• Cik nopietna diagnoze ir osteopēnija vīrietim?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    12. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Manam vīram ir 42 gadi un, veicot osteodensiometriju, atklāta osteopēnija. Cik tas nopietni un kāpēc tāda slimība rodas?

    Atbild kaulu ārste Ingrīda Kaže, interniste, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas Gaiļezers Osteoporozes kabineta vadītāja:

    Tā nav slimība – osteopēnija nozīmē samazinātu kaulu minerālo blīvumu, bet ne tik lielā mērā kā trauslo kaulu slimības osteoporozes gadījumā. Taču process ir viens un tas pats: kaulaudu noārdīšanās notiek pastiprināti, bet atjaunošanās – lēni, tāpēc rodas disbalanss. Ja ir osteopēnija, arī pastāv paaugstināts kaulu lūzuma risks, turklāt kaulu blīvuma samazināšanās mēdz progresēt un pāraugt osteoporozē. Jāatceras, ka līdz pat lūzuma brīdim var nebūt nekādu slimības pazīmju.

    Man rodas vairāki jautājumi: par ko jūsu vīrs strādā, vai viņam ikdienā ir kādas fiziskas aktivitātes, kādu uzturu viņš lieto un vai viņam nav hronisku slimību, piemēram, cukura diabēts, hroniskas plaušu kaites, reimatoīdais artrīts, kas var veicināt osteopēnijas un osteoporozes attīstību?

    Lai gan vīriešiem osteopēnija un osteoporoze ir retāk nekā sievietēm, tā var rasties, ikdienā ilgas stundas sēžot pie datora un maz kustoties. Jūsu vīram vajadzētu noteikt D vitamīna, kalcija un fosfora, kā arī vīrišķā dzimumhormona testosterona līmeni asinīs. Iesaku vairāk fizisku aktivitāšu, pēc iespējas biežāk uzturēties ārā, rūpēties, lai organismā netrūktu D vitamīna, kalcija un magnija. Ja lieto maz piena produktu, kalciju var uzņemt uztura bagātinātāju veidā. Šajā tumšajā laikā gandrīz visiem papildus nepieciešams lietot D vitamīnu. Iepriekš vēlams konsultēties ar ārstu, lai zinātu, kādā devā to un minerālvielas uzņemt.

    Vēlreiz gribu uzsvērt, ka vīrietim noteikti nepieciešama fiziska slodze, kas viņam ir dabisks stāvoklis. Ja ir neattīstīta muskulatūra, tad apzināti jāmaina dzīvesveids un ķermenis jāuztur formā. Tas situāciju var jūtami uzlabot, jo osteopēnijas veidošanās pamatā ir mazkustība. Vissvarīgākā ir statiska slodze, piemēram, staigāšana un spēka vingrinājumi – aktivitātes, kurās tiek nodarbināta muskulatūra.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē