ml glicerīna (nopērkams aptiekās);
    • 20 g (2 ēdamkarotes ar kaudzīti) pumpuru.

    Burciņā ar skrūvējamu vāku pumpurus (vai pumpuru maisījumu, bet nekad neliekot kopā vairāk par četru augu veidiem) aplej ar 100 mililitriem spirta un glicerīna maisījuma. Četras nedēļas uzlējumu turi tumšā vietā, ik pēc trim dienām saskalojot.

    Tad maisījumu izfiltrē caur sietiņu, izvilkumu pārlej tumša stikla pudelītē un uzraksti, kas tur ir. Piemēram, bērzu pumpuri, ievākti 2021. gada pavasarī.

    Lieto: pa 5–6 pilieniem trīs reizes dienā ar pusglāzi ūdens. Lietošanas shēma: trīs nedēļas preparātu lieto, nedēļu ievēro pārtraukumu, un tad atkal var atsākt. Tā līdz 5 mēnešiem.

    NEDRĪKST LIETOT! Ja ir grūtniecība; ja ir hormonatkarīgie audzēji; ja lieto antikoagulantus jeb asinis šķidrinošus medikamentus, jo arī pumpuru preparāti samazina asinsķermenīšu salipšanu, tāpēc efekts var būt pārāk spēcīgs. Bērniem līdz 6 gadiem gemopreparātus nedod.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē