• Citi runā pārāk klusu? Varbūt ir laiks pārbaudīt dzirdi!

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    5. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja tev arvien biežāk šķiet, ka apkārtējie murmina zem deguna, un sāc pārmest viņiem par sliktu dikciju, varbūt vainīgi ir nevis citi, bet tava dzirde. Skaidro: EDGARS AKERS, dzirdes aparātu speciālists LOR klīnikā.

    Diemžēl ar vecumu dzirde var pasliktināties, tā nu tas ir. Taču dzirde var pievilt arī jaunībā – slimību, traumu un citu iemeslu dēļ. Ja jūti, ka vairs nespēj saklausīt sacīto (un tas nav vienkārši tāpēc, ka nevēlies teikto dzirdēt!), tad ir vērts aizdomāties, vai nebūtu pienācis laiks iegādāties dzirdes aparātu.

    Man diezgan bieži vaicā, kāpēc, sarunājoties tieši, grūti saklausīt otru cilvēku, taču pa telefonu viņu dzird daudz labāk. Izskaidrojums ir pavisam vienkāršs – telefons atrodas pie auss, un ir iespējams noregulēt tā skaņu. Grūtāk pa tālruni dzirdēt tad, ja telpā runā arī citi, jo tad skaņas pārklājas.    

    Ar aparātu – vieglāk

    Vai dzirdes pasliktināšanos izjutīsi uzreiz, tas atkarīgs no tavas ikdienas. Ja pastāvīgi jārunā un jāuztver informācija, problēmas radīsies ātrāk, nekā tad, ja tikai apmeklēsi veikalu un skatīsies televizoru. Nereti gadās pat tā, ka tuvinieki atved savu veco cilvēku izmēģināt dzirdes aparātu, taču viņš nemaz to īsti negrib, jo pieradis dzīvot klusumā. 

    Mana pieredze liecina, ka daudzi, it īpaši seniori, jūt antipātijas pret dzirdes aparātiem.

    Varbūt tāpēc, ka bijusi nelāga pieredze ar senākiem modeļiem, kuri niķojas – šņāc vai pīkst. Taču tā nu jau ir pagātne. Mūsdienu digitālie aparāti nodrošina daudz labākas iespējas.

    Lai gan dzirdes aparāts nav zāles, tā izmantošana ievērojami uzlabo dzīves kvalitāti. Tautā klīstošie stāsti, ka dzirdes aparāts ar laiku radīs totālu kurlumu, nav taisnība. Dzirde var pasliktināties vienīgi tad, ja skaņa tiks noregulēta par stipru.

    Ko dara dzirdes aparāts

    Dzirdes aparāts pastiprinās apkārtējās skaņas tev nepieciešamajā līmenī un palīdzēs tās saklausīt. Līdz ar to, sākot lietot dzirdes aparātu, runāsi klusāk un nevajadzēs sasprindzināt redzi, lai citu sacīto nolasītu no lūpām. Turklāt tagad, pandēmijas laikā, tas ir visai apgrūtinoši, jo jāvalkā maskas, kas aizsedz lūpas.

    Ausīs iekļūstot skaņai, tā gados vecākiem cilvēkiem palīdz arī nodarbināt smadzenes, tās lēnāk kļūst slinkas. Ja slikti dzirdi jau daudzus gadus, iespējams, vajadzēs ilgāku laiku, lai pierastu pie aparāta, jo smadzenes daudzas skaņas būs aizmirsušas. Vieni pierod pie aparāta pastiprinājuma jau pēc dažām dienām vai nedēļām, bet citi vēlamo rezultātu gūst tikai pēc ilgāka laika.

    Ja slikti dzirdi ar vienu ausi, aparāts jāliek tikai tajā. Taču reizēm aparātiņus vajag katrā ausī, piemēram, ja audiogramma liecina, ka abās ausīs ir līdzīgs dzirdes zudums, bet liekas, ka viena auss dzird sliktāk nekā otra. 

    Kuru – aizauss vai iekšauss?

    AIZAUSS dzirdes aparāts

    Pirmais jautājums, ar kuru jātiek skaidrībā, ir aparāta veids. Aizauss aparātiem ir divi varianti. Vieni veido skaņu aiz auss un caur caurulīti nogādā auss kanālā. Lietojot šos modeļus, ieteicams atliet speciālu auss nospiedumu, lai aparāts labāk darbotos un turētos ausī. Otrs modelis arī atrodas aiz auss, taču skaņu rada auss kanālā pašā caurulītes galā. Šis mūsdienās ir ļoti populārs veids. Vai tev labāk patīk pirmais vai otrais modelis, varēsi noskaidrot jau testa laikā.

    Rūpnīcā ražotie aizauss aparāti ir universāli, un tos var pieregulēt katrai ausij, kā vajag. Ja vari atļauties tikai vienu aparātu, bet būtu nepieciešami divi, speciālists ņems vērā, uz kuras auss vēlies to nēsāt. Pieliekot šo aparātu otrai ausij, skaņu varēsi dzirdēt, taču tā nebūs pareizi pastiprināta.

    Plusi

    • Pie noteikta dzirdes aparāta modeļa un regulācijas auss eja ir daudz atvērtāka un ir lielāka iespēja sadzirdēt arī dabisko skaņu.
    • Novietošana aiz auss ir vienkāršāka.
    • Lētāks.
    • Krāsu izvēle.

    Mīnusi

    • Ja pirksti nav tik veikli un redze švaka, grūtības var sagādāt caurulītes tīrīšana.
    • Vairāk pamanāms.

    IEKŠAUSS dzirdes aparāts

    Savukārt iekšauss aparātu, kā jau var noprast pēc nosaukuma, ievieto auss kanālā. Ja pirksti nav veikli, ar miniatūru aparātu būs grūtāk darboties, turklāt tiem arī baterijas ir ļoti mazas, kas ietekmēs aparāta darbības ilgumu. Tomēr pārsvarā cilvēkiem iekšauss aparāti patīk labāk. To var savienot arī ar mobilo tālruni. Jāņem vērā, ka pavisam miniatūrs iekšauss aparāts nevarēs kompensēt lielu dzirdes zudumu un tam nebūs daudzu papildiespēju, piemēram, skaļuma regulācijas un savienojuma ar mobilo telefonu. Jo vairāk dažādu opciju, jo aparāta izmērs lielāks. 

    Parasti, iemācoties iekšauss aparātu ievietot ausī, cilvēki par to aizmirst. Tomēr ne visi ir pilnībā apmierināti. Iespējams, sākumā liksies, ka auss ir aizbāzta un labprātāk tomēr izvēlēsies aizauss aparātu, kad ausī ir tikai maza micīte ar caurulīti.

      Plusi

      • Citi to gandrīz neredz.   
      • Dažiem modeļiem ērtai izņemšanai ir speciāls rokturītis.
      • Veido individuāli pēc auss nospieduma.

      Mīnusi

      • Jo lielāks dzirdes zudums, jo lielāks aparāts nepieciešams.
      • Mazākiem modeļiem īsāks baterijas darbības laiks.
      • Var radīt aizkritušas auss sajūtu.
      • Ja nav rasts apieties ar sīkām lietām, būs grūtāk tikt galā ar mazākajiem modeļiem.

      Neglabā atvilktnē!

      Rēķinies, ka, sākot lietot dzirdes aparātu, skaņas šķitīs dīvainas un tu jutīsies jocīgi, jo atkal saklausīsi pat savu kurpju zoļu pieskārienus virsmai, pa kuru staigā. Iespējams, ka skaņa, sasitoties kopā šķīvjiem, liksies pārāk spalga un aparātu vajadzēs pieregulēt.

      Kamēr apradīsi ar jauno ierīci, to var pagriezt klusāk, un atceries – tā nav obligāti jālieto no rīta līdz vakaram. Parasti pirmajā dienā sāk ar stundu, nākamajā – divas, pēc tam trīs, pakāpeniski pagarinot lietošanas laiku.

      Dzirdes aparāts ir kā mazs datoriņš, ko teorētiski var regulēt kaut vai katru dienu atkarībā no izjūtām.

      Tāpēc – ja ilgstoši ar aparātu nejūties labi un glabā to atvilktnē, neatmet cerības un aiznes to dzirdes aparātu speciālistam – iespējams, viņš varēs izdarīt tā, lai viss būtu super. Atceries arī, ka dzirde mēdz mainīties un pirms ilgāka laika veiktā regulācija var neatbilst pašreizējai situācijai.

      Vai slāpēs troksni ausī?

      Ja tevi moka uzmācīgā sīkšana vai džinkstēšana ausīs jeb tinīts, vari izmantot modernu aparātu, kas aprīkots ar tinīta atvieglošanas programmu. Ja ir ne tikai dzirdes traucējumi, bet arī troksnis ausīs, aparāts ar savu skaņas pastiprinājumu to pārklās, un tas paliks fonā. Tomēr katrs gadījums ir īpašs. Ja aparāta pastiprinājums ir mazāks par tinīta skaņu, var nebūt pietiekama efekta. Iespējams ielikt programmu, kas atskaņo jūras šalkoņu vai citus skaņu veidus tinīta maskēšanai, taču šo programmu nedrīkst izmantot pastāvīgi.

      Labos dzirdes aparātos ir programma, kas noklusina arī fona skaņas, piemēram, ja tu ar kādu sarunājies, taču telpā dūc ventilators, aparāts šo skaņu samazina. Ierīce uztver visas ausī ienākošās skaņas un attiecīgi apstrādā, un – jo sarežģītāks modelis, jo labāk to dara.

      Cik ilgi kalpos?

      Dzirdes aparāts, ja to regulāri kopj, var mierīgi kalpot līdz pieciem gadiem un pat ilgāk. Piedāvājot aparātu, tiek domāts arī par rezervi, lai, pasliktinoties dzirdei, to varētu pieregulēt un nebūtu jāpērk jauns. Taču, ja dzirde būtiski pasliktinās, tad gan nepieciešams iegādāties jaudīgāku ierīci.

      4 soļi līdz dzirdes aparātam

      1. Vizīte pie ausu, kakla un deguna ārsta

      Rodoties aizdomām par dzirdes pasliktināšanos, jāsāk ar lora apmeklējumu, lai pārliecinātos, vai iemesls nav sēra korķis, vidusauss iekaisums vai līdzīga problēma, kas risināma bez dzirdes aparātiņa. Ārsts veiks audiometriju – dzirdes sliekšņa pārbaudi. Izmeklējuma laikā tev būs jāklausās signāli noteiktās frekvencēs un, nospiežot pogu, jāpaziņo, kad sadzirdi skaņu.

      2. Dzirdes aparātu speciālista apmeklējums

      Ja audiogramma liecina, ka dzirde patiešām pasliktinājusies, akustiķis izvērtēs dzirdes pārbaudes rezultātus un, ņemot vērā tavu nodarbošanos, izkalkulēs, cik spēcīgs dzirdes aparāts tev nepieciešams.

      3. Aparāta izvēle

      Mūsdienās tiek piedāvāti tikai digitālie dzirdes aparāti, kas no agrāk lietotajām analogajām ierīcēm atšķiras ar labākām tehniskajām iespējām un skaņas dzidrumu. Droši vien daudzi vēl nav aizmirsuši vecos palielos aparātus, kurus lika aiz auss un kas skaņu caur caurulīti nogādāja auss kanālā. Tagad pieejami arī pavisam miniatūri aparātiņi, un dāmām ar garākiem matiem nemaz nav jāuztraucas, ka kāds to ieraudzīs.

      Aparāta modeļa izvēle atkarīga no prasībām. Ārēji tie var izskatīties arī pilnīgi vienādi, taču to smadzenes, kas apstrādā datus, un līdz ar to veiktspēja krietni atšķiras. Ja pārsvarā klausies tikai televizoru vai sarunājies ar vienu cilvēku, derēs vienkāršāks modelis. Turpretim, ja aparāts nepieciešams darbam, kur apkārt runā daudz cilvēku un ir arī citas skaņas, jāizvēlas uzlabotāks variants.

      Protams, ne mazāk svarīgi, cik daudz naudas esi gatava tērēt par dzirdes aparātu. Tie maksā sākot no 250 līdz pat 2500 eiro. Dārgākiem aparātiem ir plašākas regulācijas iespējas, tie uzlabo dzirdi trokšņainā vidē un dod dzidrāku skaņu, taču daudzus apmierina arī lētākas ierīces. Ja prasības ir augstas, taču finanses ierobežotas, lētāku aparātu var mēģināt pieregulēt, lai gan nav garantijas, ka izdosies panākt cerēto.

      4. Izmēģināšana

      Pirms iegādes tev aparātu uz nedēļu vai divām iedos testēt, lai izprastu tā darbību un skaņas pastiprināšanu dažādās vidēs. Klusā telpā par to radīsies pavisam atšķirīgs priekšstats nekā trokšņainā vidē, kur dzirdamību ietekmē blakus skaņas. Taču, jā, ir arī laimīgie, kas dzirdes aparātu var uzreiz izmantot no rīta līdz vakaram un justies labi.

      Dzirdes aparātu APMAKSĀ VALSTS

      • Ja dzirdes zudums labāk dzirdošajai ausij ir no 55 decibeliem.
      • Lai pieteiktos dzirdes aparāta saņemšanai, vērsies Latvijas Nedzirdīgo savienības Surdotehniskās palīdzības centrā ar sava ģimenes ārsta vai lora atzinumu, audiogrammu un iesniegumu.
      • Tālrunis uzziņām: 67611660, 29643789.

      Ja mācies vai strādā, aparātu saņemsi divu nedēļu līdz mēneša laikā, ja – ne, tad būs jāgaida rindā, kas vidēji ilgst no pusgada līdz gadam.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē